Το ζήτημα της κατάργησης του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Κ. Νευροκόπι έφερε ξανά στο προσκήνιο τις προσπάθειες που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2017 από τον τότε Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, όταν είχε ξανατεθεί το ίδιο θέμα, δημιουργώντας προβληματισμό στην τοπική κοινωνία. Τότε, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παρά το σχεδιασμό που είχε, είχε αποφασίσει να αναστείλει την απόφασή της, μετά τις σχετικές πιέσεις.

Πλέον, η απόφαση είναι οριστική και δεν ανακαλείται, ενώ συνολικά καταργούνται 41 υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Βέβαια, το σημαντικό είναι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι και σήμερα, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να στραφούν ομαλά σε άλλη τράπεζα που υπάρχει στο Κ. Νευροκόπι.

 

Το σέλινο

 

 

Στη πραγματοποίηση συνεδριάσεων με ηλεκτρονικά μέσα επανήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, μετά τη διά ζώσης συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών με τήρηση υγειονομικών μέτρων, στις 21 Οκτωβρίου. Μια εύλογη κίνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη Δράμα, όπως προκύπτει από τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Έτσι, για την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η τοποθέτηση των Δημοτικών Συμβούλων επί των θεμάτων έγινε με μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αξιοποιώντας έτσι μια δυνατότητα που παρέχεται από τη νομοθεσία, στο πλαίσιο των μέτρων για αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Η αγκινάρα

 

 

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και ο Πρόεδρος του σώματος κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου ανέφερε, σε ανάρτησή του, τα εξής: «Με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος έντονων συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Τεχνικό πρόγραμμα, πρόγραμμα τουριστικής προβολής, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Προϋπολογισμός του 2021 εγκρίθηκαν και η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Αν προσθέσουμε και τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης προκύπτουν πολλές ώρες τηλεδιασκέψεων. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους των τμημάτων πληροφορικής και των 5 Π.Ε. για την πολύτιμη βοήθεια τους. Συνεχίζουμε την προσπάθεια…».

 

Το σπαράγγι

 

 

Με τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου του 2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό έγινε γνωστό, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

το οποίο επεσήμανε πως «αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος». Η πλατφόρμα του προγράμματος θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων στις 9 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επίσης, το Υπουργείο έκανε γνωστό πως «το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής».

 

Το μανιτάρι

 

 

Η χώρα μας είναι σε περίοδο αναταράξεων και έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις πέρα από κάθε πρόβλεψη. Η πανδημία, η επακόλουθη οικονομική κρίση και η απρόβλεπτη Τουρκία. Ένα μικρό ξέφωτο διανύσαμε και ξανά τα «χειρόφρενα» μας κρατούν χαμηλά.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, ούτε πολιτική. Η αντιμετώπισή του θέλει υπακοή και πειθαρχία, μαζί με τη γνώση. Η πανδημία δεν ελέγχεται πολιτικά και ας ξεφύγουμε από το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο που μαζί με τη θρησκοληψία και την ανυπακοή κάνουν το μίγμα βαθιά αντικοινωνικό.

Η σύγχυση πολιτικής και επιστήμης είναι στοιχείο και όπλο καθεστωτικό. Τώρα προέχει η ίδια η ζωή. Η οικονομική δραστηριότητα έπεται. Τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι εντατικολόγοι.

 

Το παντζάρι