Οι εξωτερικές απειλές για τη χώρα μας είναι δεδομένες και υπαρκτές, το μέγα ζητούμενο είναι κατά πόσο –εσωτερικά- έχουμε ασπασθεί έναν αξιολογικό και εξειδικευμένο πατριωτισμό, πέρα από κραυγές και πηχυαίους τίτλους.

Είναι κεφάλαιο να έχεις σε καίρια πόστα ανθρώπους με γνώση και σύνεση. Ως κοινωνία και ως χώρα στο παραπάνω αξίωμα έχουμε δρόμο ακόμη να διαβούμε. Ο κομματισμός, πέρα χρωματισμού, μαζί με τον συγγενικό άρρωστο συνδικαλισμό έδιωξαν την αξιοκρατία από θέσεις κλειδιά από στράτευμα και άλλες «ευαίσθητες» υπηρεσίες.

Η χώρα μας πρέπει στην ευαίσθητη περιοχή που βρισκόμαστε να έχουμε αποδεχτεί και παραδεχτεί ως ύψιστη ζώνη ασφαλείας μια κουλτούρα αξιοκρατίας και αντίληψης πέρα και πάνω από πρακτικές τύπου… ΔΕΚΟ!

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους, είναι το μήνυμα των καιρών…

 

Το σέλινο

 

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά των Περιφερειών, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

 

Η ρόκα

 

 

Τη δράση με τίτλο «Δραμινο-Υγεία» σχεδιάζει να θεσμοθετήσει ο Δήμος Δράμας. Η δράση αφορά τη δημιουργία ενός πολυθεματικού ιατρο-κοινωνικού πάρκου στην περιοχή της Ανάπλασης με στόχο και σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την ενημέρωση του πληθυσμού, την πρόληψη, την εξωστρέφεια, την ενδυνάμωση της φιλοσοφίας «νους υγιής εν σώματι υγιή» στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας συμβουλευτική σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, ψυχικής και σωματικής υγείας, βιωματικά, ιατρικές γωνιές με ιατρικές εξετάσεις και ημερίδες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτάσσεται η δημιουργία θεσμοθετημένων και στοχευμένων δράσεων με την εμπλοκή και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ήταν προγραμματισμένη η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σωματικής και ψυχικής υγείας την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.

 

Το ρόδι

 

 

Η συμμετοχή θεσμικών, πολιτικών εκπροσώπων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων και συλλόγων, στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Δράμας, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο «KOUROS» ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι, εκπρόσωποι φορέων, δημιούργησαν ένα αρκετό μεγάλο πρωτόκολλο προσφώνησης.

Μοναδική αισθητή απουσία ήταν αυτή κάποιου εκπροσώπου από το Δήμο Δράμας, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη να προβαίνει σε ένα κομψό σχόλιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέροντας πως δεν παρίσταται κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, αν και προσκλήθηκε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ασθενούσε, για αυτό και απουσίαζε και από άλλες εκδηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, όμως σίγουρα ένας άλλος εκπρόσωπος θα μπορούσε να δώσει το παρόν…

 

Το σπανάκι

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Δράμα υπάρχει καταιγισμός παρουσιάσεων θεατρικών παραστάσεων. Πέρα από το ετήσιο ραντεβού με τις διαχρονικά υψηλής ποιότητας παραγωγές του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας (οι οποίες συνεχίζονται στο Δημοτικό Ωδείο), σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση επισκέπτεται την περιοχή και κάποιος θεατρικός θίασος εξ Αθηνών.

Αυτή η υπερπληθώρα ανεβάσματος θεατρικών παραγωγών (με το κοινό της Δράμας να αποδεικνύει τη… δίψα του για θέατρο γεμίζοντας συνεχώς το Δημοτικό Ωδείο) επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας θεατρικής σκηνής στην πόλη. Δυστυχώς, αν και το διάστημα προ των αυτοδιοικητικών εκλογών, το θέμα υπήρχε στην ατζέντα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δημόσιος διάλογος επ’ αυτού έχει ατονήσει. Η ανάγκη δημιουργίας βέβαια συνεχίζει να υφίσταται…

 

Το χοντρό μπιζέλι

 

 

Άντε να έρθει η Καθαρή Δευτέρα και η Σαρακοστή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις κοπές πιτών, για να… ξαποστάσουν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Δράμας, οι οποίοι συνήθως μέσα στα Σαββατοκύριακα επιδίδονται σε έναν… αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να παραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις. Εύλογα προσπαθούν να ανταποκριθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες προσκλήσεις και σίγουρα η παρουσία σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις δίνει την ευκαιρία (έστω και σε κοινωνικό επίπεδο) της επαφής με τον κόσμο της Δράμας, όμως από την άλλη υπάρχουν και φορές που η συμμετοχή περιορίζεται σε ένα γρήγορο πέρασμα και ένα σύντομο χαιρετισμό για να αποχωρήσουν για την επόμενη εκδήλωση…

 

Το κολοκυθάκι