O βρετανικός Τύπος έγραψε για τη χώρα μας ότι «το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία του κράτους να μεταρρυθμιστεί». Αλήθεια η κρίση πόσο επηρέασε τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ευνοιοκρατία, είναι ερωτήματα που οι απαντήσεις είναι δίπλα μας, στην καθημερινότητα, αφού όλοι αναθεματίζουν το κομματικό εμπόριο, την ιδιοτέλεια, αλλά οι επερχόμενες εκλογές θα «ξαναποτίσουν» την κομματική επετηρίδα, τη γραφειοκρατία και ευθύνη είναι της ίδιας της κοινωνίας μέσω ρουσφετιών, παροχών.

Έτσι οι νέοι μας θέλουν να αποφύγουν αυτή την καταχρηστική κοινωνία, αφού βλέπουν ότι δεν έχουν την ίδια τύχη με τους συνομήλικους τους Ευρωπαίους. Και εδώ είναι ο ορισμός μιας διαχρονικής παθογένειας του κράτους, αφού ο εγκλωβισμός της νέας γενιάς οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων διαφυγής. Έτσι όταν η νέα γενιά αποχωρεί από την ίδια τη χώρα, ποιος θα μείνει να συγκρουστεί για αξίες και ιδέες; Όχι φυσικά οι ενταγμένοι σε κομματικές επετηρίδες που η «δικαίωση» θα έρθει με τη «νίκη» στις επόμενες εκλογές.

 

Η μπάμια

 

 

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, φαίνεται ότι θα έχουν ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την συμμετοχή πληθώρας υποψηφίων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη ψήφο των πολιτών. Ήδη διαπιστώνεται πάντως ότι υπάρχει πληθώρα… ενδιαφέροντος από ανθρώπους που επιθυμούν να ηγηθούν συνδυασμούς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, με αρκετές πιθανότητες επιβεβαίωσης, είναι ότι κόμματα και κάθε είδους πολιτικοί σχηματισμοί λογικά θα απόσχουν από την παροχή στήριξης σε υποψηφίους τουλάχιστον στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης, όπως συνέβαινε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν.

Πάντως, σε αντίθεση με αυτή τη διαπίστωση το Πράσινο Κίνημα, ένας πολιτικός σχηματισμός με σαφή κατεύθυνση τα οικολογικά ζητήματα, προχώρησε στην ανακοίνωση 4 υποψήφιων Περιφερειαρχών και 17 υποψηφίων Δημάρχων, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το τοπικό ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος του Πράσινου Κινήματος θα διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών στο Δήμο Παρανεστίου. Πρόκειται για τον κ. Θεόφιλο Λαζαρίδη, μέλος του Πράσινου Κινήματος, ιδιωτικός υπάλληλος, ορειβάτης, φυσιολάτρης και εθελοντής δασοπυροσβέστης, με έντονη δράση για τη διάσωση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Στο Δήμο Παρανεστίου το 2010, μετά τον «Καλλικράτη» και τις συνενώσεις που επέφερε, οι υποψήφιοι συνδυασμοί ήταν 3, ενώ το 2014 μόλις 2. Τώρα, μετά τον «Κλεισθένη» και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με την υποψηφιότητα και του κ. Λαζαρίδη, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί θα φτάσουν στους 4!

 

Το φασολάκι

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το απόγευμα της Τετάρτης 12 και το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν διακοπές νερού σε διάφορες περιοχές της πόλης της Δράμας. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην διακοπή το απόγευμα της Τετάρτης: «Μετά από μια διακοπή της ΔΕΗ ένα μηχάνημα δεν δούλευε. Δεν το πρόσεξαν οι επιφυλακές. Άδειασε ουσιαστικά η δεξαμενή του Κορυλόβου και είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα. Όταν το αντιληφθήκαμε μπήκαμε στη διαδικασία αμέσως να δώσουμε νερό και για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος ακόμη περισσότερο, βάλαμε και τις εφεδρικές αντλίες για να γεμίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δεξαμενή. Αλλά ταλαιπωρηθήκαν αυτοί που ήταν στα υπερυψωμένα σημεία της πόλης, όπως είναι η Αγία Τριάδα, προς τα Εκπαιδευτήρια. Ζητούμε συγγνώμη. Αποκαταστάθηκε η βλάβη και έγινε η δουλειά». Όσον αφορά τη διακοπή νερού το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Χατζηγιάννης: «Είχαμε προγραμματισμένη μια διακοπή, η οποία θα ξεκινούσε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Βέβαια, δώσαμε νερό γύρω στις 11 και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ταλαιπωρία του κόσμου είναι αυτή που με ενοχλεί ιδιαίτερα εμένα προσωπικά και όλη την παράταξη, γιατί εμείς είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τους συνδημότες μας και για αυτό αγωνιζόμαστε. Λυπούμεθα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά δεν είναι από δική μας υπαιτιότητα σε πρώτη φάση».

 

Ο αρακάς

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και σε σχέση με τα ποσοστά ανεργίας στο Ν. Δράμας και όσα γράφτηκαν για αυτό στο facebook ανέφερε: «Όλοι είναι ειδήμονες για τα πάντα, γιατί είναι και τζάμπα να το γράφεις κιόλας».

 

Το μπιζέλι