Πλέον η κατάσταση στη Συρία «φωτογραφίζει» τους δύο μεγάλους της υφηλίου, αφού η χρήση χημικών έφερε την επιδρομή με πυραύλους στο αεροδρόμιο του καθεστώτος Άσαντ.

Ήδη ΗΠΑ-Γαλλία είναι σε καθημερινή επαφή, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη χρήση χημικών και η συνάντηση πριν μια εβδομάδα Τουρκίας – Ρωσίας – Ιράν φέρνει τη χώρα μας σε ρόλο «εναλλακτική αναβάθμισης των στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ. Σε αυτό το σημείο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας αυξάνει τον εθνικισμό του Ερντογάν με προφανή στόχευση τη συσπείρωση.

Η εγγύς περιοχή μας είναι στο μάτι του κυκλώνα και ο γείτονας ως γνήσιος εκφραστής της ορολογίας του ανατολίτικου παζαριού κάνει «παιχνίδι» ε τους Μεγάλους. Μόνο που αυτή η διαδρομή ενίοτε δεν βγαίνει.

Έτσι ο βαθμός ετοιμότητας έχει αυξηθεί, αλλά πρωτίστως πρέπει να κυριαρχήσει η ηρεμία, ενόψει έλευσης του καλοκαιριού, αφού μια ήρεμη τουριστική περίοδος θα είναι οξυγόνο σε μια οικονομία, που είναι στην εντατική εδώ και χρόνια και κινδυνεύει από… ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

 

Η πιπεριά

 

 

Νέα επιστολή απέστειλε την Τρίτη 3 Απριλίου 2018 ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, προς 158 Δημάρχους οι οποίοι σύμφωνα με το ν. 4519/2018 υποχρεούνται μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 να οριοθετήσουν τα οικιστικά περιγράμματα των δήμων τους στους δασικούς χάρτες (είτε αναρτημένους, είτε προς κατάρτιση).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται τα παρακάτω περιγράμματα:

-Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)

-Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)

-Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Σ. Φάμελλος υπενθυμίζει την από 5 Μαρτίου 2018 προηγούμενη επιστολή του για το ίδιο θέμα και επισημαίνει ότι μόλις 15 δήμοι έχουν συμμορφωθεί και εφαρμόσει το παραπάνω νομικό πλαίσιο από τότε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κλείνει την επιστολή παρακαλώντας τους εναπομείναντες Δημάρχους για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στο έργο των δασικών χαρτών, όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών τους, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 πλησιάζει.

Ανάμεσα στους παραλήπτες της επιστολής είναι και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ενώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν λάβει την επιστολή οι Δήμοι Αβδήρων, Αρριανών, Διδυμοτείχου, Θάσου, Ιάσμου, Μαρώνειας – Σαπών, Μύκης, Νέστου Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Τοπείρου.

 

Το σκόρδο

 

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και εκπροσώπησης της Περιφέρειας στη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών (CPMR) ανατέθηκαν στην Περιφερειακή Σύμβουλο Ξάνθης κ. Κυριακή Αλατζά.

Την ίδια ώρα, αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ανατέθηκαν στον Περιφερειακό Σύμβουλο Ξάνθης κ. Γιάννη Μπούτο.

Οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στους δύο Περιφερειακούς Συμβούλους αφορούν κυρίως σε ζητήματα διακρατικής, διαπεριφερειακής, διασυνοριακής και εδαφικής συνεργασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..

 

Το κρεμμύδι

 

 

Η 1η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Απριλίου 2018.

Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Στόχος των δράσεων και των εκδηλώσεών της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία όπως η διατροφή, η άσκηση, οι εξαρτήσεις, η αιμοδοσία, η πρόληψη, η αναπηρία κ.ά.

Η παρουσίαση του προγράμματος της 1ης Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην  Κομοτηνή, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, Αντιπεριφερειαρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Τερτσούδη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα δημόσιας υγείας κ. Κώστα Κινατζίδη και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου.

 

Το μήλο