Με χιουμοριστικό τρόπο ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρ. Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος ανέτρεξε στο παρελθόν και ανέφερε ένα περιστατικό από την περίοδο 2006-2007, όταν ήταν Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μια ημέρα μπαίνοντας στην αίθουσα, είδε τους φοιτητές εύθυμους. Όπως είπε, όταν γύρισε να δει τον πίνακα σε αυτόν ήταν γραμμένο «Τσακαλώτος ο καθηγητής των χαμένων υποθέσεων – Ένα εναλλακτικά οικονομικά – Δύο Συνασπισμός – Τρία ΠΑΟΚ». Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως δεν είχε κανένα συναίσθημα κακίας για τον φοιτητή που τα έγραψε, αντίθετα βρήκε τα γραφόμενα αρκετά έξυπνα.

Σχολιάζοντας, μετά από περίπου 15 χρόνια, τα όσα ήταν γραμμένα για τον ίδιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «έχουν αλλάξει πολλά». Πρώτα από όλα στάθηκε στο νταμπλ που έχει πάρει ο ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα οικονομικά, όπως είπε, κι εκεί η κατάσταση άλλαξε, καθώς την εποχή του Σημίτη «οι αριστεροί οικονομολόγοι σχεδόν ήμασταν γραφικοί τύποι», αφού όλοι, και στην Κεντροαριστερά και στην Κεντροδεξιά, πίστευαν στις ευέλικτες αγορές εργασίας, στην ιδιωτικοποίηση κ.α. «Άρα ούτε το δεύτερο ισχύει», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, μιλώντας για την Αριστερά, ο πρ. Υπουργός Οικονομικών είπε πως «η Αριστερά προσπάθησε. Έκανε αυτά που έκανε. Έχει μάθει. Δεν είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πρέπει να είναι χαμένη υπόθεση. Αποδείξαμε ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη υπόθεση εκ των προτέρων και όπως το παλέψαμε τότε, πρέπει να το παλέψουμε και τώρα όλοι μαζί».

 

Το μπιζέλι

 

 

Στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας τα εξής: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον πόνο και τη θλίψη που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις οικογένειες των 57 θυμάτων, αλλά και σε όλη τη χώρα. Απαιτούμε να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες και να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αποτελέσει η καταστροφή αυτή την αρχή για την εκ θεμελίων αναδιοργάνωση των ελληνικών σιδηροδρόμων και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Εκφράζουμε θερμά τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στους φίλους και συγγενείς τους. Ευχόμαστε σε αυτή την τραγική στιγμή για τη χώρα όλοι μας να δείξουμε αποφασιστικότητα και τόλμη, ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη χώρα για όλους μας».

Μετά από πρόταση του Προέδρου το σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου στην οδό Γ. Παπανδρέου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα βρέθηκα υπολείμματα από καύση – ταφή, καθώς και 12 νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής.

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται ως συνέχεια όσον βρέθηκαν τόσο στην οδό Βενιζέλου όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, πάλι κατά τη διάρκεια των εργασιών για το φυσικό αέριο. Έτσι, ο χάρτης με αρχαιολογικές θέσεις στη Δράμα εμπλουτίστηκε, όπως επίσης εμπλουτίστηκαν και οι γνώσεις γύρω από την ιστορία της πόλης.

 

Το μπρόκολο

 

 

Όλη η μεταπολεμική Ελλάδα με τους «εκπροσώπους» της, τη βιώνουμε στο δράμα των Τεμπών, αφού πίσω από τα όποια πρόσωπα κρύβεται ένα πελατειακό – διαχρονικό σύστημα, που κόμματα, ιδεολογίες και συμπεριφορές (η πλειοψηφία) είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και οι «σκηνοθέτες».

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα από το δράμα των Τεμπών το έστειλε η νέα γενιά που μέσα στα αποκαΐδια πρότεινε χέρι βοήθειας στον συνάνθρωπο. Ο ανώνυμος φοιτητής έβαλε τη ψυχή του ασπίδα και το βέβαια και σίγουρο είναι ότι στο όποιο αύριο έχει δικαίωμα για να αποκτήσει οικογένεια, δουλειά, ασφάλεια, αξιοκρατία.

Το ρεσιτάλ υποκρισίας ήδη τρέχει κάθε πρωί, μεσημέρι, βράδυ στα Μ.Μ.Ε. για το ποιος ΦΤΑΙΕΙ και τι χρώμα ιδεολογίας ασπάζεται…

 

Το κουνουπίδι