Φέτος (2018) τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα πολύ σφικτά «σχοινιά» των μνημονιακών υποχρεώσεων, όχι όμως από τις δεσμεύσεις και τώρα (φέτος) αρχίζει να παίζουν βασικό ρόλο οι κανόνες πρόσβασης στα ελεύθερα κεφάλαια της αγοράς, χωρίς πλέον το όποιο «πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι πιο σκληροί, γιατί μετρούν μόνο αριθμούς, χωρίς τα πολιτικοοικονομικά παρελκόμενα της χώρας. Είναι σημαντικό το 2018, όπου στο κατακαλόκαιρο οι αγορές – χρήματος και κεφαλαίων- θα (ξανα)βάλουν τα ελληνικά χαρτιά στα χαρτοφυλάκιά τους. Η επανεκκίνηση είναι γεγονός.

Η αποποίηση των παλαιών πρακτικών θα είναι το ΜΕΓΑ κριτήριο αν όντως ξεπεράσαμε πρακτικές που οδήγησαν μία γενιά στα αζήτητα. Ίδωμεν.

 

Το λεμόνι

 

 

Στο Άμπου Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται από την Δευτέρα 8 έως το Σάββατο 13 Ιανουαρίου ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ως μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής στις εργασίες επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Βουλής: «Στις εργασίες της ειδικής ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις τεχνολογικές τάσεις και την ασφάλεια –η οποία υπάγεται στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας– της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, κατά το διάστημα από 8 έως 13 Ιανουαρίου 2018, λαμβάνουν μέρος οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς».

 

Το μπρόκολο

 

 

Θέση για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πήρε, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δαλακάκης θα αφιερώσει το μισθό του για ναύλωση λεωφορείων, έτσι ώστε να μεταβούν συνδημότες του την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δημάρχου Δοξάτου έχει ως εξής: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική! Ας ορθώσουμε όλοι την φωνή μας στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης! Είναι χρέος μας απέναντι στην Ιστορία μας, στο Έθνος μας, στην Αλήθεια και στα παιδιά μας να είμαστε όλοι εκεί!

Ως Δήμαρχος Δοξάτου έχω την υποχρέωση να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Για αυτό θα αφιερώσω το μισθό μου για την ναύλωση λεωφορείων για τους συνδημότες μου που επιθυμούν να μεταβούν στο συλλαλητήριο. Παρακαλώ στο inbox δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή».

 

Το κουνουπίδι

 

 

Η περίοδος μετά τα Φώτα διαχρονικά είναι ιδιαίτερα… δύσκολη για το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας, της Δράμας συμπεριλαμβανόμενης. Οι κοπές πίτας σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό τα Σαββατοκύριακα, είναι ένα δεδομένο γεγονός. Πολλές φορές μάλιστα οι εκδηλώσεις φορέων ή Συλλόγων συμπίπτουν κι έτσι οι τοπικοί άρχοντες (κάθε βαθμίδας εξουσίας) θα πρέπει να έχουν πολύ καλή… φυσική κατάσταση για να προλαβαίνουν να παρευρίσκονται παντού!

Πάντως, το θετικό για αυτή τη χρονιά είναι ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς, οπότε η περίοδος των κοπών πίτας θα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές…

 

Το λάχανο

 

 

Με την ολοκλήρωση της Ονειρούπολης, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, η εικόνα του κέντρου της πόλης της Δράμας άλλαξε… Αρκούσε μια βόλτα το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, με κλειστή την αγορά, για να εξαχθεί εύκολα το προαναφερόμενο συμπέρασμα. Πολύ λιγότερος κόσμος στα πεζοδρόμια, πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, πολύ λιγότερα φώτα σε κεντρική πλατεία και κυρίως στο δημοτικό κήπο.

Βέβαια, κάθε χρόνο σιγά σιγά μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ξεκινάει και η κουβέντα για τον απολογισμό της Ονειρούπολης, με πολιτικές αναφορές ένθεν και ένθεν. Όμως, περισσότερο από τον απολογισμό σε πολιτικό επίπεδο, που έχει κι αυτός τη σημασία του, πιο σημαντικός είναι ο προσωπικός απολογισμός του καθενός, είτε ως επισκέπτη της εκδήλωσης για τη μεγαλύτερη μάζα πληθυσμού, είτε ως επαγγελματικά δραστηριοποιούμενου εντός ή εκτός της διοργάνωσης.

Κι αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα για τη φετινή Ονειρούπολη είναι ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική εκδήλωση. Πολύς κόσμος, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό, αλλά κυρίως μια διαφορετική φιλοσοφία, με προσεγμένες δράσεις για τα παιδιά και μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης…

 

Το καρότο