Οι τρεις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες ξεκαθάρισαν το τοπίο και η 8η Ιουλίου βρήκε τις πολιτικές δυνάμεις σε ρόλους ανάλογους με την ετυμηγορία του λαού.

Το «παλαιό» σύστημα επέστρεψε με νέα όμως μυαλά. Ο λόγος για τη Ν.Δ. – Κυβέρνηση πλέον- με αυτοδυναμία και με απόλυτες επιλογές του νέου Πρωθυπουργού. Ζήτησε και πήρε αυτοδυναμία, με 4εία μπροστά και το δρόμο να είναι ανοικτός. Κριτήριο για τη στήλη οι επενδύσεις και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Έφυγε, αλλά είναι εδώ. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ και με την προσωπική επιβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα. Το ποσοστό της 7ης Ιουλίου είναι στη λαϊκή έκφραση ένα «θα ακούς την αναπνοή μου», κοινώς ένα πρέσινγκ στην Κυβέρνηση και ταυτόχρονα ένα άνοιγμα προς τους «ρομαντικούς» του παλαιού Πα.Σο.Κ. – σήμερα ΚΙΝΑΛ – που κρατούν ιδεολογικές Θερμοπύλες με το 8%.

Τοπικά η πραότητα του Φίλη Ξανθόπουλου τον οδήγησε στα έδρανα, η Χαρά Κεφαλίδου με τρέξιμο άντεξε στην πίεση στην ελπιδοφόρα παρουσία του Αναστάσιου Νικολαΐδη. Όσο για το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Γιατρός (Κωνσταντίνος Μπλούχος) έπιασε κοντά 13αρι με δυνατή ομάδα στήριξης.

Ώρα, λοιπόν, για έργο στους εκλεγμένους και να αρχίσουν επιτέλους… τα μπάνια του λαού!

 

Το καρπούζι

 

 

Με βάση τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψήφιων Βουλευτών σε κάθε Δήμο του Νομού Δράμας προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στη Ν.Δ., και στους 5 Δήμους πρώτους σε ψήφους ήρθε ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και δεύτερος ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Το αξιοσημείωτο, η διαφορά των δύο στο Δήμο Δράμας, όπου έφτασε τους 2.919 σταυρούς υπέρ του κ. Μπλούχου, όταν συνολικά ήταν 3.963. Μεγάλη, λοιπόν, η δυναμική του κ. Μπλούχου στο Δήμο Δράμας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνετη τελική επικράτηση στο τέλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, χάνοντας την πρώτη θέση στο Δήμο Δοξάτου από την κ. Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου, η οποία κατάγεται από την περιοχή, και στο Δήμο Παρανεστίου από τον κ. Χρήστο Καραγιαννίδη.

Τέλος, στο Κίνημα Αλλαγής η επανεκλεγείσα Βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου ήρθε πρώτη στους Δήμους Δοξάτου, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου. Στο μόνο Δήμο που κατάφερε να περάσει μπροστά ο δεύτερος συνολικά σε σταυρούς κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης ήταν στο Δήμο Δράμας. Πάντως, η διαφορά των 139 ψήφων υπέρ του κ. Νικολαΐδη στο Δήμο Δράμας, καλύφθηκε από την κ. Κεφαλίδου στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού (390 σταυροί η συνολική διαφορά υπέρ της κ. Κεφαλίδου).

 

Το πεπόνι

 

 

Αν κάποιος ήθελε να προχωρήσει σε ομαδοποίηση των νικητών και των χαμένων των πρόσφατων εκλογών στο Ν. Δράμας, όσον αφορά τα πρόσωπα που διεκδικήσαν τη ψήφο των Δραμινών πολιτών, είναι προφανές ότι στην πρώτη κατηγορία, όσων δηλαδή έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, θα εντάξει τους εκλεγέντες Βουλευτές, τον κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο και την κ. Χαρά Κεφαλίδου. Αντίστοιχα, στην κατηγορία όσων το αποτέλεσμα άφησε πικρή γεύση, αυτονόητα εντάσσονται οι δύο πρώην πλέον Βουλευτές που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Από εκεί και πέρα, στους ευχαριστημένους από το αποτέλεσμα θα μπορούσαν να ενταχθούν ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο οποίος αν και πρωτοεμφανιζόμενος κατέγραψε σημαντική δυναμική, φτάνοντας σχεδόν 400 σταυρούς μακριά από την εκλογή του. Επίσης, ικανοποιημένοι θα πρέπει να νιώθουν οι υποψήφιοι της Ελληνικής Λύσης, καθώς το κόμμα τους κατέγραψε στη Δράμα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά. Ειδικά, ο πρώτος σε σταυρούς κ. Μιχάλης Κουρτίδης, ο οποίος ξεπέρασε τους 1.000 σταυρούς (1.055 συνολικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψυχολογικό φράγμα του τετραψήφιου αριθμού σταυρών, πέραν των εκλεγέντων Βουλευτών, Κωνσταντίνος Μπλούχος (12.195), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (4.363) και Χαρά Κεφαλίδου (2.848), αλλά και των πρώτων επιλαχόντων σε κάθε κόμμα, Δημήτρης Κυριαζίδης (8.303), Χρήστος Καραγιαννίδης (3.154) και Αναστάσιος Νικολαΐδης(2.458), ξεπέρασαν και οι Παναγιώτης Μάγγαλος (1.805) και Παναγιώτα Τσιαμούρα (1.238) από τη Ν.Δ. και η κ. Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου (1.837) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, στις πρόσφατες εκλογές, τον μικρότερο αριθμό σταυρών στο Ν. Δράμας, μονοψήφιο μάλιστα, έλαβαν η κ. Ευθυμία Εφραιμίδου από την Ελλήνων Συνέλευσις με 5 ψήφους, ο κ. Ηλίας Βούζας από την ΟΚΔΕ με 5 ψήφους και η κ. Χρυσάνθη Κοσμά με 7 από το Μ-Λ Κ.Κ.Ε.

 

Το νεκταρίνι