Η διπλωματία από τη μια και τα όρια στης στρατικοποίησης από την άλλη είναι αυτό που βιώνουμε στο χώρο της Ανατολικής Μεοσγείου. Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και οι συσχετισμοί, σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις υπόγειες «συμπάθειες» και σχέσεις είναι αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης του Κ.Κ.Ε. ότι «απλώθηκε ο τραχανάς». Και από ανατολικά η έφεση στα «παζάρια» είναι το φυλετικό γνώρισμα που από το DNA δεν μπορεί να αποφύγει ούτε ο Σουλτάνος Ερντογάν.

Πού πατάμε και πού πηγαίνουμε είναι το ερώτημα για τις ελληνικές θέσεις. Η διπλωματία μας έχει αναπτύξει μια σχέση στον ευρύτερο χώρο των χωρών που άμεσα ή έμμεσα είναι εμπλεκόμενοι. Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας λέει η ιστορία –και η στήλη το υπενθυμίζει- διακρίνονται από μια «κατανόηση» των Γερμανών (κυρίως) προς τα «θέλω» των Τούρκων.

Έχει μπροστά της πολλά «επεισόδια» η διπλωματία να διαδραματίσει και θέλει πατήματα γερά και οδικό χάρτη πορείας με συνθήκες παντός καιρού.

 

Το κυδώνι

 

 

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Δράμα επανήλθε στον ημερήσιο χάρτη με κρούσματα κορωνοϊού, όπως αυτός ανακοινώνεται σε ημερήσια βάση από τον ΕΟΔΥ, καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν 2 νέοι εργαστηριακά διαπιστωμένοι ασθενείς με Covid-19 στην Π.Ε. Δράμας. Η προηγούμενη καταγραφή της Δράμας στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου, με 3 κρούσματα.

Συνολικά, τον μήνα Σεπτέμβριο (μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου) έχουν καταγραφεί στην Π.Ε. Δράμας 15 ασθενείς με κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως, κατά την δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Δράμα είχε ακόμη 24 κρούσματα τον Αύγουστο και άλλα 7 τον Ιούλιο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν και 2 θάνατοι Δραμινών ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους ένας 78χρονος και μια 82χρονη, αμφότεροι από το Κ. Νευροκόπι, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και είχαν εισαχθεί για νοσηλεία μέσα στο Σεπτέμβριο.

 

Το μήλο

 

 

Με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας περί παραχώρησης χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου καταγράφεται μια ιδιότυπη κατάσταση. Από τη μια, για τα γήπεδα ποδοσφαίρου που βρίσκονται στα χωριά του Δήμου, όπως στο Μοναστηράκι, στο Μαυρόβατο, στην Καλλίφυτο, στο Μικροχώρι, στα Κουδούνια και στη Χωριστή δόθηκε η δυνατότητα χρήσης από τους αιτούντες συλλόγους. Από την άλλη, όμως, για γήπεδα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Δράμας, όπως είναι αυτά της Ν. Κρώμνης, των Αμπελακίων, του Αρκαδικού, των Αμπελοκήπων, της Ν. Αμισού και της Ν. Σεβάστειας, δεν δόθηκε η παραχώρηση χρήσης, καθώς τέθηκε ως προαπαιτούμενο η έκδοση αδειών καταλληλότητας.

Βέβαια, οι ομάδες που χρησιμοποιούν και τις δύο «κατηγορίες» γηπέδων είναι πάνω – κάτω ομάδες ίδιας δυναμικότητας που συμμετέχουν στις ίδιες κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Δράμας.

Η εξήγηση για αυτή την ιδιομορφία οφείλεται στις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις που υπήρχαν από κάθε Κοινότητα. Και όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, όσο και πολλές φορές στο παρελθόν, όταν εισέρχονται θέματα προς συζήτηση που αφορούν γνωμοδοτήσεις Κοινοτήτων, τότε αυτές υιοθετούνται ως έχουν από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

 

Το αχλάδι

 

 

Ολοκληρώθηκε η δράση της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε από 16 έως 23 Σεπτεμβρίου 2020, για τη συγκέντρωση ειδών βασικής ανάγκης προς του πληγέντες στην Εύβοια. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης του Οργανωτικού της Ν.Δ. σε συνεργασία με τις ΔΗΜΤΟ, για στήριξη όσων επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία, που έπληξε την Εύβοια και ιδιαίτερα το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων. Η συλλογή των ειδών πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Δράμας, μετά από παραχώρηση χώρου από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Πρωτοστάτες στην πραγματοποίηση της δράσης ήταν ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Δράμας Μιχάλης Αμανατίδης και τα μέλη Περικλής Κωφίδης και Άγγελος Πασχάλης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολίτες, σύλλογοι, επαγγελματίες της πόλης, μέλη της ΔΗΜΤΟ, καθώς και αιρετοί κάθε βαθμού, καθώς και υποψήφιοι.

 

Το ρόδι