Η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας είναι όχι μόνο ορατή, αλλά επιτακτική και η 8χρονη ύφεση την έχει καταστήσει άμεσης προτεραιότητας. Η εισροή κεφαλαίων είναι η μεγάλη πλέον αγωνία του οικονομικού επιτελείου της χώρας, αφού η ανεργία παραμένει στο 30% με τα γνωστά επακόλουθα. Ήδη η αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη με την σύμπραξη Μακρόν – Μέρκελ έρχεται να δώσει μια χαλάρωση, όχι τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο στον εργασιακό.

Τον Αύγουστο του 2018 λήγει η σκληρή επιτήρηση, η χωρίς αυτό να είναι το τέλος των επιτηρήσεων και των παρεμβάσεων, απλά μετά από τέτοια πορεία τα επενδυτικά κεφάλαια διακρίνουν σημάδια για δική τους παρουσία με το γραφειοκρατικό αλαλούμ να είναι ριζωμένο ακόμη βαθιά. Και εδώ η εξομάλυνση είναι επιτακτική. Άλλωστε είναι γνωστή η «σελιδοποίηση» των δικαιολογητικών για μια επενδυτική πράξη. Ώρα για φυγή προς τα μπροστά, ξεπερνώντας «βαρίδια» και τυπολατρίες.

 

Το ραπανάκι

 

 

Για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νομού Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης μίλησε χωρίς να έχει μπροστά του γραπτό κείμενο. Ο κ. Καραγιαννίδης είναι από τους ελάχιστους Βουλευτές που επιλέγει αυτή την τακτική, να μιλάει δηλαδή στο Κοινοβούλιο από στήθους, χωρίς να αναγιγνώσκει ομιλία που έχει γραφτεί από πριν.

 

Η ρόκα

 

 

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη (5 επερωτήσεις, 1 θέμα σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης της Π.Α.Μ.Θ., 2 Διοικητικά – Οικονομικά θέματα, 2 γενικά θέματα, 4 θέματα σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου και 1 θέμα σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης).

Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που συνέρχεται το σώμα, μετά από την απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και την απόφαση για ανάθεση αρμοδιοτήτων στους 4 Περιφερειακούς Συμβούλους της Δράμας της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» (Χρ. Γεωργιτσόπουλος, Κ. Κινατζίδης, Χρ. Λιθηρόπουλος και Γ. Χειράκη).

 

Το λάχανο

 

 

Με τις προγραμματισμένες για χθες το απόγευμα (Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας (3 μάλιστα μαζί!) ολοκληρώθηκε (εκτός κάποια συγκλονιστικής εξέλιξης που θα επιτάσσει έκτακτη συνεδρίαση) η φετινή χρονιά όσον αφορά το ανώτερο θεσμικό όργανο σε επίπεδο Δήμου. Πλέον, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανανεώνουν το… ραντεβού τους στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2018, μια χρονιά που προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα… Κι αυτό φυσικά γιατί πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις Δημοτικές εκλογές (προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2019, αν και από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών έχει καταγραφεί πολλάκις η εξαγγελία για μετάθεσή τους λίγο αργότερα, έτσι ώστε να αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές). Το σίγουρο είναι πως μέσα στο 2018 θα ανοίξουν τα… χαρτιά τους όλοι όσοι ενδιαφέρονται για να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο, ιδίως μετά τη ψήφιση των αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία, όπως σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση, με την απλή αναλογική. Φυσικά το ενδιαφέρον, πέρα από τις κινήσεις σε επίπεδο κοινωνίας, στρέφεται και εντός Δημοτικού Συμβουλίου, αφού εκτιμάται ως βέβαιο ότι όσο ζυγώνουν οι εκλογές θα αυξάνονται αναλογικά και οι… τόνοι.

Για την ιστορία, οι προγραμματισμένες για χθες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσαν η πρώτη, ως ειδική, την «Έγκριση οικονομικών στοιχείων Δήμου Δράμας χρήσης 2016 – Ισολογισμός – Απολογιστικός Πίνακας», η δεύτερη, πάλι ως ειδική, την «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Δράμας και Πίνακα Στοχοθεσίας οικ. έτους 2018», ενώ η τρίτη ήταν τακτική με 53 θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων και θέμα σχετικά με την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων για το 2018.

 

Το μπρόκολο

 

 

Η κακοκαιρία του φετινού χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρής έκτασης προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Παρανεστίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Α.Μ.Θ., κλειστά επ’ αόριστων, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος από κατολισθήσεις, είναι η επαρχιακή οδός Παρανεστίου – Πρασινάδας, από το 16,5ο  έως το 16,6οχλμ, καθώς και η Πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, από το 15,5ο έως το 15,6οχλμ..

 

Το κουνουπίδι