Είναι η χώρα μας μία σύγχρονη ευρωπαϊκή του 21ου αιώνα; Ποια βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που (ακόμα) είμαστε και μέλος; Είναι η Δημόσια Διοίκηση, η Υγεία, η Παιδεία και λόγω ιδιαιτερότητάς μας η Άμυνα. Από αυτά τα στοιχεία (πλην Άμυνας) ποια μπορούν να συγκριθούν και να ανταποκριθούν στο ευρωπαϊκό στάτους; Σίγουρα η στήλη δεν παραβιάζει ανοιχτές θύρες, αλλά μία απλή επίσκεψη σε οποιαδήποτε χώρα των 16 μελών που είναι ο πυρήνας της Ε.Ε. θα προκαλέσει οίκτο, πανικό και δυσφορία και το επιφώνημα πού ανήκουμε θα είναι το περιγραφικό λειτουργικά και ψυχικά.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, έχουμε δύσβατα μονοπάτια που οι νέες γενιές ή το νιώθουν στην καθημερινότητά τους, πρώτα στην αναζήτηση απασχόλησης και μετά στις όποιες απολαβές.

 

Το βατόμουρο

 

 

Την τοποθέτηση της Κατερίνας Παπαλεξανδρή ως νέας διευθύντριας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ για την Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ανακοίνωσε η κοινοπραξία κατασκευής του έργου του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου. Η κ. Παπαλεξανδρή, που κατάγεται από το Σουφλί του Έβρου, αντικαθιστά τον Ρίκαρντ Σκούφιας (Rikard Scoufias). Έρχεται στον TAP από την BP Λονδίνου, όπου κατείχε πολλές υψηλόβαθμες θέσεις από το 1998 που εισήλθε στην εταιρεία.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η νέα διευθύντρια έχει σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στις αγορές αερίου και σε μεγάλα έργα αερίου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και στη διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών.

«Εισερχόμαστε τώρα στην τελική φάση υλοποίησης, καθώς ο ΤΑΡ προετοιμάζεται εμπορικά και επιχειρησιακά για να παραλάβει το πρώτο αέριο. Είμαι βέβαιος ότι η πολυετής πείρα της Κατερίνας και οι βαθιές τις γνώσεις σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία ενέργειας, την Ελλάδα ως χώρα, και τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή και ασφαλή εκτέλεση του έργου μας στην Ελλάδα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Λούκα Σκεπάτι.

 

Το ροδάκινο

 

 

Την χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) κ. Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, το έργο «Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας μη επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης».

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι) και αφορά εξυπηρετούμενο πληθυσμό 200.000 κατοίκων όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της Π.Ε. Έβρου.

 

Το βερίκοκο

 

 

Η Άννα Κορακάκη μπορεί να μην κατάφερε να πάρει ακόμα ένα μετάλλιο ωστόσο τερμάτισε έκτη στα 25μ αεροβόλο πιστόλι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπακού δείχνοντας μία αξιοζήλευτη σταθερότητα.

Η Ολυμπιονίκης του Ρίο ξεκίνησε εξαιρετικά τον αγώνα της αφού στον προκριματικό είχε 292 (10x) και ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση μαζί με την Γκέρμπερ από την Ελβετία, ενώ πρώτη ήταν η Ζοράνα Αρούνοβιτς με 293 (8x) από τη Σερβία.

Η εξαιρετική εικόνα της Κορακάκη στον προκριματικό δεν συνεχίστηκε όμως στον τελικό. Η κορυφαία Ελληνίδα σκοπεύτρια έκανε κάποια τεχνικά λάθη τα οποία της στοίχησαν ένα πλασάρισμα στις θέσεις των μεταλλίων καταλαμβάνοντας έτσι την έκτη θέση.

Πρώτη στον τελικό ήταν η ασημένια Ολυμπιονίκης του Ρίο στο πιστόλι 25 μ., η Γερμανίδα Μόνικα Καρς, με δεύτερη την Πολωνή Κλαούντια Μπρες και τρίτη την Βουλγάρα Μαρία Γκρόζντεβα (χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2000 και του 2004).

Η ίδια η Άννα Κορακάκη έγραψε για την παρουσία της στο Μπακού στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:

«Αυτή τη φορά δεν επιστρέφω με μετάλλιο, αλλά με 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πέρασα πρώτη στα προκριματικά, όμως στον τελικό μετά από λάθη, βρέθηκα, δίκαια, εκτός μεταλλίων. Επιστροφή πλέον στην Ελλάδα για ξεκούραση & διακοπές, αφού η Ολυμπιακή προετοιμασία με είχε κρατήσει μακριά κι από τη θάλασσα δυο χρόνια. Καλό καλοκαίρι σε όλους να περνάτε όμορφα!».

 

Το νεράντζι