Μεγάλες αλλαγές στη θεσμική εκπροσώπηση του Νομού Δράμας επήλθαν μέσα στο 2023, λόγω της διπλής εκλογικής διαδικασίας για τις εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Οι Δραμινές και οι Δραμινοί, με βάση τις επιλογές τους, ψήφισαν κατά βάση αλλαγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα πρόσωπα που απαρτίζουν την τοπική πολιτική ηγεσία. Μια σύγκριση ανάμεσα στα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τον Νομό Δράμας στην αρχή του 2023 με τα αντίστοιχα πρόσωπα που θα αποτελούν τους τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους στην αρχή του 2024 είναι άκρως χαρακτηριστική για το μέγεθος των αλλαγών.

Σε βουλευτικό επίπεδο, άλλαξαν οι δύο από τους τρεις Βουλευτές, με τον κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι ο μόνος που έφτασε στην επανεκλογή του. Όσον αφορά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δράμας, επανήλθε ως Βουλευτής ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Ν.Δ. και εκλέχτηκε για πρώτη φορά ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δεν επανεκλέχτηκαν Βουλευτές ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος από τη Ν.Δ. και η κ. Χαρά Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Περνώντας στον χώρο της αυτοδιοίκησης, μεγάλες αλλαγές σημειώθηκαν σε επίπεδο Περιφερειακής διοίκησης, καθώς οι πολίτες στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και ειδικά στη Δράμα, επέλεξαν την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» και εξέλεξαν ως νέο Περιφερειάρχη τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και όχι την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και τον κ. Χρήστο Μέτιο. Αυτό σημαίνει πως το 2024 θα βρει τη Δράμα με νέο Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Εύλογα δεν συνεχίζει στη θέση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ενώ με την έναρξη της νέας χρονιάς αναλαμβάνουν ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Αργύρης Πατακάκης και ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής ο κ. Αλέξης Παναγιωτίδης.

Σε δημοτικό επίπεδο, στους τρεις από τους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας, επήλθαν αλλαγές στις Δημοτικές Αρχές, καθώς κατάφεραν να επανεκλεγούν και να συνεχίσουν για ακόμη μια θητεία ο κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης, και ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου. Στους υπόλοιπους τρεις Δήμους, η έλευση του 2024 σηματοδοτεί και την αλλαγή στη θέση του Δημάρχου. Στον Δήμο Δράμας νέος Δήμαρχος είναι ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου νέος Δήμαρχος είναι ο κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Γιάννη Κυριακίδη, και στον Δήμο Δοξάτου νέος Δήμαρχος είναι ο κ. Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Δημήτρη Καραμπακάλη.

Η αλλαγή διοικήσεων σε τρεις από τους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας εύλογα σηματοδοτεί αλλαγές και στις θέσεις των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, των Αντιδημάρχων και στις διοικήσεις των νομικών προσώπων που δεν καταργούνται, ενώ προφανώς ακόμη και στους Δήμους που συνεχίζουν οι ίδιοι Δήμαρχοι για ακόμη μια θητεία ενδεχομένως να προκύψουν διαφοροποιήσεις στα σχήματα διοίκησης με αξιοποίηση νέων προσώπων που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνοπτικά, αν θεωρηθεί πως οι κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού Δράμας είναι οι τρεις Βουλευτές, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης και οι πέντε Δήμαρχοι, τότε σε συνολικά εννιά θέσεις, έχουν αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες τα έξι πρόσωπα που τις κατέχουν.

 

Το μπιζέλι

 

 

Σε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Και εδώ τα ερωτήματα είναι πολυεπίπεδα. Το θετικό για τη στήλη ότι ο όποιος ανταγωνισμός εντός της χώρας μόνο όφελος θα έχει. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας επί δεκαετίες πρωτίστως υπηρετούσε πελατειακές – χωροταξικές ανάγκες με πολλές παρενέργειες.

Τα Ελληνική κρατικά πανεπιστήμια απέχουν σε οργάνωση – αξιοπιστία γιατί εκεί μέσα αναπτύχθηκαν ιδεοληψίες που υπηρετούν σκοπιμότητες κομματικές και μη. Τέλος, στα Ελληνικά πανεπιστήμια η έρευνα είναι σε νηπιακή μορφή και η ανάδειξη στελεχών δεν υπάκουε απόλυτα σε αξιακές δομές, αλλά και εδώ το πελατειακό – συντεχνιακό ήταν παρόν.

 

Η ρόκα