Η κατάθεση του προϋπολογισμού από τη μία και η «αποφυλάκιση» από το τρίτο μνημόνιο από την άλλη είναι τα θέματα που ακουμπούν πολυεπίπεδα όλο το φάσμα της οικονομικής – κοινωνικής δραστηριότητας της ελληνικής οικογένειας.

Έχει χαθεί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, έχει χυθεί πολύ μελάνι για μια «ηρωική» έξοδο από τα μνημόνια και η νέα αξιολόγηση είναι προ των πυλών. Η φυγή προς τα εμπρός είναι με την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι η ευχή και η προσδοκία από την πλατεία Συντάγματος έως την αντίστοιχη πλατεία του Βαθυτόπου Δράμας, πάντα αναλογικά φυσικά, αλλά αντίστοιχα ανησυχεί τους εμπλεκόμενους.

Ο φετινός προϋπολογισμός έχει πιο ξεκάθαρους ρόλους και κωδικούς με την προσδοκία να αποτελέσει την «σταθερά» και τον βατήρα για την ουσιαστική επανεκκίνηση, έτσι ώστε Βερολίνο και ΔΝΤ να πεισθούν ότι το νερό της οικονομίας κυλά και η κουραστική στασιμότητα αρχίζει να μας αποχαιρετά. Ίδωμεν…

 

Το μήλο

 

 

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη για ορισμό χώρων καταυλισμού σε περίπτωση σεισμού στους Δήμους Δράμας (Καπνολογικό Ινστιτούτο) και Δοξάτου (εγκαταστάσεις των πρώην Δημοτικών σφαγείων και ζυγιστηρίων Καλαμπακίου) ήρθε και νέα σχετική απόφαση για τον Δήμο Προσοτσάνης.

Έτσι, με την απόφαση του κ. Πατακάκη ορίστηκαν ως χώρος καταυλισμού σε περίπτωση σεισμού για τον Δήμο Προσοτσάνης Δράμας οι εγκαταστάσεις των πρώην Κατασκηνώσεων Καλλιθέας Δράμας του Δήμου Προσοτσάνης που βρίσκονται στα όρια του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας του Δημοτικού Διαμερίσματος Προσοτσάνης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «στο χώρο αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και μπορούν να αναπτυχτούν και άλλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας».

 

Το αχλάδι

 

 

Ξεκίνησε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 7η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη. Οι ρίψεις πραγματοποιούνται στην Π.Ε. Δράμας και σε άλλες 23 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας).

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «…Η όλη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2017, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Σκοπός της παραπάνω επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση στην Ευρώπη), ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας στη χώρα μας. Τα εμβόλια-δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των αλεπούδων περιέχουν ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας και απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο που περιέχεται μέσα στο εμβόλιο, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας…».

 

Το πορτοκάλι

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στις 11.30, προγραμματίζουν Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην έδρα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στην Κομοτηνή.

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης και ο Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός, με τίτλο «Κτηνοτροφία sos», αναφέρονται τα εξής:

«…Ακούγοντας για το τρένο της ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει, χωρίς κανένας μας να μπορεί να επιβιβαστεί σε αυτό και πριν κάποιοι από εμάς να βρεθούμε μπροστά του και πάνω στις ράγες του, καθώς αυτό κινείται, θα δώσουμε τη δική μας απάντηση σε όλους αυτούς που μας θεωρούν εύκολη λεία, δηλαδή πρόβατα.

Βαρεθήκαμε να ακούμε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου μας, να μας λένε συνεχώς ότι έχουμε δίκιο σε όποιο πρόβλημα τους θέτουμε και σε όποια λύση τους προτείνουμε. Είτε υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί, διαχρονικά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό.

Τέλος η κοροϊδία !

Αναλάβετε όλοι τις ευθύνες σας απέναντι στους κτηνοτρόφους, που με την απραξία σας και τις πολιτικές σας τους έχετε φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν έχετε το ηθικό ανάστημα ελάτε στη συγκέντρωση και δώστε εσείς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Απαριθμήστε μας τα έργα σας για την κτηνοτροφία, αλλιώς απολογηθείτε για την αδράνεια ή την ανικανότητά σας.

Η ανοχή και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Εσείς δυστυχώς τα ξεπεράσατε!».

 

Το σταφύλι