Πολιτικά και οικονομικά η κοινωνία μας είναι βαθιά διχασμένη και το πολιτικό μας σύστημα αναζητεί την υπαρξιακή του επιβεβαίωση. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η αμεσότητα της πληροφορίας ζει την επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία μερίδα ωθεί τον κόσμο στα άκρα.

Οι μύθοι των χαρισματικών ηγετών έχουν παρέλθει και για τη χώρα μας ζούμε την πλήρη αμφισβήτηση.

Η νάρκη που βρίσκεται η χώρα μας είναι αθέατη, αλλά τόσο σπουδαία που είναι εθνικά πρώτης γραμμής. Ο λόγος για το Δημογραφικό, αφού έως το 2050 θα είμαστε λιγότεροι κατά 2,5 εκ. ψυχές. Στην Ιταλία παίρνουν μέρα που εδώ τα χαρακτηρίζουν «γραφικά».

Τέλος, για να αντιστραφεί αυτή η εξακριβωμένη τάση απαιτείται σοβαρός διάλογος, χωρίς κορώνες και μικροτακτικισμούς που στο θέμα αυτό δεν χωρούν. Το θέμα επείγει. Ξυπνήστε…

 

Το μήλο

 

 

Την λύπη του εκφράζει το Επιμελητήριο Δράμας, δια ανακοίνωσης, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του κ. Στέφανο Γεωργιάδη, για τους αδικαιολογήτως απόντες θεσμικούς από την αποκεντρωμένη συνεδρίαση για τις διασυνοριακές περιοχές, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, σε συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής και του Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ως Φορέας εκφράζουμε την λύπη μας, για τους αδικαιολογήτως απόντες θεσμικούς, που ενώ είχαν προσκληθεί από την Commission δεν προσήλθαν».

«Η Δράμα, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. μετά από αυτή την συνεδρίαση, καταγράφηκε ψηλά στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις σημαντικές εκδηλώσεις του 2018, με θέμα τα σύνορα, μαζί με την Κοπεγχάγη (Δανία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και Μέριντα (Ισπανία)», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Όπως έγινε γνωστό, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Τάσος Βασιλειάδης, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και από μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Στη σχετική αίτηση του κ. Βασιλειάδη, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2018, αναφέρεται ότι οι παραιτήσεις γίνονται «για λόγους προσωπικής ευθιξίας που άπτονται με την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών αυτών εις βάρος των δημοτών της Δράμας».

Ειδικά πάντως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου καλούνται πλέον τρία αναπληρωματικά για να συμμετέχουν ως τακτικά στις συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμάτης Ρεμόντης στη θέση του ανεξαρτητοποιηθέντα κ. Νίκου Ηλιάδη (σύμφωνα με τη νομοθεσία ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος δεν έχει το δικαιώμα συμμετοχής στις Επιτροπές του Δήμου), ο κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος στη θέση του παραιτηθέντα κ. Τάσου Βασιλειάδη και η κ. Χρύσα Σιδερά στη θέση του παραιτηθέντα κ. Βαγγέλη Καλφόπουλου.

 

Το μανταρίνι

 

 

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.000.000 για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τροποποίηση του προϋπολογισμού, μετά από σχετικό αίτημα, κρίθηκε αναγκαία λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και των έντονων καιρικών φαινομένων που καλείται συχνά να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αφορά σε εργασίες όπως συντηρήσεις-ενισχύσεις-επισκευές αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων-αποστραγγιστικών τάφρων, διευθετήσεις χειμάρρων και ποταμών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών κ.α. για την αποκατάσταση ή την πρόληψη καταστροφών απόπλημμυρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου.

 

Το αχλάδι

 

 

Σε συνάντηση θεματικών Αντιπεριφερειάρχων Τουρισμού και Πολιτισμού στην Πιερία, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Αντωνιάδης.

«Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, στόχος μας είναι να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία όλων των Περιφερειών, ώστε να προβάλλουμε καλύτερα τον τόπο μας», ανέφερε, σε δηλώσεις του κ. Αντωνιάδης, εξηγώντας ότι πέρσι υπήρξε κοινή εκδήλωση, ενώ για φέτος προγραμματίζεται επίσης κοινή εκδήλωση για τους δρόμους του κρασιού, που θα αφορά κυρίως τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας.

Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος ΕΚΟΜΕ (Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) κ. Πάνο Κουάνη, με αντικείμενο της συζήτησής τους την ίδρυση Film Office στη Περιφέρεια Α.Μ.Θ., με έδρα την Δράμα που έχει παράδοση στον κινηματογράφο.

«Είναι γνωστό ότι η Δράμα έχει και τις υποδομές αλλά και την κουλτούρα για την ίδρυση ενός γραφείου Film Office, και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από το Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, να νομοθετήσει ιδιαίτερα κίνητρα ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στον τόπο», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης.

 

Το ακτινίδιο