Ο νέο-οθωμανισμός της περιοχής μας είναι σε πρώτη επικοινωνιακή γραμμή σε όλα τα φόρα και σε όλες τις συναντήσεις. Η Ανατολική Μεσόγειος και ο όποιος πλούτος των ΑΟΖ έχουν φέρει στην περιοχή όλους τους παίκτες.

Ο Καουμπόης – Σουλτάνος μπορεί να βολοδέρνει στην περιοχή μας, όμως ξέρει ότι έχει απέναντι μια χώρα που βγήκε από μνημόνια, αλλά έχει το σθένος να του πει ΟΧΙ, κάτι που δεν μπόρεσαν οι Ατακτο-κατσαπλιάδες της Συρίας, τους οποίους αντιμετώπισε μέσω «αντιπροσώπου» το καθεστώς της γείτονος.

Και ο χρόνος θα κατατάξει τον καθένα με τις πράξεις του, λέει το αξίωμα της ζωής. Εκβιαστικός διάλογος δεν υφίσταται, είναι το δόγμα της χώρας μας και εδώ οι συμπαθούσες χώρες δεν κρύβονται και έχουν εκδηλωθεί φανερά.

Την κατανόηση προς την Τουρκία και την συμπεριφορά της έχουν δείξει και αντίστοιχες χώρες που είναι και γνωστές. Η διεθνής οικονομία και η διεθνής κοινότητα θα τραβήξουν τις δικές τους γραμμές κατανόησης.

Και εδώ ο χρόνος γύρισε αντίστροφα, αφού η χώρα μας ορθοπόδησε, ενώ ανατολικά το νόμισμα της γείτονος είναι καθημερινά σε «σφυροκόπημα» και αμφισβήτηση…

 

Το κουκί

 

 

Την εγγραφή 16 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, ανακοινώσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει στην Ελλάδα τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO 2003.

Ανάμεσά τους είναι και «η καλλιέργεια και επεξεργασία των ανατολικών καπνών (Μακεδονία, Θράκη)», γιατί, όπως αναφέρεται σχετικά, «η καλλιέργεια του καπνού στη Μακεδονία και τη Θράκη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτισμική συγκρότηση της περιοχής, όσο και στην οικονομία της. Η καπνοκαλλιέργεια συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση του αγροτικού αλλά και του αστικού τοπίου των περιοχών, όπου άνθησε. Σήμερα η κοινότητα των φορέων καταβάλει προσπάθειες για την ανάδειξη της συλλογικής μνήμης που συνδέεται με την καπνοκαλλιέργεια, αλλά και με την ανάδειξη των εναλλακτικών χρήσεων του καπνού (γαστρονομία, κοσμητολογία κτλ.)».

Η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τον σχεδιασμό πολιτικών για τη διαφύλαξη, της κάθε πολιτισμικής έκφρασης και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) επεσήμανε πως πρόκειται για το πρώτο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο που αφορά τους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης, εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξει το δρόμο και για άλλα στοιχεία με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, «σήμερα, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής μας, στην ανάδειξη των εναλλακτικών χρήσεων του καπνού, καθώς και στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης».

 

Το ρεβίθι

 

 

Τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Πολυμορφικού Φεστιβάλ UNDERCURRENT σχεδιάζει η ΔΕΚΠΟΤΑ από 27 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού το επιτρέψουν. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ όπου θα περιλαμβάνει δράσεις, μουσικές, εικαστικές, θεατρικές, κινηματογραφικές και άλλες που αφορούν μουσική και τέχνες. Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Κορύλοβο στις 19:30 μ.μ. ημέρα Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, όπου θα ακολουθήσει και εκδήλωση με τους The Drum Kicks Band. Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τη μουσική και τις τέχνες του Φεστιβάλ, θα είναι το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, τα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας και το ξενοδοχείο «HYDRAMA».

«Η ΔΕΚΠΟΤΑ με νέες ιδέες, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια, λαμβανομένου πάντα όλων των απαραίτητων μέτρων τήρησης των κανόνων υγιεινής επιχειρεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό και εντυπωσιακό θέαμα στους πολίτες της Δράμας», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης.

Παράλληλα, το χρονικό διάστημα από 29 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΚΠΟΤΑ σχεδιάζει τη διοργάνωση Έκθεσης Ζωγραφικής με δικά της έργα, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA». «Μέσα από την εκδήλωση αυτή, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναβάθμισης της Τέχνης και του Πολιτισμού σε όλο το εύρος της έκφρασής του», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρονται ακόμη τα εξής: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ για πρώτη φορά, θα φέρει το πλατύ κοινό σε επαφή με τα έργα της και θα δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά, έργα καταξιωμένων ζωγράφων- καλλιτεχνών, τα οποία αποτελούν περιουσία της Δημοτικής Επιχείρησης».

 

Το φασολάκι