«Χείρα φιλίας» προς την Ελλάδα έτεινε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παρουσία των επιτελαρχών του, ο Ακάρ είπε, μεταξύ άλλων: «Λέμε στη γείτονά μας Ελλάδα: “Κρατείστε αυτό το χέρι φιλίας που ειλικρινά απλώσαμε”».

Τονίζοντας ότι λήφθηκαν σημαντικά μέτρα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση της άσκησης προκειμένου να μην υπάρχει καμία βλάβη το περιβάλλον ακόμη και το υποθαλάσσιο, ο Ακάρ είπε: «Αυτή είναι η βασική αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Σε όλες τις δραστηριότητές μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην βλάψουμε αθώους ανθρώπους, το περιβάλλον, την ιστορική υφή, τις θρησκευτικές δομές και τα στοιχεία πολιτισμού».

Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους κυβερνήτες των πλοίων που συμμετείχαν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ακάρ σημείωσε ότι «τόσο η άσκηση όσο και οι άλλες δραστηριότητές μας δείχνουν ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ισχυρές να προστατεύσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας».

Διαβάστε επίσης:

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ υπογράμμισε: «Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα ευνοούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε τα σημερινά μας προβλήματα να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους». Τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, ο Ακάρ επεσήμανε: «Ο γείτονας μας κάνει αργά βήματα ως προς τον διάλογο. Περιμένουμε να είναι λίγο πιο δραστήριοι».

Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις, και συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Ακάρ είπε για άλλη μια φορά ότι περιμένουν τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, στην Τουρκία. Εφιστώντας την προσοχή στις «προκλητικές ενέργειες και ομιλίες ορισμένων Ελλήνων διοικητών», ο Ακάρ δήλωσε ότι «είτε υπάρχει περίσταση είτε όχι, η χρησιμοποίηση κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Πηγή: ertnews.gr