Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν επειγόντως νέες θεραπείες για την εξάλειψη των επίμονων λοιμώξεων με κορονοϊό μετά τον εντοπισμό του πρώτου ατόμου στον κόσμο που είναι γνωστό ότι νοσούσε με Covid για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ήταν θετικός στον κορονοϊό για 505 (!) ημέρες

Ο ασθενής, ο οποίος είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κόλλησε τον ιό το 2020 και ήταν θετικός στον κορονοϊό για 505 ημέρες πριν πεθάνει. Προηγουμένως, η μεγαλύτερη διάρκεια νόσησης με Covid που είχε επιβεβαιωθεί με τεστ PCR ήταν μια Αμερικανίδα, η οποία είχε βρεθεί θετική για 335 ημέρες.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Guy’s and St Thomas’ NHS foundation trust παρακολούθησαν εννέα ασθενείς με επίμονη λοίμωξη με κορονοϊό. Όλοι οι ασθενείς είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, HIV, καρκίνου ή θεραπειών για άλλες ασθένειες.

 

Οι λοιμώξεις συνήθως παρέμεναν για 10 εβδομάδες περίπου, αλλά δύο ασθενείς είχαν τον ιό για περισσότερο από ένα χρόνο. Εκτός από τον ασθενή που είχε μολυνθεί για 505 ημέρες, ένας δεύτερος έχει βρεθεί μέχρι στιγμής θετικός για 412 ημέρες και ενδέχεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 505 ημερών στο επόμενο ραντεβού παρακολούθησης. Το περασμένο καλοκαίρι, οι γιατροί στο Μπρίστολ αποκάλυψαν ότι ένας 72χρονος ασθενής, ο Ντέιβ Σμιθ, είχε βρεθεί θετικός για σχεδόν 10 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή νέων μεταλλάξεων οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα;

Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μακροχρόνιες λοιμώξεις Covid. Στην τελευταία μελέτη, τέσσερις από τους εννέα ασθενείς πέθαναν, με τον κορονοϊό να συμβάλλει ίσως στο ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών των θανάτων. Οι επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αποτελούν πηγή νέων μεταλλάξεων, επειδή ο ιός αποκτά νέες παραλλαγές καθώς εξελίσσεται στον ασθενή.

 

«Τα άτομα αυτά φαίνεται να έχουν πολύ κακή έκβαση όταν έχουν επίμονη λοίμωξη», δήλωσε ο Dr. Luke Blagdon Snell, κλινικός ερευνητής στο Guy’s. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες για την εκκαθάριση των λοιμώξεων προς όφελος του ίδιου του ασθενούς. Μπορεί επίσης να έχει το πρόσθετο όφελος της πρόληψης της εμφάνισης παραλλαγών, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη σαφές».

Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι σε πέντε από τους εννέα ασθενείς, ο ιός απέκτησε τουλάχιστον μία μετάλλαξη που απαντάται στις ανησυχητικές παραλλαγές που είναι επιρρεπείς να οδηγήσουν σε μεγάλα ξεσπάσματα της νόσου. Ο ιός που ελήφθη από τον ασθενή που είχε μολυνθεί επί 505 ημέρες έφερε 10 μεταλλάξεις που προέκυψαν ξεχωριστά σε διάφορες σημαντικές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των ΆλφαΓάμα και Όμικρον.

Πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ορισμένες μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία, όπως η Άλφα, προέκυψαν σε ασθενείς με επίμονες λοιμώξεις, αλλά είναι πιθανές και άλλες πηγές νέων μεταλλάξεων, όπως τα ζώα που προσβάλλονται από τον ιό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν στον άνθρωπο. Ο Snell δήλωσε ότι κανένας από τους μεταλλαγμένους ιούς που βρέθηκαν στους ασθενείς της μελέτης δεν φάνηκε να έχει εξαπλωθεί πέρα από τα μολυσμένα άτομα.

Νόσησε εκ νέου με τη μετάλλαξη Άλφα παρότι αυτή είχε εξαφανιστεί από τη Βρετανία!

Ένας ασθενής της μελέτης είναι πιθανό να είχε μια σπάνια «κρυφή» λοίμωξη, που σημαίνει ότι ήταν αρνητικός στο PCR για τον κορονοϊό παρά το γεγονός ότι είχε συνεχιζόμενη λοίμωξη. Αφού νόσησε από την μετάλλαξη Άλφα το 2021, τα συμπτώματα του ασθενούς υποχώρησαν και η εξέταση ήταν αρνητική αρκετές φορές, αλλά αργότερα είδε την ίδια μετάλλαξη να επανέρχεται και να προκαλεί περαιτέρω συμπτώματα, παρά το γεγονός αυτή είχε εξαφανιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει εκτός της χώρας. Ο ιός μπορεί να κρυβόταν βαθιά στους πνεύμονές τους, όπου τα επιχρίσματα μύτης και λαιμού δεν μπορούσαν να τον ανιχνεύσουν, δήλωσε ο Snell.

Πηγή: ethnos.gr