Έφυγε από τη ζωή, στις 7 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 92 ετών, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας Δημήτρης Φατούρος.
Ως αρχιτέκτονας και καθηγητής της Αρχιτεκτονικής ο Δημήτρης Φατούρος κατείχε προέχουσα θέση στη διαμόρφωση του ελληνικού μεταπολεμικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, με πρωταγωνιστική, μάλιστα, εμπλοκή στη διεθνή συζήτηση για το μετατοπιζόμενο ρόλο της Αρχιτεκτονικής μέσα στους μεγάλους κοινωνικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων δεκαετιών.
Το εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό του έργο αφορά σε σπουδαία παραδείγματα του ελληνικού μοντερνισμού – τόσο σε έργα δημόσιας παραγγελίας (π.χ.. το κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, το Σχολικό συγκρότημα Λαγκαδά, η Εθνική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, το Πάρκο στα νερά της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα κ.α.), όσο και σε ιδιωτικά έργα, κυρίως κατοικίες (π.χ. κατοικία Καζάζη στη Θεσσαλονίκη, Κατοικία Λάγια στο Μαρκόπουλο, κατοικία Τσουκαλά στην Αίγινα κ.α.) αλλά και σε ειδικότερες μελέτες (π.χ. έπιπλα και ειδικοί εξοπλισμοί για το ίδρυμα «Θεοτόκος», σχεδίαση σκηνικών χώρων κ.α.).
Ουσιαστικά, ο αείμνηστος Δημήτρης Φατούρος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, όπως είναι σήμερα, επί εποχής διοίκησης του Δήμου από τον αείμνηστο Σωκράτη Δημητριάδη.
Το λάχανο
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., υπό τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εύλογα στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο τοπικός Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στο μικρό αριθμό Βουλευτών που έλαβαν τον λόγο.
Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μπλούχος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«(…) Παραλάβαμε ένα ΕΣΥ χρεοκοπημένο αφενός υπολογιστικά κι οικονομίστικα, αφετέρου χρεωκοπημένο λειτουργικά, γιατί οι εμβαλωματικές και περιπτωτικές παρεμβάσεις, ενδεχομένως υπερακόντιζαν τις ανωμαλίες παρά άμβλυναν τις αδυναμίες.
Η ουσιαστική και κυρίως η ποιοτική αναβάθμιση ή καλύτερα αναβάπτιση του ΕΣΥ απαιτεί μελετημένες εξορθολογισμένες και συντονισμένες προσεγγίσεις που επιθυμούμε να κάμουμε, αυτό όμως απαιτεί και συγκεκριμένο, στέρεο βηματισμό και αξιολογική διάθεση.
Είναι καιρός να επιβάλλουμε καθολικά ως κριτήριο την ποιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επενδύει αποδομητικά. Οι καταγελάζοντες το ΕΣΥ φθονούν, ελεεινολογούν και σκώπτουν επειδή εμείς το στηρίζουμε!
(..)Το τρομακτικό μέγεθος της κρίσης γονιμοποιεί τα τυχοδιωκτικά ανακλαστικά της αριστεράς και προσπαθούν να κατηγορήσουν το όποιο θετικό για πατερναλισμό και το όποιο αρνητικό σαν ολιγωρία. Αδύνατον να υπερβούν τους εαυτούς τους, να ξεφύγουν από την ανηλεή υπονόμευση του μηνύματος. Στην Πολιτική Προστασία μάλιστα εκμεταλλεύονται βάναυσα την όποια αγωνία ή και την κόπωση, ή και την επιφυλακτικότητα των πολιτών κάνοντας ανισόρροπες συγκρίσεις, καταφάσκοντας έτσι στις ακραίες επιλογές (συγκεντρώσεις) και δικαιώνοντας ή αμνηστεύοντας άλλες, άλλου μεγέθους (…)».
Η ρόκα
Επαναφορά σε ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγής σχεδόν με όλες τις υπηρεσίες φέρνει η εφαρμογή του δεύτερου lockdown σε πανελλήνιο επίπεδο. Ήδη, οι τοπικοί φορείς προβαίνουν σε σχετικές ανακοινώσεις, ζητώντας από τους πολίτες να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω e-mail για να εξυπηρετηθούν και μόνο αν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να προβαίνουν σε φυσική επαφή, μετά όμως από κλείσιμο ραντεβού.
Το μαρούλι
Δυο πίκρες φέρνουν μια… χαρά, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Η εφαρμογή του παραπάνω αξιώματος σε πρόσωπα και διαδικασίες έχει ως εξής:
Η τουρκική επιθετικότητα και οι εκλογές στις ΗΠΑ, σε πρόσωπα είναι η σχέση Ερντογάν – Τραμπ, που λειτουργούσε ως «αλεξικέραυνο» του πρώτου και το οποίο έλαβε τέλος με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η «χαρά» για την στήλη ήταν και είναι ότι η ανοχή του Τραμπ στη συμπεριφορά του Ερντογάν, έφερε μετά από χρόνια τις άλλες άλλες «συμμαχίες» για την περιοχή μας. Έτσι βρεθήκαμε πιο «κοντά» με Αίγυπτο, αραβικές χώρες και το Ισραήλ και επιτέλους η ευρωπαϊκή ελίτ αντιλήφθηκε ότι μετά το 2016 ο ακραίος ισλαμισμός της Τουρκίας δεν είναι μόνο περιφερειακά στην Αν. μεσόγειο. Και εδώ κάπου η ανεξέλεγκτη δράση της Άγκυρας οδηγείται σε αποφάσεις και επιλογές, με άξονα αν η παραμονή σε δομές και αξίες πραγματικά αυτομολείται και ο Ερντογάν τον μεγάλο πολιτικό του χρόνο και βίο τον έχει διανύσει…
Το λεμόνι