Στο 9μηνο που άρχισε όλα είναι εκλογικά, αφού επιλέγουμε α’ βαθμό, β’ βαθμό, Ευρώπη και εθνικές εκλογές με πιθανή επανάληψη. Το νήμα ξεκίνησε το Γενάρη του 2015 και φτάνει έως τον προσεχή Γενάρη. Τι κι αν γίνουν εκλογές Μάη ή Οκτώβρη του 2019, οι επαναληπτικές φαντάζουν ορατές. Το όποιο πιθανό προβάδισμα της Ν.Δ., που φαίνεται δημοσκοπικά, θα είναι αρκετό κυβερνητικά για 4ετία όταν έχουμε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών και οι «γενεαλογικοί» συσχετισμοί θα καθορίσουν πολλές παραμέτρους. Οπότε τα κομματικά επιτελεία χαράζουν στρατηγικές, συμπεριφορές και με ορίζοντα τον Γενάρη του 2015.

Η εκλογή Παυλόπουλου το 2015 ήταν κίνηση «ρουά» του αριστερού Αλέξη στην καραμανλική Δεξιά. Υπάρχει πιθανότητα αναστροφής της πρωτοβουλίας με τον Κυριάκο να αποφασίζει αν θα ‘χει την απήχηση της κίνησης του Αλέξη τον Γενάρη του 2015; Όλα είναι πιθανά, όλα είναι ρευστά. Ο χάρτης των αποτελεσμάτων θα καταδείξει ποιος και πότε…

 

Η πατάτα

 

 

Άλλους 12 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ανακοίνωσε, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, η Ν.Δ. με τους συνολικά ανακοινωθέντες για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος να φτάνουν τους 34 και να απομένουν πλέον 8 κενές θέσεις.

Ανάμεσα στα 12 νέα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα συμπεριλαμβάνεται και ένας παλιός γνώριμος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας και νυν Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν Γ.Γ. της Περιφέρειας την περίοδο 2004-2007 (όταν οι Γ.Γ. ορίζοντας από την Κυβέρνηση και πριν ο «Κλεισθένης» φέρει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας το 2010).

Αναλυτικά το βιογραφικό του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Αγγελόπουλου είναι το εξής:

«Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισα τις σπουδές μου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Μελετών στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο κοινοτικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1995 – 2004), και Επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως και το 2007 ήμουν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από το 2008 έως το 2009 διετέλεσα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών. Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ). Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είμαι Δήμαρχος Σάμου και από τον Οκτώβριο του 2014, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ταυτόχρονα, είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ».

 

Το σέλινο

 

 

Με τη δημόσια ανακοίνωση ότι η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές στο Δήμο Δράμας μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τη ψήφο των Δραμινών στις 26 Μαΐου 2019.

Έτσι, φαίνεται ότι δεν θα επιβεβαιωθεί η φημολογία που είχε αναπτυχθεί, κυρίως την προηγούμενη χρονιά, ότι ενδεχομένως οι υποψήφιοι για το δημαρχιακό θώκο της Δράμας θα φτάσουν σε διψήφιο αριθμό. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι από την ανακοίνωση πρόθεσης συμμετοχής στις εκλογές μέχρι την τελική συμμετοχή σε αυτές η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και κάποιες φορές και δύσκολη να διανυθεί.

Μέχρι στιγμής οι παρατάξεις που συμμετέχουν ενεργά στο προεκλογικό σκηνικό έχοντας προβεί σε ανακοινώσεις υποψηφίων είναι 6.

Η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» έχει ανακοινώσει 41 συνολικά υποψηφίου (38 στην εκδήλωση που διοργάνωσε και 3 στη συνέχεια μέσω συνεντεύξεων τύπου του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου), η παράταξη «πόλη+ζωή» 49 συνολικά υποψήφιους (38 για το κεντρικό ψηφοδέλτιο και 11 για τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας), η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» 25 υποψήφιους, η παράταξη «Project Δράμα 2020» 32 υποψήφιους, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» 20 υποψήφιους και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» 13 υποψήφιους. Υπενθυμίζεται ότι το κατώτατο όριο στο Δήμο Δράμας για να ανακηρυχθεί ένας συνδυασμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι οι 33 υποψήφιοι, αριθμός ίσος με το σύνολο των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκτός από τις προαναφερθείσες παρατάξεις, πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές έχει εκδηλωθεί και από την παράταξη «Δράμα πρωταγωνίστρια», η οποία πραγματοποιεί εκδήλωση την προσεχή Κυριακή. Πάντως μέχρι στιγμής η εν λόγω παράταξη δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση υποψηφίων και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα ανακοινωθούν και πόσοι στην προσεχή εκδήλωση.

 

Το παντζάρι