Σύμφωνα με το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19, με στοιχεία μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι χρώματος πράσινου, όπως και η υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη. 

Ο επιδημιολογικός χάρτης 4 επιπέδων ετοιμότητας, με τα αντίστοιχα χρώματα, προκύπτει 

με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Δράμα η δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι 0,03%, ο 7ημερος κινητός Μ.Ο. κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 0,8, και η εβδομαδιαία τάση είναι πτωτική. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την επικράτεια είναι οι εξής: 0,09% ο δείκτης θετικότητας ελέγχων, 3,2 ο 7ημερος κινητός Μ.Ο. κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και σταθερή η εβδομαδιαία τάση. 

 

Η μελιτζάνα

 

Η αποκλιμάκωση της διασποράς του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο φαίνεται και από το συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων για το μήνα Ιούνιο στην Π.Ε. Δράμας, όπου μετά από ένα τρίμηνο ο αριθμός τους έγινε ξανά διψήφιος. 

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι νέοι ασθενείς με Covid-19 στη Δράμα ήταν 76.

Αναλυτικά, ανά μήνα στην Π.Ε. Δράμας καταγράφηκαν οι εξής αριθμοί κρουσμάτων:

Οκτώβριος 2020: 215 

Νοέμβριος 2020: 2.000

Δεκέμβριος 2020: 683

Ιανουάριος 2021: 46

Φεβρουάριος 2021: 58

Μάρτιος 2021: 159

Απρίλιος 2021: 376

Μάιος 2021: 327

Ιούνιος 2021: 76. 

 

Η μπάμια

 

Ωστόσο, παρά την καλή επιδημιολογική της εικόνα, η Π.Ε. Δράμας υστερεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό Μ.Ο. όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση είναι 34,61%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 28,56%. Σε επίπεδο χώρας η εμβολιαστική κάλυψη είναι 45,72%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 35,54%.

 

Ο αρακάς

 

Υστέρηση στο ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του παρουσιάζεται συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Συγκεκριμένα, με 31% τελευταία είναι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ακολουθούν με 32% οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του βρίσκονται οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων με 47% και Νοτίου Αιγαίου με 44%.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. υστερεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Έτσι, σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού με μία δόση βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, με 39%, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στα πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Περιφέρειες Ιωνίων Νήσων με 55%, Νοτίου Αιγαίου με 52% και Αττικής με 51%. 

Τέλος, στα στοιχεία για το ποσοστό πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με 41%. Στις πρώτες θέσεις είναι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων με 57%, Αττικής με 56%, Νοτίου Αιγαίου με 53% και Ηπείρου με 50%.

 

Το φασολάκι

 

Η νέα μετάλλαξη που ονομάστηκε «Δ» είναι εδώ και η παγκόσμια κοινότητα είναι σε κινητοποίηση, όπως και η χώρα μας. Η «ουδετερότητα» όμως και η αρνητικότητα ακουμπά το 30-40% του πληθυσμού. Και εδώ πλέον οι αριθμοί είναι μεγάλο μέγεθος. 

Τα δικαιώματα και οι θέσεις των «ατίθασων» από τη μια και το όποιο πολιτικό κόστος για το δικαίωμα της επιλογής είναι τα… σπασμένα γυαλιά, όπου περπατά η Κυβέρνηση, όμως υπάρχει και η άλλη όχθη, αυτή των εμβολιασμένων που έχουν και αυτοί δικαιώματα και επιλογές.

Τέλος, υπάρχει ορατός και ένας νέος εγκλεισμός με τα παρελκόμενα που τα ζήσαμε όλοι μας…

 

Το βλίτο