Σε παρουσία σε μια δεξαμενή σκέψης της Γερμανίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πολλά plus, αφού για αυτό φρόντισε ο νέο-Οθωμανισμός του Σουλτάνου, ο οποίος ξεπέρασε με την συμπεριφορά του τους οικονομικούς σχεδιασμούς και τις όποιες «αβάντες» προέκυπταν από το Βερολίνο.

Την αντίδραση της Ελλάδας στις 29-2-2020 δεν την περίμεναν Άγκυρα και Βερολίνο (πρωτίστως) και μετά οι υπόλοιπες πρωτεύουσες. Όμως ο χρόνος και οι μέρες θέλουν επαγρύπνηση, αφού για τη χώρα μας οι ακραίοι όλων των τάσεων είναι εδώ. Και φυσικά δεν «χαϊδεύουμε» (ως κράτος) αυτιά και συμπεριφορές που πρόσκαιρα εφάπτονται της κοινής γραμμής.

Οι ακραίοι έχουν το δικό τους αξιακό σύστημα και είναι «τυφλό». Δεν βλέπει, δεν προβλέπει, μόνο εκτελεί. Και εδώ η προσοχή δεν θα είναι θεωρητικά, αλλά άμεσα καταδικαστική.

Η ανεξέλεγκτη πατριδοκαπηλία σύνορα δεν γνωρίζει, ούτε ποτάμια, και φυσικά ο ανεξέλεγκτος «πόνος» όχι για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για κάθε έναν που το αυτομολώ θέλει να το «χρωματίσει» με προσφυγική… πινελιά. Και εδώ οι προστρέξαντες πρόθυμοι θέλουν να «επιβάλλουν» ατζέντες συμπεριφοράς.

Έτσι, στο Βερολίνο που το 2016 ο Ερντογάν βρήκε κατανόηση, το 2020 η έλευση και άλλων μεταναστών που καραδοκούν στον Έβρο «κοστίζει» στην κυβερνητική συμμαχία και εδώ η κατανόηση γέρνει προς τον Μητσοτάκη.

Έχουμε δρόμο δύσκολο μπροστά. Επόμενο τεστ στις 28/3 στη Σύνοδο Κορυφής. Αναμένουμε…

 

Η αγκινάρα

 

 

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης τόσο την Κυριακή 8 Μαρτίου όσο και την Δευτέρα 9 Μαρτίου παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, μετά από πλημμύρες χειμάρρων, συμπεριλαμβανόμενου και του χειμάρρου του οικισμού του Κ. Νευροκοπίου. Μάλιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων έκλεισαν προσωρινά οι δρόμοι Περιθωρίου – Βροντούς, Χρυσοκέφαλου – Λευκογείων, Οχυρού – Περιθωρίου και Εξοχής – Λευκογείων (πλην του Οχυρού – Περιθωρίου δόθηκαν σε κυκλοφορία την Δευτέρα), ενώ και όλα τα σχολεία στα διοικητικά όρια του Δήμου (πλην Βώλακα) δεν λειτούργησαν την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ παρατηρήθηκαν πλημμύρες σε γεωργικές εκτάσεις, όπου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημίωσης των γεωργών. Από πλευράς Δήμου Κ. Νευροκοπίου άμεσα κατατέθηκε αίτημα για να κηρυχθούν περιοχές του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Το φασολάκι

 

 

Μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τη Δράμα για μια ακόμη δράση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, το οποίο έχει αξιόλογη παρουσία σε επίπεδο εκδηλώσεων και κατά κοινή ομολογία αφήνει έντονα το αποτύπωμά του στην τοπική κοινωνία. Μετά την τελετή απονομής του βραβείου Γκίνες σε μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου για το επιτραπέζιο παιχνίδι με την μεγαλύτερη ταυτόχρονη συμμετοχή, τον περασμένο Νοέμβριο, η κ. Ζαχαράκη ήταν παρούσα και στις εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, την περασμένη Παρασκευή 6 Μαρτίου.

Φυσικά, πίσω από τέτοιες αξιόλογες σχολικές δράσεις, πέρα από την πεπατημένη, δεν μπορεί παρά να κρύβεται μια αξιόλογη ομάδα εκπαιδευτικών. Και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ο Διευθυντής του κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής είναι αδιαμφισβήτητα άξιος συγχαρητήριων για όσα έχει καταφέρει να πετύχει για τη σχολική μονάδα που διευθύνει.

 

Το κουκί

 

 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Κ.Κ.Π.-Α.Μ.Θ.) διοργάνωσε πρόσφατα στη Ξάνθη ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα – υιοθεσία (Ν. 4538/2018)», παρουσία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γεώργιου Σταμάτη.

Η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.-Α.Μ.Θ. κ. Αναστασία Τζαμπαζλή υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να μάθει ο κόσμος ότι η διαδικασία της αναδοχής πλέον έχει συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση www.anynet.gr».«Ο στόχος είναι κάθε παιδί να μπορέσει να απολαύσει την σταθερότητα, την αγάπη και θαλπωρή μίας λειτουργικής οικογένειας. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν – υιοθετήσουν παιδιά ώστε να το πράξουν γρήγορα βάζοντας πάνω από

όλα την ασφάλεια του παιδιού» πρόσθεσε.

Ακόμη, η κ. Τζαμπαζλή ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται «13 παιδιά στην

Καβάλα και 19 παιδιά στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού της Δράμας τα οποία προφανώς αναζητούν οικογένειες» και πρόσθεσε: «Εδώ και δέκα μήνες υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα».

 

Η μπάμια