ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

22 χρόνια από τον θάνατό του (4/2/2001) και 100 από τη γέννησή του (29/5/1922). Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική του 20ου αιώνα, που στις 23/1/2001 αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ίδρυσε στην Ελλάδα Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Ήταν μηχανικός, παιδαγωγός, αρχιτέκτονας με μαθηματικές αρχιτεκτονικές έννοιες (Μουσική σύνθεση 15 μαθηματικών θεωριών) με μουσική σχέση με την Αρχαία φιλοσοφία, επινόησε την «Στοχαστική Μουσική», αρχίζοντας το μουσικό του έργο το 1954 «Μεταστάσεις» και τελείωσε με το έργο «Ωμέγα», το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου μας, το 1997, λόγω προβλημάτων υγείας. Σταδιοδρόμησε στον χώρο της πρωτοποριακής μουσικής στη Γαλλία και έγινε διδάκτωρ σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Το 1966 διηύθυνε το Κέντρο Έρευνας για τη μουσική στο Παρίσι. Έγραψε 130 έργα ορχήστρας, μουσική δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για αρχαίο δράμα.

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχω τέτοια ακούσματα, ούτε κατέχω τα της μουσικής του, αλλά ο φοιτητής μας προσπάθησε να μου εξηγήσει, αφού έχει εργασία για τον συνθέτη που δεν είναι άλλος από τον Ιάννη Ξενάκη. Ας δούμε τη βιογραφία του.

Γεννημένος στη Ρουμανία από Έλληνες γονείς που ήρθαν Ελλάδα και το 1932 στις Σπέτσες πήγαινε Γυμνάσιο. Κατόπιν σπούδασε μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε θεωρητικά μαθήματα μουσικής. Το 1943 στο Πολυτεχνείο ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ. Το 1946 αποφοίτησε και ήρθε στην Αθήνα και μετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Μαρξίστης και ανήκε στο παράνομο τότε Κ.Κ.Ε. Στα Δεκεμβριανά που κράτησαν 33 μέρες (Δεκέμβριος 1944 έως Γενάρη 1945), όπου γινόντουσαν πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις ΕΑΜ – ΕΠΟΝ με Βρετανούς και κυβερνητικές δυνάμεις και με πρώην συνεργάτες των κατακτητών, με Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Ήταν ομαδάρχης του λόχου σπουδών «Λόρδος Μπάιρον». Τραυματίζεται από αγγλική οβίδα, χάνει το αριστερό του μάτι και παραμορφώνεται η πλευρά του προσώπου του και όμως εγκρίνουν για στρατιωτική θητεία του. Το 1947 απειλούμενος με σύλληψη διέφυγε στο Παρίσι με απαγόρευση γυρισμού του και με καταδίκη σε θάνατο. Επιστρέφει το 1947 με τη σύζυγο και την κόρη του, αφού είχε αρθεί η απαγόρευση. Στις 4/2/2001 στο Παρίσι η σωρός του αποτεφρώθηκε. Αυτός ήταν ο πρωτοποριακός Έλληνας συνθέτης γνωστός ως Iannis Xenakis.

Ευχή μου στον φοιτητή μας, όπου ανά πέντε στο Πανεπιστήμιο Ψηφιακών Τεχνών θα εργασθούν για το αφιέρωμα στον Μουσικό Ι. Ξενάκη για τα 22 έτη από τον θάνατό του «καλή επιτυχία» τους.