Της Δάνας Κουντουράκη

 

Θα κλείσει η αξιολόγηση… δε θα κλείσει; Θα υπογράψει η κυβέρνηση την τελική συμφωνία… δε θα την υπογράψει; Τι να σας πω; Μ’ αυτούς… όλα τα σενάρια είναι ανοικτά! Μ’ αυτούς… το καλύτερο σενάριο είναι ακόμη ένα μνημόνιο… και μάλιστα, χωρίς χρηματοδότηση! Το χειρότερο σενάριο είναι το απόλυτο… τίποτα! Προσωπικά, δεν το θεωρώ απίθανο! Οι ημερομηνίες για τη δεύτερη αξιολόγηση, εδώ και ένα χρόνο… έρχονται και παρέρχονται! Η τελευταία είναι 22 Μαΐου… αλλά μας βλέπω, να έρχεται Ιούνιος… και να ψαχνόμαστε!

Πάντως, το προσχέδιο του μνημονίου… είναι ήδη στην Αθήνα! Περιλαμβάνει μείωση αφορολόγητου, εργασιακά, πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, άρση των περιορισμών για λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές… και φυσικά, μειώσεις στις συντάξεις! Κι όταν λέμε μειώσεις στις συντάξεις… εννοούμε μειωσάρες… με πλαφόν 22% σε κύριες και επικουρικές! Ελάτε βρε παιδιά… μη μου συγχύζεστε! Άλλωστε, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα! Όπως είπε ο κ. Καμένος… «θα πάρουμε 100 ευρώ από τον παππού, για να μην κερνάει τους καφέδες του εγγονού»! Τι δεν καταλαβαίνετε;

Βεβαίως, έχουμε «καλά» νέα για το πλεόνασμα… ναι, ναι! Γιατί μπορεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ να ολοκληρώθηκε, στέλνοντας τον Τσακαλώτο στην Αθήνα με άδεια χέρια (σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος)… όμως το πλεόνασμα, είναι γεγονός: 3,9%! Δεν έχει σημασία για τους συριζανέλ, αν υπερφορολογήθηκαν οι πολίτες σ’ εξοντωτικό βαθμό… κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφού οι δανειστές απαιτούσαν πολύ μικρότερο πλεόνασμα για το 2016! Δεν έχει σημασία… που το κράτος δεν πλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες! Δεν έχει σημασία… που πάνω από 100.000 συνταξιούχοι είναι σε αναμονή, περιμένοντας ακόμα την πρώτη πληρωμή της σύνταξής τους! Γι’ αυτούς δεν έχει τίποτα σημασία, μπροστά σε μια «σημαία» πλεονάσματος που αναγράφει…3,9%! Δεν έχει σημασία που οι νυν κυβερνώντες, ως αντιπολίτευση… χλεύαζαν την κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων, για πολύ μικρότερο πλεόνασμα και σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική! Γενικώς, δεν έχει καμιά σημασία για τους συριζανελ… αν τα πλεονάσματα τους στάζουν «αίμα»… και επικυρώνουν τον «κανιβαλισμό» τους!

Ναι, σκληρή λέξη ο «κανιβαλισμός»… αλλά πώς να χαρακτηρίσω μια κυβέρνηση, που τρώει τις «σάρκες» της κοινωνίας της; Μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, φάνηκαν οι συνέπειες της «αιμοσταγούς» φορολογικής τους πολιτικής (επαναλαμβάνω, χωρίς απαίτηση των δανειστών για τέτοια δριμύτητα μέτρων)! Κι έτσι, έχουμε για το πρώτο δίμηνο του 2017… τους μισούς Έλληνες να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία… τη δρομολόγηση χιλιάδων κατασχέσεων, για φορολογούμενους που χρωστούν από 3000 ευρώ και πάνω… την καθίζηση εσόδων του κράτους από την είσπραξη ΦΠΑ και ΕΦΚ, που μόνο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο έφτασε στα 2,7 δις… την εκροή 800 εκ ευρώ από τις τράπεζες, μηνιαίως παρακαλώ! Το πρώτο δίμηνο της χρονιάς είχαμε… πτώση της κατανάλωσης βενζίνης, κατά 6%… πτώση στην κατανάλωση τροφίμων, επίσης 6%… ειδικά στο γάλα, η μείωση κατανάλωσης έφτασε στο 10%… ενώ 6 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να βγάλουν το μήνα! Αυτή είναι η κατάσταση… αυτά λένε τα στοιχεία! Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά για τα δικά μου πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια… είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα είδος «κανιβαλισμού»!

Ένα είδος «κανιβαλισμού», που φτάνει στο σημείο… να ονομάζει «αυταπάτη», την πολιτική απάτη… ή να χαρακτηρίζει «επανάσταση», τη δικτατορία Μαδούρο! Όμως ξεχνούν κάτι: Εδώ δεν είναι… Βενεζουέλα! Θα το ήθελαν, βεβαίως… αλλά δεν είναι! Εδώ είναι Ελλάδα… γίνονται ελεύθερες εκλογές… και κανένας «–ισμός» δεν μπορεί να τις αποφύγει!