Σε δήλωσή του για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:

Το Έθνος γιορτάζει τη γενέθλια ημέρα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η 25η Μαρτίου 1821 σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πορείας που συνεχίζεται με θετικά και αρνητικά, νίκες και ήττες αλλά και με την εδραιωμένη πίστη ότι μπορούμε ως χώρα και ως πολίτες να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και να εδραιώσουμε την θέση μας στον κλυδωνιζόμενο κόσμο. Η σημερινή επέτειος εορτάζεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, εσωτερικές και διεθνείς. Η πανδημία που παραμένει παρούσα, η ακρίβεια που επελαύνει και κατατρώει τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και ο πόλεμος που διεξάγεται στη γειτονιά μας μετά την απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι παράμετροι που δημιουργούν ανασφάλεια για την επόμενη μέρα αλλά και αναδεικνύουν την ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή ομοψυχία, και αλληλεγγύη. Για να ορθώσουμε δίχτυ προστασίας στους αδύναμους, για να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αλλά και, στο μέτρο των δυνάμεών μας, να προασπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε γέννημα της εποχής της, «τέκνο» του Διαφωτισμού, του κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου γης καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι γραμμένη στην πέτρα, δημιούργησε το πρώτο έθνος κράτος στη περιοχή των Βαλκανίων και αποτέλεσε έμπνευση και για άλλους λαούς. Σήμερα, με την εμπειρία ζωής δύο αιώνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την αυτοπεποίθηση που αποκτήσαμε ως Λαός, αναστοχαζόμαστε κριτικά το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Ένα μέλλον Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ισονομίας για το οποίο αξίζει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, τιμώντας έμπρακτα τη μεγάλη αυτή Επέτειο.