«Ο κόσμος ασφυκτιά από την πολιτική Μητσοτάκη και περιμένει κινήσεις»

 

«Με δεδομένο ότι από τον Μάιο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί δύο εκλογικές ήττες, αποχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, έγινε διάσπαση, το 15% είναι μια νέα βάση σταθεροποίησης. Μας εγκαθιστά εκ νέου στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με μια διαφορά αξιοσημείωτη από το ΠΑΣΟΚ, οπότε μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να χαράξουμε την πολιτική της επόμενης ημέρας». Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Real fm και τον Ν. Χατζηνικολάου. Και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι έχουμε χάσει ψήφους, όχι μόνο δεν εισπράξαμε την φθορά της Ν.Δ., αλλά έχουμε χάσει ψήφους από δικούς μας. Δεν πανηγυρίζουμε διότι δεν φαίνεται μια δυναμική ικανή να αλλάξει τα πολιτικά πράγματα. Αλλά αποτελεί αφετηρία για να δούμε απερίσπαστοι τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια συνεργασιών στην Κεντροαριστερά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όλα είναι δύσκολα. Η Ν.Δ. είναι σε μια πτώση, έχει μείωση της εκλογικής της δύναμης. Ο κόσμος περιμένει κινήσεις. Δεν πιστεύω στην διαδικασία ενοποίησης των χώρων. Πάντα έπαιξε ρόλο στην προοδευτική παράταξη η χαρισματική προσωπικότητα. Να δούμε τις πολιτικές που θα πείσουν την κοινωνία ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Είδατε τι έγινε στην Αθήνα, όπου ο Κ. Μπακογιάννης έχασε από τον Χάρη Δουκα. Να ξεκινήσουμε συζητήσεις σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, στα συνδικάτα, στους Δήμους, όχι από τα πάνω γιατί θα είναι μια τεχνητή συγκόλληση».

Όσον αφορά το αν ο Αλ. Τσίπρας θα έχει ρόλο, παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ νωρίς, ο Αλ. Τσίπρας πήρε το βάρος της ευθύνης και παραιτήθηκε πριν ένα χρόνο. Έκανε αυτό που αναλογούσε. Τα προβλήματα είναι εδώ. Έχει το πολιτικό του κεφάλαιο, την απήχηση στο κόσμο. Να απογαλακτιστούμε από τον Αλ. Τσίπρα. Όταν εκείνος κρίνει, θα παρέμβει».

Για τον ανασχηματισμό, σημείωσε: «Θα γίνει ανακύκλωση προσώπων, Με την μιτνιακή υπεροπλία του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να δοθεί μια ψευδαίσθηση επανεκκίνησης. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης όμως είναι δεδομένη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ενσυνείδητα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με λιγότερο κράτος, εκχώρηση δημοσίου σε ιδιώτες με αδιαφανείς διαδικασίες. Ένας ψηφοφόρος της συντηρητικής παράταξης που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, ασφυκτιά. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κατεύθυνση γιατί ενσυνείδητα ακολουθεί την πολιτική αυτή».

Τέλος σε ερώτηση για την ακρίβεια, είπε: «Η κυβέρνηση υποκριτικά την θεωρεί εισαγόμενη. Σαφώς υπάρχουν διεθνείς παράγοντες αλλά υπάρχει και η πολιτική της κυβέρνησης που την επιταχύνει. Ο πληθωρισμός απληστίας σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μην υποτιμάτε τη μείωση του ΦΠΑ, είναι το πιο πρακτικό και πιο άμεσο. Ταυτόχρονα με την φορολόγηση υπερκερδών, για την οποία δεν μιλάει η κυβέρνηση…».