Ερώτηση κατέθεσαν 52 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Νατάσας Γκαρά, σχετικά με την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των εφημερίδων που απειλούνται από την αύξηση της τιμής του χαρτιού και τους κόστους εκτύπωσης, καθώς και τις γενικότερες ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν, «για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τον μηδενισμό του ΦΠΑ στις πανελλαδικές και περιφερειακές/τοπικές εφημερίδες, σύμφωνα με τη δυνατότητα που έδωσε η απόφαση του ECOFIN στις 7/12/2021, μέτρο με μικρό δημοσιονομικό κόστος που, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει εδώ και τέσσερις μήνες. Ζητούν, επιπλέον, την έκτακτη επιδότηση του κόστους εκτύπωσης.

Χαρακτηριστικό των υπέρογκων αυξήσεων, είναι το παράδειγμα που αναφέρουν οι Βουλευτές για εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου το κόστος αγοράς χαρτιού εκτύπωσης το έτος 2021 αυξήθηκε 22% σε σχέση με το 2020, ενώ με τις τρέχουσες τιμές υπολογίζεται ότι το έτος 2022 θα κλείσει με αύξηση που θα ξεπεράσει το 64% σε σχέση με το 2020. Ανάλογα υψηλά είναι και τα κόστη στη διαδικασία και τα αναλώσιμα της εκτύπωσης.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν ότι η Κυβέρνηση Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, εμφανίστηκε απρόθυμη να υλοποιήσει τα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης των εφημερίδων με αντικειμενικούς όρους, που νομοθέτησε και χρηματοδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλεπάλληλες, τραγελαφικές παλινωδίες, προσπάθησε να αλλοιώσει τη φιλοσοφία της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τελικά κατήργησε, προκειμένου να απαλειφθούν οι όροι αντικειμενικής και διαφανούς κατανομής των όποιων ενισχύσεων. Με την έλευση της πανδημίας, της δόθηκε η ευκαιρία και το πρόσχημα να προχωρήσει στις αδιαφανείς διαδικασίες των σκανδαλωδών Λιστών Πέτσα, ενώ ακόμα αγνοείται η εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης με κανόνες για να καταστούν ισότιμες οι δυνατότητες διατήρησης της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Σήμερα, που η βιωσιμότητα αυτή των εφημερίδων, καθώς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.), απειλούνται από υπέρογκα ανελαστικά έξοδα που προκαλούνται από τα φαινόμενα ανατιμήσεων, καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσουν άμεσα, τουλάχιστον στα προτεινόμενα έκτακτα μέτρα στήριξης, προκειμένου οι εφημερίδες να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να επιτελούν τον ρόλο τους ως πυλώνες της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου».

«Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις πωλήσεις φύλλων – συνδρομών στις περιφερειακές εφημερίδες είναι ένα από τα πάγια αιτήματα της Ένωσης μας, καθώς αυτό εφαρμόστηκε ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει προς τον κ. Οικονόμου για την στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, με σημαντικότερα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και της έκτακτης εισφοράς επί του κύκλου εργασιών (2% ΕΔΟΕΑΠ), την ενίσχυση των επιχειρήσεων μας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, αλλά και την ψηφιοποίηση των αρχείων μας κ.α. που έχουμε καταθέσει με σχετικά υπομνήματα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.