Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας και των λοιπών επαρχιακών Νοσοκομείων, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ανέφερε τα εξής:

Το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας του δικού μας Νοσοκομείου αλλά και όλων των μεσαίων και μικρών Νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν προσφέρεται για δημαγωγικές κραυγές. Χρειάζεται ο λαός ενημέρωση και οι αντιπολιτεύσεις, νου και γνώση.

Εν συντομία: Αυτή τη στιγμή σε όλη την ελλαδική επικράτεια υπάρχουν μείζονα και αντικειμενικά προβλήματα στελέχωσης που δεν είναι ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης. Προβλήματα που οφείλονται στις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα οποία πασχίζει η σημερινή Κυβέρνηση να διορθώσει εναγώνια.

Τι προσπαθεί να διορθώσει και να σώσει;

Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Π.χ. δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Δεν «βγαίνουν» αναισθησιολόγοι τούτη την εποχή. Δεν υπάρχουν πουθενά, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τούτο το προσωπικό.

Και δεν είναι το Νοσοκομείο της Δράμας αποκλειστικά που έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όλα τα ελλαδικά νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης, έχουν παρόμοια θέματα. Στην ίδια μοίρα με εμάς είναι τα νοσοκομεία Σερρών και Ξάνθης.

Θα ήθελα να πω όμως ότι και στα μεγάλα Νοσοκομεία, το πρόβλημα είναι αναλογικά το ίδιο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με τις 35 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, τούτη τη στιγμή υπηρετούν 10. Το αναφέρω ενδεικτικά για να αντιληφθούμε ποια είναι τα αντικειμενικά προβλήματα.

Η διαχείριση και η λύση αυτών των προβλημάτων αποτελούν δύσκολη εξίσωση. Είμαι βέβαιος και το θεωρώ δεδομένο ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενσκήπτει σε αυτό.

Επαναλαμβάνω: δεν είναι μόνον Δραμινό το πρόβλημα. Είναι πανελλαδικό. Αφορά όλη την επικράτεια. Δύσκολα ζητήματα. Εξισώσεις δύσκολες. Οι λύσεις που είναι επείγουσες, θα οδηγήσουν ενδεχομένως την Κυβέρνηση να πάρει γενναίες αποφάσεις.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναπτύξω το τι είδους λύσεις μπορεί να βρει η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη φάση όπου βρισκόμαστε. Σε προοπτική, πολλά πρέπει να αλλάξουν και πολλά πρέπει να γίνουν. Το Ε.Σ.Υ. αφέθηκε στην τύχη του τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σε διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν περί κλεισίματος του Νοσοκομείου Δράμας ή Νοσοκομείων γενικότερα, θέλω να σημειώσω ότι κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Υπάρχει δέσμευση σε αυτό. Είναι άκυρα όσα ακούγονται και διακρίνονται από έλλειψη γνώσης και ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν, ούτε περνά από το μυαλό οιασδήποτε Κυβέρνησης και οιουδήποτε ιθύνοντα κάτι τέτοιο, ειδικά εν μέσω πανδημικής κρίσης. Τελεία και παύλα.

Δεν μπορεί κάποιος να παραπλανά την τοπική κοινωνία, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης κάλυψη των κενών της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Δεν μπορεί να αμφισβητούνται όσα έχουν γίνει σε επίπεδο κτηριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και τόσες παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια. Και μιλούμε για παρεμβάσεις που καλύπτουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία πολλά χρόνια.

Στις άναρθρες κραυγές περί επικείμενου «κλεισίματος» του Νοσοκομείου μας, και στην υπονόμευση του δικού μας έργου, του έργου της Διοίκησης του Νοσοκομείου, της Διοίκησης της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, του έργου του Υπουργείου Υγείας και εντέλει του έργου της Κυβέρνησης, απαντούμε μονάχα με πράξεις. Στοχευμένη προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών για το νοσοκομείο μας, όπου οι 6 αρχικώς εγκεκριμένες θέσεις έγιναν 11:

Aκτινολογίας 1, Αναισθησιολογίας 2, Καρδιολογίας 1, Παθολογικής Ανατομίας 1, ΩΡΛ 1, Γαστρεντερολογίας 1, Ουρολογίας 1, Εσωτερικής Παθολογίας 2, Χειρουργικής 1.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Δημήτριο Τσαλικάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την ενάργειά τους σχετικά με τις ανάγκες του Νοσοκομείου του Νομού μας.