Εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία – Εφαρμογές και προκλήσεις» διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο HYDRAMA. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους ορυκτών πόρων και είχε ως σκοπό να προβάλει τη συμβολή της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το θέμα της καινοτομίας αλλά και της ψηφιακής μετάβασης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου ανέφερε: «Είμαστε στη Δράμα για να προβάλλουμε ορισμένα χαρακτηριστικά του εξορυκτικού κλάδου, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως είναι η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιεί, η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου μας. Όλα αυτά στα πλαίσια του έτους ορυκτών πόρων, το οποίο γιορτάζουμε φέτος με την ευκαιρία και των 100 χρόνων του Συνδέσμου μας. Ο εξορυκτικός κλάδος, αν θέλετε να σας το πω με ένα νούμερο, 70 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Αυτό είναι αυτό που βγάζουμε από την ελληνική γη κάθε χρόνο. Από τους οποίους, περίπου 50 εκ. τους καταναλώνουμε εντός Ελλάδος. Για να συνειδητοποιήσει κανείς τα μεγέθη του εξορυκτικού κλάδου. Επίσης είναι ένας πάρα πολύ καλός πρέσβης, διότι εξάγει και εξάγει πράγματα σε κάποιες χώρες που τα εκτιμούν, όπως το μάρμαρα ή όπως τα βιομηχανικά ορυκτά από τη Μήλο ή όπως τα μεταλλεύματα από τη Χαλκιδική ή ο μαγνησίτης από τη Χαλκιδική επίσης. Άρα παίζει και τον ένα ρόλο και τον άλλο».

Σχετικά με τον κλάδο του μαρμάρου, ο κ. Γιαζιτζόγλου σημείωσε: «Πρέπει κάποτε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει ελληνικό μάρμαρο. Αν δεν υπήρχε το ελληνικό μάρμαρα, δεν θα είχαμε ένα Παρθενώνα αυτή τη στιγμή να ζει 25 αιώνες, να τον έχουμε, να τον δείχνουμε και ένα σωρό άλλα αρχαία μνημεία τα οποία έχουμε. Αυτά τα μνημεία υπήρξαν και διατηρήθηκαν γιατί είχαμε καλής ποιότητας μάρμαρο. Το μάρμαρο γενικά είναι ένα από τα λίγα ορυκτά που ο τελικός καταναλωτής το αναγνωρίζει, γιατί βλέπεις μια πλάκα μαρμάρου και λες είναι μάρμαρο Θάσου, είναι μάρμαρο Δράμας, είναι μάρμαρο Πεντέλης. Ενώ αν δεις ένα κομμάτι σίδερο, δεν λες ότι είναι π.χ. βωξίτης από τη Λάρυμνα. Και είναι και ένας εκπληκτικός πρεσβευτής της χώρας. Περνάει μια δύσκολη περίοδο αυτή τη στιγμή λόγω της κάμψης της ζήτησης της Κίνας, αλλά εγώ νομίζω ότι θα ανακάμψει το μάρμαρο. Το μάρμαρο είναι ένα σίγουρο στοίχημα που πάντα ήταν εκεί και πάντα θα είναι εκεί. Μπορεί κάποιοι μαρμαράδες να φεύγουν, κάποιοι άλλοι να έρχονται. Το μάρμαρο είναι εκεί και η αξιοποίησή του είναι εκεί».

Σε δηλώσεις του ο κ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Λιανός επεσήμανε: «Ο κλάδος του μαρμάρου είναι ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπαιξε σημαντικότατο ρόλο, ιδιαίτερα κατά την τελευταία εικοσαετία, πόσω μάλλον κατά τα χρόνια της κρίσης 2010-2020. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την τεράστια κρίση, εμείς πραγματικά λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα μας είχαμε μια ραγδαία ανάπτυξη, η οποία ανακόπηκε δυστυχώς σε ένα βαθμό λόγω του Covid, Που δημιούργησε προβλήματα στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αγορά μας. Πλέον έχουμε κάνει τις προσαρμογές μας από το 2020 και μετά. Έχουμε αποτανθεί σε άλλες αγορές, οι οποίες ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούν βέβαια να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά την αγορά της Κίνας, η οποία ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά μάρμαρα και γενικά για την παγκόσμια αγορά μαρμάρου. Ο συνδυασμός αυτών των ζητημάτων που ανέκυψαν με το ότι υπάρχουν αδειοδοτικά ζητήματα, τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ. Μια άδεια λατομείου από την αρχική αίτηση μπορεί να φτάσει μέχρι και επτά χρόνια να αδειοδοτηθεί και να μπορεί ο εκμεταλλευτής να μπει στον χώρο να κάνει εκμετάλλευση. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα. Προσπαθούμε. Υπάρχει μια ανταπόκριση τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό δημόσιο. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη. Αφουγκραζόμαστε και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες και αυτές κατά περίπτωση εγείρουν κάποια ζητήματα και με το δίκιο τους πολλές φορές. Εμείς συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Επιθυμία μας και στόχος μας είναι μια ισορροπημένη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Απασχολούμε ως κλάδος, σύμφωνα με μια μελέτη που αναθέσαμε στην ICAP, με άμεσο τρόπο πάνω από 6.000 εργαζόμενους και με έμμεσο γύρω στους 18.000 εργαζόμενους. Ο κλάδος πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, διότι δεν μπορώ να διανοηθώ την περιοχή μας και ειδικά την περιοχή της Δράμας, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στον κλάδο μαρμάρου, σε μια κατάσταση που έχει συρρικνωθεί ο κλάδος και δεν θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ούτε μία θέση εργασίας, πόσω μάλλον χιλιάδες θέσεις εργασίας αμέσως ή εμμέσως».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Ένα μεγάλο μέρος των δημοτών μας έχει εισοδήματα από την εξόρυξη των λατομείων. Αυτό όμως δεν πάει να πει κάτι. Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες, το τι λύσεις προτείνουν τα επόμενα χρόνια, ώστε να έρθει ισοζύγιο απέναντι στον άνθρωπο, να ζούμε μια ζωή στο χωριό πλέον. Γιατί έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την εξόρυξη των λατομείων, πρώτα είναι η επιχειρηματικότητα και μετά είναι ο άνθρωπος». Ακόμη, ο κ. Ταμπουρίδης επεσήμανε: «Τα προβλήματα που δημιουργούν είναι κυρίως με τα στείρα υλικά που βγαίνουν από τα λατομεία. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια πιο σωστή διαχείριση. Με τη σκόνη, η οποία δημιουργείται επειδή δεν καταβρέχεται η τοποθεσία και η μετακίνηση βαρέων οχημάτων δίπλα στον οικισμό, προκαλούν αυτή τη σκόνη. Μεγάλο πρόβλημα και για την κτηνοτροφία. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και με τον Σύνδεσμο, οι οποίοι το έχουν υιοθετήσει και γνωρίζουν το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουν μέτρα, ώστε να το περιορίσουν κατά πολύ».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων επέλεξε για την ημερίδα τον τόπο μας, τον Νομό Δράμας. Ένα Νομό που έχει παράδοση στον εξορυκτικό κλάδο στον χώρο του μαρμάρου, που έχει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και στηρίζει την τοπική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε εμείς ως Δραμινοί μέσω αυτής της ημερίδας είναι ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο αδειοδότησης των λατομείων και από εκεί και πέρα να είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία, να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς της και σε συνεργασία να πάμε μπροστά τον τόπο μας».