ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

 

 

Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αρχικά επισκέφθηκε τα Κιμμέρια, όπου είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τους κατοίκους, ενώ το απόγευμα μίλησε στο Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου στην Ξάνθη.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν οι υποψήφιες Eυρωβουλευτίνες κ. Ουφούκ Μουσταφά και κ. Μαρία Τζαμπάζη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστας Κατσιμίγας, ενώ παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης και οι Υφυπουργοί Οικονομίας κ. Στάθης Γιαννακίδης και Μακεδονίας-Θράκης κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας όσο και σε θέματα που αφορούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάνοντας ειδική αναφορά σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο για τη μουσουλμανική μειονότητα όσο και για τους Ρομά. Με αφορμή την κατάθεση πρότασης μομφής από τη Ν.Δ. κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκης και αφού δήλωσε ότι ο ίδιος τη μετατρέπει σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση τόνισε ότι ο λαός θα κάνει πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει άλλο ένα δώρο του προέδρου της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά έργων που έγιναν ή έχουν δρομολογηθεί στο Νομό Ξάνθης, ενώ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέφερε συγκεκριμένα ότι «υπερτριπλασιάσαμε τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ» και ότι «συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν έργα μέσω εθνικού ΠΔΕ ύψους 27 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ)».

Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική του ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή».

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πρώτον, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Δεύτερον, ενισχύουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Μουφτιών. Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς, και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.

Τρίτον, επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει. Πλαίσιο που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής.

Τέταρτον, προβαίνουμε στα απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών.

Πέμπτον, στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του.

Έκτον, λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής.

Τέλος, ειδικά για τους Ρομά προχωράμε σε Δράση για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επαγγελματικά οχήματα, μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού».