ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΤΟΥ Κ. ΣΙΜΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ

 

 

  • Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ο Κ. Σιμιτσής
  • Ο Δραμινός Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ζιμπίδης φαβορί για θεματικός Αντιπεριφερειάρχης

 

Θέμα χρόνου θεωρείται η επίσημη ανακοίνωση (αν ήδη δεν έχει συμβεί αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το βράδυ της Τρίτης μέχρι την κυκλοφορία της εφημερίδας) της συνεργασίας της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με την παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» του κ. Κωστή Σιμιτσή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η παράταξη του κ. Σιμιτσή θα ενσωματωθεί σε αυτήν του κ. Μέτιου, κάτι που προβλέπεται από τις αλλαγές που επήλθαν στον «Κλεισθένη» με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές του Αυγούστου. Μάλιστα, μέσω της επιλογής της συγχώνευσης των παρατάξεων, δίνεται η δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να ορίσει ακόμη και χωρικό Αντιπεριφερειάρχη από την παράταξη που προσαρτά. Αυτό αναμένεται να συμβεί στην προκειμένη περίπτωση, καθώς ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» κ. Κωστής Σιμιτσής θα οριστεί χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο παρατάξεων, ένας ακόμη Περιφερειακός Σύμβουλος από την παράταξη του κ. Σιμιτσή θα οριστεί θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Ως φαβορί για τη συγκεκριμένη θέση φέρεται να είναι ο Δραμινός Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης.

Η επιλογή της συνεργασίας των κ.κ. Μέτιου και Σιμιτσή φαίνεται να έχει δημιουργήσει κάποιου είδους αντιδράσεις σε καβαλιώτικο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ από Μ.Μ.Ε. της γειτονικής πόλης, η τοπική οργάνωση της Ν.Δ. (ΝΟ.Δ.Ε. Καβάλας) φέρεται να είναι αντίθετη με τις εξελίξεις. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει προσπάθεια ενεργοποίησης και άλλων κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όμως τουλάχιστον σε επίπεδο Δράμας δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι σχετικό.

Με τη συνεργασία του με την παράταξη του κ. Σιμιτσή, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος φαίνεται να έχει διπλή στόχευση. Κατ’ αρχήν ισχυροποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όπου είχε έρθει δεύτερος στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου στην Π.Ε. Καβάλας ήταν τα εξής: «Περιφερειακή Σύνθεση» 33,88%, «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση 21,29%, «Περιφέρεια σε Δράση» 20,80%. Εξάλλου η Καβάλα γενικότερα ήταν μια προβληματική περιοχή για τον κ. Μέτιο, καθώς και στην θητεία που ολοκληρώνεται αντιμετώπιζε ισχυρές αντιδράσεις, τόσο εντός της παράταξής που ηγούνταν όσο και μέσα από τον χώρο της Ν.Δ.

Βέβαια, ακριβώς επειδή χρειάζεται να τηρηθούν ισορροπίες και εντός παράταξης, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, στο νέο σχήμα διοίκησης της Περιφέρειας αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» στην Καβάλα, με τον κ. Κώστα Αντωνιάδη να προτείνεται για Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον κ. Αλέξη Πολίτη να αναλαμβάνει καθήκοντα θεματικού Αντιπεριφερειάρχη.

Πέρα, όμως, από την ανάγνωση που προκύπτει με βάση το συσχετισμό δυνάμεων που καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με την ενσωμάτωση της παράταξης του κ. Σιμιτσή στην παράταξη του κ. Μέτιου δημιουργείται μια νέα διευρυμένη παράταξη, αρκετά ισχυρή σε αριθμό Περιφερειακών Συμβούλων, αν και μαζί δεν θα φτάνουν τον αριθμό που απαιτείται για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Σε σύνολο 51 εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» έχει 17 έδρες, η «Περιφέρεια σε Δράση» 5 και αθροιστικά οι δυο τους 22, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 25 έδρες. Πάντως, εφόσον προκύψουν ψηφοφορίες που θα τίθενται θέμα επιλογής διαφορετικών προτάσεων, τότε η Περιφερειακή Αρχή πολύ δύσκολα δεν θα έχει την σχετική πλειοψηφία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρά σενάρια συνεργασίας της παράταξης του κ. Μέτιου και με την παράταξη «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» του κ. Ανδρέα Καραγιώργη. Πάντως η συγκεκριμένη συνεργασία, αν τελικά υλοποιηθεί, δεν θα λάβει επίσημα χαρακτηριστικά συνένωσης, αλλά θα αφορά την αξιοποίηση του επικεφαλής και μοναδικού εκλεγμένου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Καραγιώργη σε κάποια θέση ευθύνης (θέση Προέδρου σε νομικό πρόσωπο της Περιφέρειας). Όλα φυσικά θα ξεκαθαρίσουν με τις επίσημες ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα το σχήμα διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής του.