ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Χωρίς προσωπικό καθαριότητας 300 χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά»

 

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σχετικά με την απόλυση όλων των καθαριστριών από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. που εξυπηρετεί 300 χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου, οι 14 καθαρίστριες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις στο Κέντρο, ενημερώθηκαν την Παρασκευή 12/3 από την διοίκησή του ότι απολύονται. Οι ατομικές συμβάσεις διάρκειας 18 μηνών με δυνατότητα 6μηνης παράτασης που είχαν συνάψει πριν αντικατασταθεί η προηγούμενη διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, έληξαν και τώρα παίρνουν το δρόμο της ανεργίας.

«Η προηγούμενη διοίκηση του Κέντρου», προσθέτουν οι Βουλευτές, «λαμβάνοντας υπόψη της οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το μέχρι τότε σύστημα της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο είχε πολλαπλάσιο κόστος από την απευθείας πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, είχε ήδη από το τέλος του 2015 προχωρήσει σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τις καθαρίστριες. Το ετήσιο όφελος για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας που περιθάλπει περισσότερους από 300 χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά σε εγκαταστάσεις σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, ξεπερνούσε τις 125.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς πρόκειται για έναν ακόμα οργανισμό του δημόσιου τομέα που επιστρέφει στο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη κλπ., αφού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμονικά προωθεί την ανάθεση των πάντων σε εργολάβους, συχνά με αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις».

Αντίθετα, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν, η καθαριότητα και η φύλαξη δημόσιων κτηρίων, όπως Υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. γινόταν από προσωπικό που προσλαμβανόταν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μεγάλο οικονομικό όφελος για το δημόσιο αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την εργασιακή ασφάλεια του προσωπικού. Η καθαριότητα των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί το δημόσιο είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και σύμφωνα με τον νόμο, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, συμπληρώνουν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός, πως θα καλυφθούν οι αυξημένες λόγω πανδημίας, ανάγκες καθαριότητας, αν υπάρχει μελέτη που να θεωρεί συμφέρουσα την ανάθεση της καθαριότητας του Κέντρου σε ιδιώτη, πως θα προστατεύσει από την ανεργία τις απολυμένες καθαρίστριες. Ερωτάται τέλος εάν θα προκηρύξει θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου για απασχολούμενες-ους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ευρύτερου δημοσίου τομέα στην καθαριότητα.