ΑΡΘΡΟ

Του Θωμά Μαργαρίτη

Δικηγόρου,

Τέως Δημάρχου Δράμας

Τέως Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα»

Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του ουσιαστικά και ανυπόκριτα!

 

 

Όπως είναι γνωστό πρόσφατα οι εγκαταστάσεις του «Δασικού χωριού Ελατιάς» Δράμας παραχωρήθηκαν με υπουργική απόφαση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Για την προϊστορία του θέματος αυτού, αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο μου, που είχε τον τίτλο «Δικαίωση μετά από 12 χρόνια Το «ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΛΑΤΙΑΣ» ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΗΚΑΜΕ.

Έγραψα για το παρασκήνιο της αρχικής δίμηνης εγκατάστασης στα «πέτρινα κτήρια της Ελατιάς» των φοιτητών του τμήματος Δασολογίας και διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ξεκίνησε το 2005, μετά από πρόταση-πρόσκλησή μου όταν ήμουν Δήμαρχος και στις άοκνες προσπάθειες έκτοτε της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ (του πρύτανη κ. Καραμπίνη και του αντιπρύτανη κ. Μάρη) για μακροχρόνια παραχώρηση με σκοπό την συντήρηση των εγκαταστάσεων και την περαιτέρω αξιοποίηση και τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής και του δασικού μας πλούτου.

Αναφέρθηκα στην μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που πέτυχαν τα Τρίκαλα, όταν πριν δεκαετίες, το εκεί αντίστοιχο δασικό χωριό στο Περτούλι παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μίλησα επίσης και για την πολεμική που τότε δέχθηκα από ορισμένους στενόμυαλους που έβαζαν το κακώς νοούμενο προσωπικό τους πολιτικό όφελος πάνω από το συμφέρον του τόπου. Σ’ αυτούς που ήταν «μανούλες» να «καίνε» σημαντικά αναπτυξιακά θέματα αν κάποια εφικτή και υλοποιήσιμη πρόταση δεν έβγαινε από το στόμα τους, αλλά από το «στόμα» άλλου, ωσάν όλοι οι άλλοι λοβοτομήσαμε το μυαλό και την σκέψη μας ή ακρίτως την εκχωρήσαμε σε ορισμένες μόνο «πολιτικές γάτες».

Ήταν μία ακόμη απόδειξη της παθογένειας από την οποία πάσχουμε δυστυχώς και σήμερα στην Δράμα. Να υπερτονίζεται δηλαδή το εγωιστικό προσωπικό πολιτικό «εγώ» των ταγών μας, αντί να επιλέγεται το «εμείς» και η κοινή προσπάθεια με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Η είδηση της παραχώρησης του «Δασικού χωριού Ελατιάς» στο Δ.Π.Θ., την συντριπτική, κατά την γνώμη μου, πλειοψηφία του κόσμου την χαροποίησε γιατί επιτέλους το Δημοκρίτειο θα «πατούσε σταθερά το πόδι του» στη Δράμα για κάτι ουσιαστικό, επιφυλασσόμενοι και αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο αξιοποίησης του Δασικού χωριού από την Πρυτανεία του. Επίσης ανέμενε με ενδιαφέρον την παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασης του Πρύτανη κ. Καραμπίνη για την δημιουργία δύο νέων Πανεπιστημιακών σχολών του Δ.Π.Θ στη Δράμα (τμήμα μαθηματικών και τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών) τις οποίες το πανεπιστήμιο μπορεί να υποστηρίξει.

Η επικείμενη ενημέρωση ανακοινώθηκε έγκαιρα από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ. και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 07/06/2017 στο Επιμελητήριο Δράμας.

Δυστυχώς όμως η είδηση αυτή κάποιους τους στεναχώρησε και προσπάθησαν να προκαταβάλουν αρνητικά τον κόσμο, πριν την επίσημη ενημέρωση.

Ολόκληρη συζήτηση έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο Δράμας γιατί τις εγκαταστάσεις του Δασικού χωριού δεν τις πήρε ο Δήμος Δράμας (επικαλούμενη παλαιότερη μελέτη αξιοποίησης). Πρωτοσέλιδα εφημερίδων παρουσίασαν τις ενστάσεις τους για την παραχώρηση στο Δ.Π.Θ.

Ακόμα και πρώην δημοτικός σύμβουλος έλυσε την «πολύχρονη σιωπή του» χαρακτηρίζοντας την παραχώρηση στο Δ.Π.Θ ως την χειρότερη λύση. Απαξιώνοντας το θέμα ανέφερε «κάθε καλοκαίρι θα πηγαίνουν για ένα μήνα 40-50 φοιτητές για εκπαίδευση και αυτό λέγεται ανάπτυξη της περιοχής!!! Ακόμα λένε ότι το Πανεπιστήμιο θα συντηρήσει και θα διαμορφώσει τα κτίρια, όταν είναι γνωστό ότι δεν έχει ούτε κατάλληλο προσωπικό ούτε κυρίως χρήματα. Η λύση θα ήταν να παραχωρηθούν στον Δήμο Δράμας. Να κρατήσει ο Δήμος ένα ή δύο κτίρια για κοινωφελείς σκοπούς (κατασκηνώσεις, εκδρομές, ΚΑΠΗ, εκπαίδευση φοιτητών κ.λ.π.) και τα υπόλοιπα να δοθούν σε διαγωνισμό σε ξενοδοχειακούς ομίλους για να τα αναπτύξουν».

Μάλιστα, δεν αρκέσθηκε στον αρνητικό σχολιασμό του, άλλα έριξε και την χολή του γράφοντας: «…και το χειρότερο; Διάβασα δηλώσεις διαφόρων ασχολουμένων με τα κοινά –εκλεγμένων ή όχι- να επικροτούν και να χαίρονται!!! Αν είναι δυνατόν!!!»

Εάν εκφραζόταν η επιφύλαξή τους μέχρι να ακούσουν πώς προτίθεται το Δ.Π.Θ να αξιοποιήσει το Δασικό χωριό, να αναδείξει την ευρύτερη περιοχή και τον δασικό μας πλούτο, θα έλεγα ότι ορθώς πράττουν. Όμως το να απαξιώνουν την παραχώρηση στο Δ.Π.Θ. χωρίς να ακούσουν, κινδυνολογώντας και λαϊκίζοντας ότι έπρεπε να παραχωρηθεί στον Δήμο Δράμας, είναι άποψη τραγική και καταστροφική εντασσόμενη στην «πολιτική παθογένεια» που περιέγραψα στην αρχή του άρθρου μου.

Και τούτο διότι γνωρίζουν: Α) ότι ο Δήμος Δράμας και οικονομικά και εκ του σκοπού του είναι αδύνατον να επισκευάσει και να συντηρήσει εις το διηνεκές τις εγκαταστάσεις του Δασικού χωριού. Εκτός αν ήθελαν ο Δήμος Δράμας να πάρει μία ακόμη «καπναποθήκη της οδού Περδίκα» και να την «κοιτάζει» αναξιοποίητη για δεκαετίες, Β) ότι κανένα απολύτως ενδιαφέρον δεν έδειξαν, ούτε θα δείξουν ποτέ, ξενοδοχειακοί όμιλοι να κτίσουν ξενοδοχεία στο «μέσον του πουθενά», χωρίς να δημιουργηθεί πρώτα εστία-θύλακας επισκεψιμότητας, που θα μπορέσει να κινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στο απώτερο μέλλον, Γ) ότι η αξιοποίηση του «Δασικού χωριού» από το Δ.Π.Θ. θα ικανοποιήσει και ανάγκες όλων των Δήμων του Νομού μας (επισκέψεις ΚΑΠΗ, εκδρομές κ.λ.π.) αλλά και όλων των επισκεπτών όπως γίνεται, εδώ και χρόνια, στο Περτούλι Τρικάλων.

Μήπως ήταν ηλίθιοι οι Τρικαλινοί παράγοντες που ευγνωμόνως δέχτηκαν να παραχωρηθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι εγκαταστάσεις του εκεί Δασαρχείου με τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα θετικά αποτελέσματα;

Μήπως θεωρούμε εμείς τους εαυτούς μας πιο έξυπνους από τους Τρικαλινούς ή ζούμε μέσα «στην τύφλα μας την μαύρη» χωρίς να βλέπουμε «πέρα από την μύτη μας»;

Όταν γράφουν ότι το Δ.Π.Θ. «δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό ούτε –κυρίως- χρήματα» και γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι αυτό είναι παντελώς αναληθές, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι, πρόθεσή τους είναι το Δημοκρίτειο να «μείνει μακριά» από την Δράμα χωρίς να τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της περιοχής μας.

Την Τετάρτη (02/06/2017) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ κ. Καραμπίνης και ο αντιπρύτανης κ. Μάρης ανακοίνωσαν επίσημα πώς σκέπτονται να αξιοποιήσουν το «Δασικό χωριό Ελατιάς» και γιατί επεδίωξαν την μακροχρόνια (20ετή με δικαίωμα 10ετούς παράτασης) παραχώρηση. ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΝΤΕΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΗΣΟΥΝ.

Ο κ. Καραμπίνης, έδωσε μία πλήρη εκπαιδευτική εικόνα του Πανεπιστημίου, την οικονομική του επάρκεια και αυτοτέλεια, τα τεράστια αποθεματικά του. Ανακοίνωσε την άμεση αξιοποίηση του «Δασικού χωριού» με την ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, με αποκλειστικές δαπάνες του πανεπιστημίου, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Το «Δασικό χωριό Ελατιάς» θα λειτουργεί ως μόνιμο κέντρο κατάρτισης των υπαλλήλων των υπουργείων όλης της Ελλάδος, σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα απευθύνεται στους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας, παρέχοντας πλήρη ενημέρωση για θέματα προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, σίτιση και στέγαση για βραχυχρόνιες επισκέψεις και διανυκτερεύσεις. Παράλληλα θα καλύπτονται οι ανάγκες διαμονής και στέγασης των φοιτητών του τμήματος α) Δασολογίας και Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων, β) Μηχανικών περιβάλλοντος, γ) πολιτικών Μηχανικών, δ) Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και ε) των φοιτητών Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS + καθώς και άλλων προγραμματικών συνεργασιών του Δ.Π.Θ.

Ο κ. Πρύτανης παρουσίασε επίσης την επικαιροποιημένη πρόταση του Πανεπιστημίου για ίδρυση δύο σχολών (Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών υπολογιστών) προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την υποστήριξη των τοπικών αρχών, διότι για την ίδρυσή του απαιτείται κυβερνητική θέληση και βούληση.

Δυστυχώς στην τόσο σημαντική αυτή παρουσίαση η θεσμική μας εκπροσώπηση (Αρχών και Φορέων) ήταν τουλάχιστον ελλιποβαρής.

Απουσίαζε ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Καραγιαννίδης, ούτε υπήρξε εκπρόσωπός του ή εκπρόσωπος του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάλλονταν να παρευρίσκονται και γιατί κυβερνητική θα είναι η απόφαση περί ιδρύσεως των νέων πανεπιστημιακών σχολών και γιατί η θετική εξέλιξη της παραχώρησης του «Δασικού χωριού Ελατιάς» στο Δ.Π.Θ. προήλθε από υπουργική απόφαση του Υπουργού κ. Φάμελου, μέλους της σημερινής κυβέρνησης.

ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Π.Θ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ;

ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ;

Επιβάλλεται, αν θέλουμε την εγκατάστασή του, να στηρίξουμε, κριτικά μεν, αλλά ουσιαστικά και ανυπόκριτα τις πρωτοβουλίες του και να μην αποδίδουμε ευθύνες στην Πρυτανεία, εάν δεν επέρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί εμείς φταίμε που πρέπει να υλοποιήσουμε τις σκέψεις τους και όχι αυτοί που προτείνουν. Μήπως μας αρέσει να ζούμε στο μικρόκοσμό μας, χωρίς να θέλουμε θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα; Μήπως μας αρέσει μόνο να «μυξοκλαίμε» για να συντηρούμε τον παραγοντισμό μας;

Είναι τραγικό το Δ.Π.Θ. να θέλει να επεκταθεί στην Δράμα και κάποιοι να τορπιλίζουν προκαταβολικά τις ενέργειές του, ή να αδρανούν στην έκκληση των Πρυτανικών αρχών για συνδρομή και βοήθεια.

Πότε θα μάθουμε επιτέλους ότι όλα επιτυγχάνονται με θεσμική συνεργασία;