ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Μετά τις αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ουκρανίας συνέβησαν γεγονότα…

Φανταζόμαστε ότι σ’ έναν επόμενο γύρο το Δημοτικό Συμβούλιο πόλης της Ουκρανίας δεν θα αδικήσει άλλες «σπουδαίες» προσωπικότητες που συμπληρώνουν το «καρέ» και δικαιούνται τουλάχιστον έναν Ουκρανικό δρόμο! «Οδός Μπάιντεν», «οδός ΝΑΤΟ», «οδός Ε.Ε.» (Ριζοσπάστης).

Τι συνέβη λοιπόν; Σε πόλη της Δ. Ουκρανίας το Δ.Σ. αλλάζει τις σημάνσεις όλων των δρόμων που φέρουν ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και πολύ περισσότερο από ΕΣΣΔ και μετονομάζονται με ονόματα εγκληματιών.

Διαβάστε επίσης:

Ας δούμε συμπεριφορές προσωπικοτήτων και εγκληματιών:

Πιότρ Τσαϊκόφσκι: Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής περιόδου με έργα του: όπερα, μπαλέτο, οργανική μουσική, μουσική δωματίου και τραγουδιού, θεατρικά έργα όπως η «Λίμνη των Κύκνων», η «Ωραία Κοιμωμένη», ο «Καρυοθραύστης» με επιρροές και από τη Δύση. Πέθανε στις 25/10/1893 σε ηλικία 53 ετών από χολέρα, όπως και η μητέρα του (από τα 5 του διάβαζε μουσική).

Βασίλι Σλιπακ: Ουκρανός τραγουδιστής της Όπερας του Παρισιού, ο οποίος εντάχθηκε στους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και σκοτώθηκε το 2016 στο Ντονμπάς.

Μακαρένκο Αντον: Ουκρανός και Σοβιετικός εκπαιδευτικός, κοινωνικός λειτουργός και συγγραφέας. Προώθησε τις δημοκρατικές ιδέες και αρχές στην εκπαιδευτική θεωρία και πράξη με πρωτοπόρες παιδαγωγικές ιδέες. Δημιούργησε σχολεία για τα παιδιά του δρόμου με ονομασία «Αποικία Κόρκι». Γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1939.

Ιβάν Φέντικ: Ναζιστής, σκοπευτής του UPA.

Γιούρι Γκαγκάριν (9/3/1934-27/3/1968): Σοβιετικός κοσμοναύτης που στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Απονεμήθηκε σε αυτόν μεγάλος αριθμός μεταλλίων και βραβεύσεων και προς τιμήν του έχει ιδρυθεί το βραβείο «Γκαγκάριν». Σκοτώθηκε από βλάβη μηχανική του αεροπλάνου που επέβαινε.

Στεπάν Μπαντέρα: Ουκρανός πολιτικός ηγέτης, συνεργάτης των Ναζί. Μέλος στρατιωτικής οργάνωσης με τρομοκρατικές ενέργειες, με οπαδούς του που δολοφόνησαν χιλιάδες Πολωνούς και Εβραίους. Το 1934 συνελήφθη από τις Πολωνικές αρχές και

καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Έγκλειστος στις φυλακές μέχρι το 1939 που απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Από το 1947 ως το 1959 ήταν αρχηγός επαναστατικού δικτύου, όπου πράκτορες της KGB το 1959 τον δολοφόνησε. Γεννήθηκε 1/1/1909.

Ρούντεβ: Ηγέτης των Ουκρανών παρτιζάνων, εναντίον των Ναζί.

Ρομάν Σουχέβιτς: Στέλεχος οργάνωσης Ουκρανών εθνικιστών.

Λοιπόν η αντιρωσική παράνοια φτάνει μέχρι τη χυδαία «αποκαθήλωση» της Ιστορίας, του πολιτισμού και των επιστημών, κάτω μάλιστα από τη στέγη της κοινής Σοβιετικής πατρίδας. Κι αυτό δεν σβήνει, όσες ταμπέλες κι αν κατεβάζουν (Κουρμούλης Περ.).

Όπως καταλάβατε άλλαξαν τα ονόματα των οδών που έφεραν τα ονόματα Τσαϊκόφσκι, Μακαρένκο, Γκαγκάριν, Ρούντεβ με τα ονόματα Σλιπάκ, Φέντικ, Μπαντέρα, Σουχέβιτς. Τα συμπεράσματα δικά σας.