ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Εφημ. «ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΚΑ». Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013: Οι θέσεις του διαπρεπούς νομικού, ο σκληρός εθνικός προσανατολισμός του απόστρατου αξιωματικού και οι «φιλοδοξίες» του ομογενούς επιχειρηματία. Ξεχωρίζουν 3 έγχρωμες φωτογραφίες με Βασ. Μαρκεζίνη, Φραγκούλη Φράγκο, Ιβάν Σαββίδη… Είναι κομμάτια ενός παζλ που συντίθεται αργά, αλλά σταθερά. Τι σχέση μπορούν να έχουν μεταξύ τους; Εκ πρώτης όψεως και για τον ανυποψίαστο παρατηρητή καμία. Αλλάζει άρδην όμως το σκηνικό όταν τα κομμάτια του παζλ μπουν στην θέση τους. Κάνουν εκδηλώσεις και ομιλίες ανά την Ελλάδα, με αφετηρία την Αθήνα (όπως και στην Δράμα τον Δεκέμβρη του 2013 προσκεκλημένοι στο Δημ. Ωδείο) με παρουσίαση του βιβλίου του Μαρκεζίνη (εκδ. «Σιδέρη»), το οποίο προλογίζει συμβολικά ο στρατηγός Φράγκος. Όλα αυτά παραπέμπουν σ’ ένα ισχυρό νέο κομματικό σχηματισμό, ο οποίος για να πετύχει χρειάζεται οικονομική στήριξη και διεθνή πολιτική αποδοχή (κομβικός σε αυτό το εγχείρημα ο Ιβάν Σαββίδης). Αυτά τα γραφόμενα από την εφημερίδα.
Τώρα πληροφορίες από το διαδίκτυο για τον Φράγκο. Γεννημένος στην Κομοτηνή από Σφακιανό πατέρα και μεγαλωμένος στο Αμύνταιο Κοζάνης.
Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, στρατιωτικός ακόλουθος (1991-1994) και Άμυνας (1998-2001) στην Άγκυρα. 25η Μαρτίου 2010. Κατά την παρέλαση ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ακούστηκαν ακραία ρατσιστικά συνθήματα. 21-1-2018. Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία όπου μίλησε για «γυφτοσκοπιανούς» που θα μας βρουν μπροστά τους και ζήτησε δημοψήφισμα πριν τις υπογραφές Ελλάδος – Σκοπίων για το όνομα. Στο συλλαλητήριο ακούστηκαν εναντίον του: Είναι τρελός ο στρατηγός, α ρε καραβανά με τον παχυλό μισθό, άλλος Παπάγος μας βρήκε… Είναι γνωστός ως Φρου – Φρου από τα αρχικά του ονόματός ου.
Η δε Κανέλλη τον ονόμασε «μούσα του Ελληνικού λαού». Κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις, φωτογραφίζεται, πηγαίνει σε κοπή πίτας, σε βραβεία, σε ομιλίες και σε πρόσκληση στο ΣΚΑΪ «έδειξε» την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός νέου δεξιού κόμματος. 4-2-2018: Μετείχε στο Συλλαλητήριο στην Αθήνα, δεν ήταν όμως ομιλητής.
ΟΧΙ σε Εθνικιστικά Συλλαλητήρια, όπως έγινε και το 1992. Φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σ’ αυτά τα ζητήματα… Το Κ.Κ.Ε. Από μόνο του το όνομα, όπως και να καταλήξει δεν λέει τίποτα αν δεν βάλεις όλα τα υπόλοιπα, εγγυήσεις σε προϋποθέσεις για μια λύση από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, μακριά από αλλαγές συνόρων. Όχι σε όσους θέλουν να προβληθούν σε συλλαλητήρια. «Πολιτική σημαίνει προβλέπω και προβλέπω σημαίνει παίρνω τα μέτρα μου» (Κουτσούμπας).
Όσο για την εμφάνιση του Μίκη και τα τραγούδια που ακούστηκαν… μπερδεύτηκα, τι πρέσβευαν;
Γράφω λόγια του Κ. Βαξεβάνη, του δημοσιογράφου: «Μίκη παρέδωσες τα τραγούδια σου, τους ποιητές της, τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, τους εκτελεσμένους της Καισαριανής στους θύτες που μπορούν με ικανοποίηση να σε θεωρούν δικό τους, να θεωρούν πως νίκησαν και μαζί και ολόκληρο τον λαό. Σε αυτήν την φιέστα έσυρες τον Ρίτσο και την Ρωμιοσύνη στους συνεξόριστους συντρόφους σου και αυτούς που στήθηκαν στον τοίχο. Πώς να ανέχθηκες να σε χειροκροτά ο γιος του Σκαλουμπάκα του βασανιστή σου ως ανανήψαντα πατριώτη και εθνικόφρονα; Ο Κασιδιάρης με ανάρτησή του σε συγχώρεσε για τις ανακυβιστήσεις σου και σε συνεχάρη που στάθηκες δίπλα στους αγνούς εθνικιστές. Έβαλες τους τυμβωρύχους και τα ερπετά μέσα στον τύμβο της θυσίας της Αριστεράς. Παραδόθηκες στον Μιχαλολιάκο. Ακούς Μίκη; Δεν θα αφήσουμε τους εφιάλτες να κυριαρχήσουν. Γιατί αυτός ο τόπος έχει ιστορία, έχει μνήμη και την κρατάνε ζωντανή μεγάλες μορφές: Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Κατράκης, Ηλιού, Φλωράκης, Χατζιδάκις και πάνω απ’ όλα ο Μίκης ο ψηλός των Λαμπράκηδων. Όχι εσύ Μίκη. Ο Μίκης μας».
Τα συμπεράσματα δικά σας.