«ΓΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΕΙ»

 

  • Δ. Μπαντέκας, Πρύτανης ΤΕΙ Α.Μ.Θ.: «Ζητάμε πανεπιστημιακές σχολές στην Καβάλα και στην Δράμα με αρκετά τμήματα»

 

 

Η Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε βάσει της υπ’ αριθ. 43039/Ζ1/14-3-2018 Υπουργικής Απόφασης για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε την πρώτη της συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συσκέψεων του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αγγελόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, «έγινε μια γόνιμη και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους των τριών ΑΕΙ». Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «αποφασίστηκε συγκεκριμένος οδικός χάρτης συνέχισης των εργασιών και επιτάχυνση τους έργου της επιτροπής», ενώ «συμφωνήθηκε ότι το ΔΙΠΑΕ είναι το επισπεύδον Ίδρυμα και ορίστηκε η έδρα του (Θεσσαλονίκη) ως κατά κανόνα τόπος συνεδριάσεων της Επιτροπής».

 

«Ζητάμε πανεπιστημιακές σχολές στην Καβάλα και στην Δράμα με αρκετά τμήματα»

 

Για το συγκεκριμένο θέμα, την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής των εκπροσώπων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρης Μπαντέκας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Καβάλας «Νέα Εγνατία», στο φύλλο της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2018, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι συζητήσεις πήγαν πάρα πολύ καλά, υπάρχει ενθουσιασμός σε όλα τα ιδρύματα που συμμετείχαν, βρίσκουμε πάρα πολύ γρήγορα λύσεις και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αίσιο τέλος πάρα πολύ σύντομα».

Ακόμη, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. σημείωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα, πρώτον για την συζήτηση που κάνουμε με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, στην πρώτη συνάντηση φάνηκε ότι συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά θα γίνουν και άλλες συναντήσεις. Θα μιλήσουμε με τους καθηγητές μας, όπως και αυτοί με τους δικούς τους. Όταν γίνεται μία διαπραγμάτευση, μπορεί να σκαλώσει στην πορεία ή μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Το ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν σημαίνει ότι έκλεισε οριστικά το θέμα, θα πρέπει να πάρουμε αυτά που είναι να πάρει ο καθένας για να είναι περίπτωση win – win, όλοι να είναι κερδισμένοι. Όσον αφορά το Δημοκρίτειο, γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση, αυτή η απόφαση της ένωσής μας δεν ισχύει από το Δημοκρίτειο, να το ξεκαθαρίσουμε. Μας κάλεσε ο κ. Μέτιος, εφόσον ο Υπουργός δεν έκανε Επιτροπή με το Δημοκρίτειο και είπε πρώτα θα συζητήσουμε με το Διεθνές και το ΤΕΙ Σερρών, διότι το Δημοκρίτειο έχει τα γνωστά νομικά προβλήματα και δεδομένου ότι τον Μάιο έχουν πρυτανικές εκλογές και άρα θα αναλάβει νέος πρύτανης τον Σεπτέμβριο, όλα αυτά τα θεώρησε αγκάθια ο Υπουργός και δεν προχώρησε. Ο Υπουργός είπε όχι, αλλά εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μία άτυπη επιτροπή μεταξύ μας που να δείξουμε τα αναπτυξιακά κέρδη που θα προκύψουν και για το ΤΕΙ Καβάλας και για το Δημοκρίτειο και να τα παρουσιάσουμε στον Υπουργό παράλληλα».

Επίσης, κ. Μπαντέκας εξήγησε, στις δηλώσεις του στη «Νέα Εγνατία» ότι το Δημοκρίτειο ήταν αυτό που αποσύρθηκε από την συζήτηση για συνένωση: «Ζήτησε ο κ. Μέτιος τρία ονόματα από τα δύο ιδρύματα για να γίνει αυτή η Επιτροπή, εμείς στείλαμε τα ονόματα, το Δημοκρίτειο δεν τα έστειλε και ούτε πρόκειται να τα στείλει. Διότι η προτεραιότητά τους είναι, όπως είπαν και στον Υπουργό, η δημιουργία κάποιων τμημάτων – σχολών και μετά να δει την συνένωση εφόσον τελειώσει η κουβέντα με το Διεθνές. Δεν είναι προτεραιότητα του Δημοκρίτειου αυτή την στιγμή να συνομιλήσει με το ΤΕΙ Καβάλας. Αν όμως δεν τα βρούμε με το Διεθνές και το ΤΕΙ Σερρών πιθανόν ο Υπουργός να κάνει μία επιτροπή με το Δημοκρίτειο». Τέλος, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. σχετικά με το αν προβλέπεται η ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών, αν προχωρήσει η συνένωση με τα δύο ιδρύματα, υπογράμμισε: «Βεβαίως, όμως δεν είχαν αποφασιστεί ποιες θα είναι, τώρα ξεκίνησε ο διάλογος και έπεσαν κάποιες προτάσεις, αλλά από εκεί και πέρα δε μπορώ να πω ποιο τμήμα θα γίνει. Ζητάμε πανεπιστημιακές σχολές στην Καβάλα με αρκετά τμήματα, όπως και στη Δράμα».