ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Ενώνω = συνδέω σε ένα, συγχωνεύω, συνδέω με αμοιβαίες ιδέες.

Ένωση = οργάνωση συνεργασίας προσώπων ή οργανισμών ή σωματείων ή επιχειρήσεων ή πολιτικών.

Πετυχαίνει μια Ένωση; Όχι βέβαια, γιατί υπάρχουν διαφορετικές γραμμές ιδεών, διαφορετική ιδεολογία δηλαδή. Και αν ακόμη υπάρξει η ένωση για το κοινό συμφέρον, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

Όπως τώρα που οι συνεργασίες – ενώσεις – κομμάτων διαλύθηκαν. Πολύ φυσικό αφού άλλα πρεσβεύει το ένα κόμμα και άλλα πρεσβεύει το άλλο. Το σκηνικό ήταν μία πειραματική Βαβέλ, άρα αναπόφευκτη η διάλυση κι όταν μάλιστα κάθε αρχηγός θέλει την εξουσία… του κόμματος έρχεται το τέλος.

Όχι τα κόμματα δεν είναι ιδιοκτήτες, όχι οι ψηφοφόροι δεν είναι πελάτες και χωρίς τους ψηφοφόρους ή πελάτες τα «μαγαζιά» χρεοκοπούν ή κλείνουν. Βέβαια όλα τα κόμματα παραδέχονται πως το Κ.Κ.Ε. μένει σταθερό στις γραμμές του, οπότε καμία συνύπαρξη με άλλο κόμμα. Ενωμένοι οι Έλληνες; Πότε; Όταν έριχναν στο κάτεργο της Ακροναυπλίας του Θ. Κολοκοτρώνη, όταν «αυτοκτονούσαν» πισώπλατα με βόλι από αδελφικό χέρι του Οδ. Ανδρούτσου από τον Γκούμα;

Ενωμένοι φαινομενικά ήταν όλοι μαζί και με πρωτεργάτες τους ΕΑΜίτες στην Εθνική Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής. Και επειδή πολλαπλασιάστηκαν οι δημοκρατικοί και κομμουνιστές, η Αστική Τάξη της Ελλάδας με το παρακράτος της Δεξιάς, τους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες φασίστες γέμιζαν τα ξερονήσια, αφού πρώτα βασάνιζαν φρικτά. Και μετά τον Εμφύλιο οι μισοί Έλληνες ήταν στις φυλακές.

Τα πολιτικά κόμματα διακρίνονται σε συντηρητικά, φιλελεύθερα, σοσιαλιστικά, ριζοσπαστικά ή επί συγκεκριμένου χώρου, π.χ. Εργατικά, Θρησκευτικά, Οικολόγων. Συντηρητικό η Ν.Δ. που υπηρετεί την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των λίγων με τις ζωές και τις ανάγκες των φτωχών στο περιθώριο και λειτουργεί για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων. Έχει όφελος μόνο μια κοινωνική μειοψηφία και όχι τα λαϊκά στρώματα. Ριζοσπαστικό το Κ.Κ.Ε.: Δεν είμαστε αντιΛαός, είμαστε με τους εργάτες, τους φτωχούς υπαλλήλους και επαγγελματίες, με ην αγροτιά και κατά του Εθνικισμού (Δ. Κουτσούμπας).

Πάντως συνύπαρξη κομμάτων δεν υπάρχει, αφού οι προγραμματικές τους θέσεις δεν έχουν την ίδια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά διαφορετικές γραμμές πλεύσης… Όσο για την άστοχη παρομοίωση του Κ. Μητσοτάκη για την κουρελού… Φυσικό είναι να την υποτιμά, λόγω πολλών χρωμάτων της οικογένειάς του που έστρωναν ακριβά χαλιά. Εγώ όμως που ήμουν το παιδί του οικοδόμου και η μητέρα μου μάζευε τα κομμάτια ύφασμα και που εγώ ένωνα – όπως και πολλές γυναίκες και κορίτσια της φτωχής γειτονιάς μας, τα έδινε σε αργαλειό για να γίνουν κουρελούδες, που ακόμα έχω κάποιες.