ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

…κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό

που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι…

Ένα τραγούδι 4 στροφών με στίχους του Άλκη Αλκαίου, σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου και εκτελέσεις από πολλούς ερμηνευτές: Μητσιάς, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Μπάσης, Μητροπάνος, Αδαμαντίδης, Φίλιππος Νικολάου, Καρράς, Σπείρα Σπείρα (Κραουνάκης).

Είπε ο Θ. Μικρούτσικος για το τραγούδι: Το τραγούδι μπορεί να ‘χει διάσταση ερωτική, αλλά από την άλλη μεριά ακουμπάει στη δραματική συγκυρία της εκάστοτε εποχής. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ποιητικό κείμενο, που απηχεί πάνω στις κοινωνικές συνθήκες κάθε φορά, σε κάθε περίοδο (δραματική συγκυρία). Το τραγούδι αυτό έχει καθαρή αλληγορία.

Γιατί το θυμήθηκα; Μα γιατί τον Μάρτη σε άσκηση ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με Βουλγαρία, Ελληνικό στρατό, με ΗΠΑ που έφτασαν στο Πετροχώρι Ξάνθης με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, με στρατιωτικό υλικό για κοινή άσκηση.

…που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι…

Εδώ μάλιστα στην πόλη μας «φιλοξενήθηκαν» και «ξεναγήθηκαν» 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ Δραμινοί λένε δεν θέλουν την εμπλοκή τη χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες φαντάρους.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά (ΠΑΜΕ).

Άλλωστε οι Νατοϊκοί έδειξαν τα δεινά που έχουν σπείρει σε μια σειρά από λαούς. Την «ασφάλεια», την «προστασία» που παρέχει το ΝΑΤΟ όπως λέει η Κυβέρνηση την έχουν ζήσει οι λαοί της περιοχής μας και άλλοι επίσης. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία κλπ. Περιοχές που γίνονται πεδίο τραγικών εξελίξεων στη δίνη των ανελέητων ανταγωνισμών με τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε.

…πως να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά…