ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ, Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤ. ΚΑΛΠΑΚΗ

 

  •  «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλουραλιστική, αριστερή, δημοκρατική, ευρεία παράταξη, που θα εκφράσει τη συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας»
  • «Η Αριστερά κατέληξε στο ότι θα πάμε μαζί. Θα πάμε μαζί με όποιους θέλουν να πολεμήσουν μαζί μας σε αυτή τη μεταφασιστική επέλαση»
  • «Το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να ασχολείται με το τι δεν έκανε το ίδιο σωστά για να πείσει τους πολίτες ότι είναι ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα και να πάψει να ανακαλύπτει θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια λεηλασίας του χώρου»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησαν το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιάννης Μουζάλας, πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και Στέργιος Καλπάκης, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ.

Κατά την παρουσία τους στη Δράμα οι κ.κ. Μουζάλας και Καλπάκης, συνοδευόμενοι από το Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, καθώς και από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, επισκέφθηκαν αρχικά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας, όπου περιηγήθηκαν στους χώρους και είχαν επαφές τόσο με το προσωπικό της δομής όσο και με φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Επίσης, οι κ.κ. Παπαδημούλης, Μουζάλας και Καλπάκης είχαν συνάντηση με εκπροσώπους των Επαγγελματοβιοτεχνών και των Κτηνοτρόφων της Δράμας, ενώ ήταν και οι ομιλητές σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο, με θέμα «Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

 

«Στόχος μας είναι η πρωτιά στις Ευρωεκλογές»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Δράμα, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε.. Τους κ.κ. Παπαδημούλη, Μουζάλα και Καλπάκη πλαισίωνε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης, ο οποίος και τους καλωσόρισε στη Δράμα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι οι προσεχείς Ευρωεκλογές «έχουν εξαιρετική σημασία και για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «θα είναι οι πιο πολιτικές στην ιστορία των Ευρωεκλογών και οι πιο πολιτικές και πολωτικές στην ιστορία των ελληνικών Ευρωεκλογών». Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το άθροισμα των δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Ν.Δ., θα είναι πολύ πιο ψηλά από τα ποσοστά που κατέγραψαν τα δύο κόμματα το 2014» ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη, τόσο «γιατί συμπίπτουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια έχει και ένα υποψήφιο» όσο και «γιατί έχουμε να στήσουμε πολιτικές κάλπες από τον Σεπτέμβριο του 2015». «Άρα», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, «θα έχουν και κάτι έντονο από βουλευτικές εκλογές οι επόμενες Ευρωεκλογές, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά και τους επόμενους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου».

Αναφερόμενος στη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως ο ίδιος εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μόνος από την Αριστερά, ο μόνος από την Ελλάδα, λαμβάνοντας τον Ιούλιο του ποσοστό 42% και τον Ιανουάριο του 2017 περίπου 75%. Όπως είπε, «αυτός ο σχεδόν διπλασιασμός του ποσοστού αντανακλά όχι μόνο μια εκτίμηση των Ευρωβουλευτών των άλλων χωρών στη δουλειά ενός προσώπου, αντανακλά κατά τη γνώμη μου σε σημαντικό βαθμό και τη βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης στην Ελλάδα». Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο θετική από ότι ήταν όταν εκλέχτηκα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας, έχει βελτιωθεί η ανεργία, έχουμε βγει από τα μνημόνια, έχουμε αρχίσει να επουλώνουμε βήμα βήμα τις πληγές που άφησαν τα μνημόνια, να οικοδομούμε κοινωνικό κράτος. Έχει ενισχυθεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας, η άσκηση πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής έχει καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από τα κίτρινα πρωτοσέλιδα της Bild, που απέπνεαν ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων, και ταυτόχρονα να βελτιώνουμε τις σχέσεις και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους και με τους Αμερικάνους».

Μιλώντας για την εκ νέου υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι ο στόχος για την επομένη θητεία «είναι να κάνουμε βήματα για να απλωθεί ακόμη παραπάνω η προοδευτική συμμαχία που έχουμε οικοδομήσει στην Ευρώπη εδώ και τρεισήμισι χρόνια και χάρη στην οποία η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει ερείσματα, μπόρεσε η Κυβέρνηση να αποκτήσει ερείσματα, ώστε να πετύχουμε όσα μέχρι σήμερα πετύχει». Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά και στην αποτροπή της εκλογής του κ. Βέμπερ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ανθέλληνα», στην Προεδρεία της Κομισιόν, «γιατί ο Βέμπερ είναι πολύ πιο δεξιός από τον Γιούνκερ, είναι πολύ πιο δεξιός ακόμη κι από τον Σόιμπλε. Είναι ο πρώτος μου μίλησε για Grexit. Κι αν γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν, τότε αυτό θα σημαίνει εφιαλτικό σενάριο για τον ελληνικό λαό. Περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια για τους αγρότες, για τους κτηνοτρόφους, για τις υποδομές, όπως οι δρόμοι, για την κοινωνική πολιτική, για το προσφυγικό. Και θέλω να είμαι σαφής. Όποιος ψηφίζει Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές, ψηφίζει Βέμπερ». «Ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία σε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να ακυρώσει αυτό το σενάριο», υπογράμμισε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης στάθηκε στο νέο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αναφέροντας ότι «αναπτύσσουμε ένα ευρύτερο μέτωπο» και ότι «δεν πάμε να φτιάξουμε ένα ακόμη, αλλά αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε με επιτυχία 3-4 χρόνια στην Ευρώπη, το αναπτύσσει τώρα και στην Ελλάδα και τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά». «Η φιλοδοξία μας και ο στόχος μας δεν είναι απλώς να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις που μιλάνε για τάχατες διψήφια διαφορά υπέρ της Ν.Δ., ο στόχος μας είναι η πρωτιά στις Ευρωεκλογές» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιριακή επιλογή. Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία δοκιμάζουμε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές, αλλά έχει μακρύ ορίζοντα». Όπως είπε η Προοδευτική Συμμαχία «θα πάει ακόμη πιο καλά στις εθνικές εκλογές, όπου θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαβορί για την πρωτιά» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε σε μια Ελλάδα, όπου κανείς δεν μπορεί μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθιερώσει την απλή αναλογική πια όχι μόνο στις Ευρωεκλογές που ίσχυε πάντα, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συμμαχίες είναι μονόδρομος. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, ισχύει πολύ περισσότερο και για την Ευρώπη, όπου εκεί τα πράγματα προχωρούν με συνεργασίες αναγκαστικά εδώ και δεκαετίες».

 

«Μήνυμα συμμετοχής στους νέους ανθρώπους»

 

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο κ. Καλπάκης σημείωσε πως «η ψήφος στις Ευρωεκλογές τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία είναι πάρα πολύ κρίσιμη, γιατί ψηφίζουμε για τους συσχετισμούς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Όπως είπε, «πολλοί πολίτες θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μια λέσχη συζητήσεων, ωστόσο δεν γνωρίζουν ότι λαμβάνει περίπου το 80% των αποφάσεων και των νομοθετικών μέτρων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων των ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων πολιτών». Για αυτό, συνέχισε ο κ. Καλπάκης, «είναι κρίσιμο ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα σε αυτό και ποιος θα έχει πλειοψηφία» Το δίλημμα, όπως είπε, είναι αν «θα έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που το 2015 ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ και να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό σε μια πρωτοφανή υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου ή θα έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Προόδου, οι δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που εκείνη την κρίσιμη στιγμή έβαλαν πλάτη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη χώρα μας εκφράζονται από την προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως μια πλουραλιστική, αριστερή, δημοκρατική, ευρεία παράταξη, που θα εκφράσει τη συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας».

Αναφερόμενος στη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Καλπάκης σημείωσε πως «σηματοδοτεί πρώτα τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε αυτή την κοινή προσπάθεια και δεύτερον, θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους. Ένα μήνυμα συμμετοχής. Όταν μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε και να παρέμβουμε, πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε ότι η πολιτική δεν μας ικανοποιεί και πρέπει να μπούμε στα πράγματα και στο μέτρο του δυνατού να δώσουμε το δικό μας στίγμα». Για αυτό κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές «και να δώσουν στήριξη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας για μια άλλη Ευρώπη, για μια άλλη Ελλάδα, η οποία δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους, στους πολίτες, σε όλους όσους βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με κοινωνικό πρόσημο, με ένα σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης, με προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 

«Πλατιά συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων»

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε τις προσεχείς Ευρωεκλογές ως τις «πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές που έχουν υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ένα πολύ μεγάλο κύμα Ακροδεξιάς επελαύνει ενάντια στα δικαιώματα και στην εργασία, αλλά, κατά τη δική μου την άποψη, ακόμη χειρότερο από αυτό είναι ότι μαζί με την επέλαση της αμιγούς Ακροδεξιάς, ένα μεγάλο κομμάτι από τα κόμματα που απαρτίζουν το Λαϊκό Κόμμα έχει ενστερνιστεί το ακροδεξιό λόγο και την ακροδεξιά πρακτική. Και η Ν.Δ. είναι ένα από αυτά τα κόμματα. Επομένως το καθήκον που μπαίνει είναι σταματήσουμε αυτή την επέλαση». Ακόμη, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «πέρα από τα ιδεολογικά και οραματικά χαρακτηριστικά που έχει αυτή η μεταφασιστική επέλαση, πίσω από όλα αυτά κρύβεται το ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου, με την ίδια βαρβαρότητα που έγινε στο παρελθόν, καινούργιες μειώσεις των εισοδημάτων των Ευρωπαίων, καινούργιες μειώσεις στους μισθούς, καινούργιες μειώσεις στο κοινωνικό κράτος (Νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία) και αυτό είναι που πρέπει να αντιπαλέψουμε». «Πρέπει να πάμε όλοι στις εκλογές, γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η καθημερινότητά μας μετά τις εκλογές. Πάνε για ακόμη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι τους μέσα στην τσέπη μας, να στερηθούμε πράγματα, να υποστούμε ένα νέο βάρβαρο τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και διακυβέρνησης γενικότερα» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος σχολίασε και τις θέσεις του κ. Βέμπερ: «Ο κ. Βέμπερ τι λέει; Grexit, πριν καν το πει ο Σόιμπλε, οι μετανάστες και πρόσφυγες να μένουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να μην πηγαίνει κανείς στην Ευρώπη, να μην αυξηθούν οι μισθοί, να υπάρχει υποκατώτατος μισθός, να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, να περικοπούν οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος».

Μιλώντας για την παρουσία του κ. Καλπάκη έκανε λόγο για «τεράστια σημασία», καθώς «η Αριστερά κατέληξε στο ότι θα πάμε μαζί. Θα πάμε μαζί με όποιους θέλουν να πολεμήσουν μαζί μας σε αυτή τη μεταφασιστική επέλαση». «Η εμπειρία μας έκανε σοφότερους. Στηρίζεται σε μια βάση που δουλεύτηκε καιρό τώρα στην Ευρώπη από τον κ. Τσίπρα και ο κ. Παπαδημούλης ήταν από αυτούς που βάλανε, όχι μόνο πλάτη, όλο τους τον εαυτό σε αυτή την προσπάθεια. Καταλήξαμε στο ότι μόνοι μας δεν μπορούμε. Είναι τόσο ειλικρινές και τόσο απλό. Μόνοι μας ως αριστεροί δεν μπορούμε. Μόνη της η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί. Μόνοι τους οι Πράσινοι δεν μπορούν» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και τόνισε ότι «πρέπει να σχηματίσουμε μια πλατιά προοδευτική συμμαχία που να αντισταθεί στο επερχόμενο. Η Δεξιά που έχει ενστερνιστεί τον ακροδεξιά λόγο και την ακροδεξιά πρακτική και η Ακροδεξιά το έχουν κάνει καιρό πριν από μας. Είναι μαζί». Όπως είπε «αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιπαραβάλουμε μια πλατιά συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων», έτσι ώστε «να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον Βέμπερ και μαζί με το να σταματήσουμε τον Βέμπερ, γιατί δεν μας αρκεί να σταματήσουμε το μεταφασισμό, θέλουμε μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Μαζί με αυτό να πετύχουμε να υπάρξει ευρωπαϊκό δίκαιο για τους μετανάστες, να υπάρξει αλληλεγγύη για τους μετανάστες και πρόσφυγες, να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να μην περικοπούν μισθοί, να υπάρξουν κοινωνικά μέτρα με την ίδια σκληρότητα που υπάρχουν τα δημοσιονομικά μέτρα». «Έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά και από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι κατά βάση ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό. Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε, δεν υπάρχει τίποτα χαριτωμένο σε αυτή την υπόθεση και να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

 

«Ο Δραμινός λαός σε δύσκολες εποχές έβαλε πλάτη»

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κέντρο Φιλοξενίας, μετά την επίσκεψή του στη δομή, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε το Δραμινό λαό, «γιατί σε πολύ δύσκολες εποχές έβαλε πλάτη». «Υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη με τη Δραμινή κοινωνία. Εξακολουθούν οι άνθρωποι να δείχνουν την καλή τους διάθεση. Τα παιδιά πάνε σχολείο. Δεν έχουμε προβλήματα» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «είναι ένα Κέντρο με πάρα πολύ καλή λειτουργία, με τις υπηρεσίες στημένες μέσα, με ανθρώπους ευχαριστημένους. Προφανώς υπάρχουν και προβλήματα, αλλά κάνοντας μια διερεύνηση, οι Δραμινοί το έχουν αποδεχτεί με καλή διάθεση και η απόδειξη είναι τα παιδιά που πάνε στο σχολείο». Όπως είπε ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 350 πρόσφυγες στη Κέντρο Φιλοξενίας και οι ελεύθερες θέσεις είναι περίπου 30-40.

 

«Για τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και του Πα.Σο.Κ φταίει η επιλογή της ηγεσίας του»

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που ασκεί το ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την υλοποίηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο κ. Καλπάκης σημείωσε πως «το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να ασχολείται με το τι δεν έκανε το ίδιο σωστά για να πείσει τους πολίτες ότι είναι ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα και να πάψει να ανακαλύπτει θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια λεηλασίας του χώρου». «Κανένας δεν λεηλατεί κανέναν πολιτικό χώρο» υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε: «Το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να έχει κάνει την αυτοκριτική του γιατί δεν έχει καταφέρει να έχει τη στήριξη ενός μέρους των προοδευτικών πολιτών της χώρας και να αφήσει αυτά τα σενάρια».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «για τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και του Πα.Σο.Κ. σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία, φταίει η επιλογή της ηγεσίας του Πα.Σο.Κ. και του ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψουν μια πάγια στρατηγική του κόμματος τους για δεκαετίες, που είχε ως κύριο αντίπαλο στρατηγικά τη Δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία και να υιοθετήσουν μια πολιτική συμπληρωματικής δύναμης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στρατηγικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «η Φώφη Γεννηματά με την επιλογή της να έχει ως κύριο στρατηγικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τις δεξιές επιλογές, έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές» και πρόσθεσε πως «η εμμονή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε αυτή την επιθετική αντισύριζα πολιτική φέρνει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος της εναπομείνασας βάσης του ΚΙΝΑΛ, που είναι ένα τμήμα μεγάλης βάσης του Πα.Σο.Κ., το οποίο διατηρεί μια ισχυρή αντιδεξιά ρητορική, αντινεοφιλελεύθερη και αντιμητσοτακική συνείδηση». «Εμείς λέμε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ως Προοδευτική Συμμαχία, ότι όσο πιο γρήγορα ξεκολλήσει από μια λογική συμπληρωματικής δύναμης και σύμπλευσης με τη Ν.Δ., τόσο το καλύτερο και για την χώρα και για τους ίδιους» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.