ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

 

Στην 35η Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου 2018, με θέμα «Ακεραιότητα και ηθική συμπεριφορά των αιρετών αντιπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», συμμετείχε η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου.

Όπως αναφέρει η κ. Σωτηριάδου: «Εξετάσαμε σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων εκθέσεις προς υιοθέτηση σχετικές: 1. με συγκρούσεις συμφερόντων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης 2.τη διαφάνεια και την ανοικτή διακυβέρνηση 3. την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας για όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση.

Τέθηκαν προς αναθεώρηση κανόνες και διαδικασίες του Κογκρέσου ώστε να υιοθετήσουμε ένα κώδικας δεοντολογίας ειδικά για τα μέλη του Κογκρέσου. Οι εκθέσεις αυτές έχουν στόχο την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της δημόσιας ηθικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι περιφέρειες, στο περιβάλλον της κρίσης που βιώνουν τα κράτη μέλη. Στην Ολομέλεια μας απασχόλησε και πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα σε συζητήσεις με θέμα: “Δικαίωμα ψήφου σε τοπικό επίπεδο ως παράγοντας επιτυχούς και μακροχρόνιας ένταξης μεταναστών και εκτοπισθέντων σε ευρωπαϊκούς Δήμους και Περιφέρειες” και “Παραμεθόριες περιοχές που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μετανάστευσης”. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναδείχθηκε το θέμα της κατάστασης των Δημάρχων που υφίστανται πιέσεις από τις κυβερνήσεις ή άλλες αρχές, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές καθώς και ο τρόπος εξισορρόπησης της εδαφικής αλληλεγγύης και της περιφερειακής αυτονομίας. Αποφασίσουμε ότι σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αξιώσουμε να ζητείται η γνώμη των τοπικών αρχών από τα ανώτερα επίπεδα διακυβέρνησης, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας.

Στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας παρακολούθησης της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στην Ευρώπη, εγκρίναμε τις εκθέσεις για την τοπική δημοκρατία στη Λιθουανία και τη Σλοβενία και την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία στη Γεωργία. Παρουσιάστηκαν επίσης εκθέσεις πληροφόρησης σχετικά με τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας (Μάιος 2018), στις Κάτω Χώρες (Μάρτιος 2018) και στην Τυνησία (Μάιος 2018).

Οι εκπρόσωποι των νέων από 42 κράτη μέλη συνεδρίασαν μαζί μας (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και έδωσαν ιδιαίτερο τόνο και ενδιαφέρον αξιώνοντας τη συμμετοχή των νέων στη διαβούλευση για τοπικά και όχι μόνο ζητήματα, αφού παρουσίασαν το έργο που υλοποίησαν με συνομιλίες που είχαν με νέους από όλες τις χώρες που συμμετέχουν.

Συζητήσαμε επίσης σχετικά με την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Τοπικής Δημοκρατίας (ELDW) και σχετικά με την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση σε αυτό το ετήσιο πανευρωπαϊκό γεγονός, το οποίο συντονίζεται από το Κογκρέσο.

Νέος Πρόεδρος του Κογκρέσου εκλέχθηκε ο κ. Anders Knape, από την Σουηδία και η απερχόμενη Πρόεδρος κ. Gudrun Mosler-Tornstrom, που πρόσφατα είχε παρευρεθεί στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, έκανε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων και των επιτευγμάτων του Κογκρέσου κατά τα δύο έτη της θητείας της.

Τέλος εξετάσαμε η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Κογκρέσου και η αναθεώρηση του Καταστατικού του Χάρτη.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της συνόδου ήταν η κ. Marija Pejcinovic Buric, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του Κογκρέσου και ο κ. Suren Papikyan, Υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη του Κογκρέσου».