ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ, ΕΝΩ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙΚΙΣΚΟ

 

 

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018, με το σώμα να λαμβάνει αποφάσεις για 52 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει συνήθως, χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες παρέστησαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία, τόσο γιατί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των δικαιούχων των αδειών συμμετοχής στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Ονειρούπολης, όσο και γιατί το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει επί σχετικού αιτήματος πολιτών για ονομασία περιοχής Νοτιοανατολικά της Δράμας σε Οικισμός Άγιος Παύλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων, των θεμάτων της Ονειρούπολης και του αιτήματος ονομασίας διήρκεσαν περί τις πέντε ώρες, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα η διαδικασία προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς.

 

«Δεν υπάρχει ζήτημα άμεσου κινδύνου για τον πλακοσκεπή της 19ης Μαΐου»

 

Το πιο ενδιαφέρον θέμα της προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν το ζήτημα του πλακοσκεπή αγωγού της οδού 19ης Μαΐου, το οποίο τέθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά και από την κατάρρευση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο στη γειτονική Καβάλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον πλακοσκεπή αγωγό υπήρξαν τοποθετήσεις από τρία στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Έχουν γίνει μελέτες της ΔΕΥΑΔ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Έχει δοθεί η μελέτη αυτή προς τη ΔΕΥΑΔ, η οποία ανέδειξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα άμεσου κινδύνου. Σίγουρα έχουν γίνει κάποιες επισημάνσεις, οι οποίες, δοθείσης ευκαιρίας τώρα με το ΒΑΑ, θα ερευνηθούν».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, στην τοποθέτησή του, κατηγόρησε τη μείζονα αντιπολίτευση ότι λειτουργεί υποκριτικά για το θέμα, καθώς θα έρπεπε να γνωρίζει, αφού άσκησε και η ίδια διοίκηση. «Αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση του Πολυτεχνείου της Ξάνθης για την αντοχή του σκυροδέματος του πλακοσκεπή της 19ης Μαΐου, δεν θα μπορούσε να γίνει ένταξη του ΒΑΑ» σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης και συνέχισε λέγοντας: «Πριν 10 χρόνια ξεκίνησε αυτή η ιστορία όσον αφορά τη διερεύνηση για την ανθεκτικότητα του πλακοσκεπή της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Δράμας, από την Αντιγόνου μέχρι την Ατλαντίδα». Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, «έχουν παρθεί και καρότα – δοκίμια, προκειμένου να εξετάσουν την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος», τονίζοντας ότι «έγινε ότι προβλέπει ο νόμος και ότι προβλέπει η μελέτη». Ακόμη, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και για αυτό έγινε η ένταξη του ΒΑΑ».

Τέλος, για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Προγραμματισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος και αυτός άσκησε κριτική στη μείζονα αντιπολίτευση, αναρωτώμενος: «Πού ήταν η διοίκηση του κ. Χαρακίδη;». Όπως είπε, το κόστος διάνοιξης της οδού 19ης Μαΐου είναι 20-25 εκ. ευρώ και σημείωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, άσχετα αν είναι ξεροχείμαρρος». Ο κ. Καραμπατζάκης εξήγησε ότι «με την υφιστάμενη χρηματοδότηση των Δήμων, αλλά και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», «δεν ήταν εφικτό να γίνει» το έργο στο σύνολό του. Έτσι, συνέχισε, «από τη στιγμή που βεβαιωθήκαμε ότι ο πλακοσκεπής μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται για τα επόμενα 10-15 χρόνια, σε τέτοιο βάθος, και επειδή δεν υπήρχε μια μελέτη για το σύνολο της 19ης Μαΐου», «εμείς διεκδικήσαμε τα χρήματα που μπορούσαμε να πάρουμε». «Καταφέραμε να φέρουμε 6 εκ. ευρώ από τα 25 εκ. ευρώ που χρειάζονταν για το συνολικό έργο» σημείωσε ο κ. Καραμπατζάκης, προσθέτοντας ότι η οδός 19ης Μαΐου στη νέα της μορφή «δεν θα έχει το φόρτο που έχει αυτή τη στιγμή».

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα θέματα για την Ονειρούπολη

 

Τα 5 πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν την Ονειρούπολη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου.

Το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη «Λειτουργία Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης “Ονειρούπολη 2018-2019” στο Δήμο Δράμας», με τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Γιάννη Στεφανίδη να διαφωνεί με τη διάρκεια της εκδήλωσης, ζητώντας αυτή να είναι περί τις 15 ημέρες.

Ακόμη, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η «Χορήγηση άδειας ανέγερσης προσωρινών λυόμενων κατασκευών για τις ανάγκες λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης αγοράς στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης της Ονειρούπολης Δράμας 2018-2019», με τον κ. Στεφανίδη να αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει, καθώς διαφώνησε με τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε και η «Υποβολή Αποσπάσματος Πρακτικού της Διαπαραταξιακής Επιτροπής σχετικό με παραχώρηση χώρου, στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης “Ονειρούπολη Δράμας 2018-2019”, για την εγκατάσταση Ψυχαγωγικών Παιδιών». Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Κλήρωση δικαιούχων οικίσκων για τη συμμετοχή τους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της “Ονειρούπολης 2018-2019” και καθορισμός δικαιούχων άδειας για την συμμετοχή τους στην αγορά πέριξ του Δημοτικού Κήπου (σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς)» «Λευκό» ψήφισε ο κ. Στεφανίδης. Πάντως, όπως διαπιστώθηκε, κλήρωση χρειάστηκε για λίγες κατηγορίες αδειών, καθώς στις περισσότερες οι ενδιαφερόμενοι ήταν όσοι με τις άδειες ή ακόμη και λιγότεροι.

Στη συνέχεια έγινε ο «Επανακαθορισμός ειδών πώλησης τριών κενών οικίσκων της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς της “Ονειρούπολης 2018-2019” λόγω μη επαρκούς συμμετοχής ενδιαφερομένων». Με τη μεταφορά συμφώνησαν και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση», όμως διαφώνησαν με τη διαδικασία και μειοψήφησαν. Ουσιαστικά ο επανακαθορισμός έγινε για να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είχαν μείνει εκτός από την κλήρωση που προηγήθηκε. Για τις θέσεις που έγινε επανακαθορισμός ειδών ακολούθησε νέα κλήρωση με τους επιλαχόντες από την προηγούμενη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των θεμάτων σχετικά με την Ονειρούπολη τέθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης το ζήτημα της λειτουργίας της διαπαραταξιακής επιτροπής για την Ονειρούπολη, στην οποία συμμετέχει, εκτός από τη Δημοτική Αρχή, μόνο η παράταξη «Νέα εποχή – Νέα Δράμα». Ως απάντηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ότι πρόσκληση έγινε προς όλους, ενώ στη διαπαραταξιακή επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Δράμας, οι οποίοι μάλιστα καταθέτουν και προτάσεις για τη διοργάνωση.

 

Απορρίφθηκε η αίτηση για τον Οικισμό «Αγ. Παύλο»

 

Ένα ακόμη θέμα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολιτών ήταν αυτό σχετικά με το «Αίτημα για συζήτηση στο ΔΣ – Επανυποβολή αίτησης επικαιροποίησης της 102/17-03-2014 ΑΔΣ με θέμα “Εξέταση αιτήματος κατοίκων περιοχής Αμπελοκήπων Δράμας”». Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος, Πρόεδρος του Άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Αγίου Παύλου» (ο οποίος έλαβε εύσημα από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους για την επιμονή του στο θέμα), μαζί με πολίτες που συμφωνούν με την ονοματοδοσία που ζητείται, αλλά και πολίτες από την περιοχή των Αμπελοκήπων που διαφωνούν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξε πλήθος τοποθετήσεων, ενώ πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν.

Ουσιαστικά, με την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ζητούν σε ένα τμήμα του Αγροκτήματος Αμπελοκήπων να δοθεί το όνομα «Άγιος Παύλος», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τον οικισμό των Αμπελοκήπων. Από την άλλη, υπέρμαχος της διατήρησης του ονόματος «Αμπελόκηποι» και της μη χρήσης του «Αγ. Παύλος» ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής.

Εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ παρέθεσε και τη σχετική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το θέμα, το οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν ληφθεί 8 ομόφωνες αποφάσεις από διάφορα όργανα του Δήμου, τόσο από τη νυν όσο και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Βέβαια, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το αίτημα επικαιροποίησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς η απόφαση που ζητείται να επικαροποιηθεί, έχει ανακληθεί. Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να δίνει ονόματα σε επεκτάσεις οικισμών, όχι όμως σε αγροκτήματα. Όσον αφορά το Αγρόκτημα Αμπελοκήπων, συνέχισε, αυτό έχει οριστεί και ονοματιστεί από το 1926. Ακόμη, σημείωσε ότι η επέκταση του συνοικισμού Αμπελοκήπων, «αυτή η μικρή ρυμοτομική επέκταση», όπως είπε, μπορεί να αποφασιστεί. Αλλά για να ληφθεί απόφαση για μια τέτοια αλλαγή, θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει νέο αίτημα προς το Δήμο. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί γνωμοδοτικά και οι αποφάσεις για τις ονομασίες λαμβάνονται από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών. Όπως εξήγησε, ο Δήμος μπορεί να εξετάσει αιτήματα πολιτών, πάντα, όμως στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Τελικά, το σώμα αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση, καθώς δεν μπορούσε να γίνει έτσι κι αλλιώς επικαιροποίηση απόφασης που έχει ανακληθεί, ενώ αν προκύψει νέο αίτημα για τη συγκεκριμένη περιοχή που μπορεί να ονοματιστεί (ως επέκταση οικισμού), τότε προτάθηκε να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής για να διαπιστώσει ποια είναι η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπό την επίβλεψη του Δήμου για να διαπιστωθεί η βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής.