ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

 

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την εξόφληση των οφειλών των ΟΤΑ σε ιδιώτες απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Οικονομικών αρμόδιο για την δημοσιονομική πολιτική κύριο κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην ΚΕΔΕ, στους ΟΤΑ της Π.Ε. Δράμας και στα Επιμελητήρια της χώρας, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μεταξύ των μέτρων στήριξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid19, περιλαμβάνεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου προς τους ιδιώτες.

Τις τελευταίες μέρες το Επιμελητήριο Δράμας καθώς και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, δέχονται σωρεία τηλεφωνημάτων από έμπορους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις οι οποίοι κυριολεκτικά απελπισμένοι εκλιπαρούν απευθυνόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων να εξοφληθούν οι οφειλές τους.

Δυστυχώς, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων και οι εποπτευόμενοι φορείς αυτών (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., κοινωφελείς επιχειρήσεις) επιδεικνύουν μια πραγματικά αρνητική στάση, η οποία δεν συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες τόσο της πανδημίας όσο και της υποχρέωσης τους απέναντι τους προμηθευτές. Μη ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών να τους εξοφληθούν οι οφειλές παρελθόντων ετών, πολλοί Δήμοι και Νομικά πρόσωπα αυτών συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Από την έρευνα μας στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» διαπιστώνουμε ότι πράγματι ο ρυθμός αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ και των εποπτευμένων Νομικών προσώπων αυτών είναι σχεδόν μηδενικός. Διαπιστώνουμε επίσης ότι υπάρχουν Δήμοι που διεκπεραιώνουν -1- ( ΕΝΑ) Χρηματικό Ένταλμα πληρωμής την εβδομάδα!!!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι πλέον ζήτημα βιοπορισμού για τις χιλιάδες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων η ΑΜΕΣΗ εξόφληση των οφειλών τους από τους ΟΤΑ και η υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επικαλούνται οι αρμόδιοι διατάκτες για αυτήν την πρωτοφανή και απαράδεκτη για τις συνθήκες κωλυσιεργία. Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών των Ο.ΤΑ. από τον επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου, έχει μετακυλήσει τις ευθύνες στους αρμόδιους υπάλληλους των οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, οι οποίοι λόγω ανασφαλειών και φόβου τυχόν καταλογισμού σε αυτούς, απευθύνουν συνεχώς προφορικές ερωτήσεις προς τους επιτρόπους, ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις απαντήσεις τους και παγώνουν κάθε διαδικασία εξόφλησης χρηματικών ενταλμάτων.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας ώστε να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στην συγκεκριμένη συγκυρία ενώ είναι και μια ευκαιρία να διορθωθεί επιτέλους αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Παρακαλούμε να παρέμβετε για την εξόφληση των οφειλών των ΟΤΑ και των εποπτευόμενων φορέων αυτών, σε ιδιώτες.

Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση μου από τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση και όλοι μας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας