ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, παρουσία πλήθους κόσμου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου 2018 από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου. Τιμώμενη προσωπικότητα ήταν η δραμινής καταγωγής Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, Καθηγήτρια Σχολής Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, η οποία βραβεύθηκε για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα.

Στην τελετή απονομής παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος στον χαιρετισμό που απεύθυνε, πέρα από τις αναφορές στον εορτασμό της εθνικής επετείου, μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την κ. Συμεωνίδου, αναφέροντας ότι ένας από τους στόχους της παρουσίας του στη Δράμα είναι η επιθυμία να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις, την εμπειρία και την προσωπικότητα της κ. Συμεωνίδου. «Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί είμαι σίγουρος ότι το άξιο αυτό τέκνο της Δράμας, το οποίο κρατάει επαφή και τους δεσμούς με το γενέτειρό τόπο του, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και εμάς», πρόσθεσε.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επετειακά τραγούδια για την 28η Οκτωβρίου από τη Χορωδία του Δήμου Δράμας και στη συνέχεια η Θρακική Εστία Δράμας παρουσίασε χορούς προς τιμήν της τιμώμενης προσωπικότητας, η οποία κατά το ήμισυ έχει καταγωγή από τη Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για την κ. Συμεωνίδου μίλησε ο καθηγητής της και πρώην Νομάρχης Ξάνθης κ. Λάζαρος Ζουρνατζής.

 

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κ. Συμεωνίδου ανέφερε για την βράβευσή της: «Η αλήθεια είναι ότι είναι τιμητικό, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα. Τέλειωσα το σχολείο εδώ, μετά πήγα στο Φυσικό Θεσσαλονίκης και μετά έφυγα στην Αγγλία, πριν από 30 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1989» και πρόσθεσε: «Ειδικά τώρα που βλέπω όλο τον κόσμο που προσήλθε, ανθρώπους που ξέρω τόσα χρόνια, είναι όχι μόνο τιμητικό, αλλά και συγκινητικό».

Αναφερόμενη στην ακαδημαϊκή της πορείας, η κ. Συμεωνίδου επεσήμανε: «Δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια στις τηλεπικοινωνίες. Έκανα το διδακτορικό μου στις οπτικές τηλεπικοινωνίες. Μετά δούλεψα για τη βιομηχανία Alcatel Submarine Networks, η οποία ασχολείται με υποθαλάσσια δίκτυα. Εκεί ουσιαστικά δημιουργήσαμε όλη την υποδομή για το παγκόσμιο ίντερνετ και έκανα πάρα πολύ από τον σχεδιασμό. Γύρισα στο Πανεπιστήμιο, αφότου δούλεψα 5 χρόνια στη βιομηχανία. Καθώς ήμουν στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και τώρα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έχω ιδρύσει 2 εταιρείες startups, που δουλεύουν σε τεχνολογίες για τηλεπικοινωνίες. Στο Μπρίστολ έφτασα το 2012, με όλη μου την επιστημονική ομάδα, όπου έχω ασχοληθεί με πράγματα όπως οι smart cities (έξυπνες πόλεις). “Έχτισα” το σχέδιο για την έξυπνη πόλη του Μπρίστολ. Με βάση αυτό το σχεδιασμό πήραμε πολλά διεθνή βραβεία. Δηλαδή έχουμε ονομαστεί η “πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο” συνεχόμενα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Επίσης δούλεψα πάρα πολύ στο 5G, δηλαδή η ομάδα μου είναι πρωτοποριακή στο 5G και ειδικά στο τι ρόλο παίζει το 5G για να κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το 5G, η κ. Συμεωνίδου επεσήμανε τα εξής: «Το 5G ουσιαστικά κάνει 3 πράγματα. Το ένα ότι δίνει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα το δευτερόλεπτο. Δηλαδή 1.000 φορές παραπάνω από την χωρητικότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αν θέλεις π.χ. να κατεβάσεις 3D υψηλής ευκρίνειας βίντεο, αυτό γίνεται ακαριαία. Το δεύτερο είναι ότι το 5G είναι για να συνδέει πράγματα και συσκευές, όχι ανθρώπους –συνδέει φυσικά και ανθρώπους. Μέχρι 1 εκ. συσκευές σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο». «Η τρίτη συνθήκη, είναι ότι με το 5G πλέον υπάρχει ελάχιστη καθυστέρηση. Δηλαδή, είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που έχει βελτιστοποιηθεί για να επεξεργάζεται πολύ μεγάλο όγκο μηνυμάτων δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν λειτουργίες που απαιτούν πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε ταχέως μεταβαλλόμενα δεδομένα», πρόσθεσε η κ. Συμεωνίδου.