Στην πρώτη φάση φύτευσης νέων δέντρων στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας προχώρησε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 ο Δήμος Δράμας, αντικαθιστώντας αυτά που είχαν κοπεί για λόγους ασφαλείας το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν 29 νέα δέντρα και σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους αρμόδιους, επιλέχθηκαν είδη που προβλέπονται από τη διαχειριστική μελέτη και η φύτευση έγινα στα σημεία που ορίζονται από την ίδια μελέτη.

Σχετικά με τη δεντροφύτευση από τον Δήμο Δράμας στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είχαμε ανακοινώσει ότι θα γίνει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Βέβαια έχουμε ξεφύγει λίγο και είμαστε τέλη Νοέμβρη. Αυτό δεν ήταν ευθύνη δική μας, ήταν ευθύνη αυτών που είχαν δεσμευτεί ότι θα πάρουμε πιο σύντομα τα δέντρα». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε: «Τα δέντρα που φυτεύονται είναι συνολικά 30 και το επόμενο διάστημα δεν θα φτάσουμε στα 39 που είχαμε ανακοινώσει, αλλά θα φτάσουμε στα 49. Σήμερα φυτεύονται δέντρα στη βόρεια πλευρά και τις επόμενες ημέρες, όταν παραλάβουμε και τα υπόλοιπα, θα μπούμε στη διαδικασία να φυτεύσουμε και στην υπόλοιπη περιοχή. Άρα θα καλυφθεί όλο το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπως είχαμε ανακοινώσει, από δέντρα τα οποία προβλέπονται σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη. Φυσικά η υπόδειξη των δέντρων έγινε μέσω της Διαχειριστικής, ακόμα και οι αποστάσεις και τα σημεία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την εξέλιξη των δέντρων αυτών και να την χαρούμε όλοι με τους πρώτους μήνες της άνοιξης». «Το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο θα δείτε και τα υπόλοιπα δέντρα, όχι μόνο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, δεντροφυτεύσεις θα ακολουθήσουν και σε άλλα σημεία, όπου μας υποδεικνύει η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας».

Σχετικά με τα είδη των δέντρων, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν φέρνουμε ξενικά δέντρα». Για το ίδιο θέμα, η κ. Ιορδάνα Σαμαρά, δασολόγος και Προϊσταμένη του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Δράμας, επεσήμανε: «Όλα τα είδη ακολουθούν αυτά που μας υποδείκνυε η διαχειριστική μελέτη. Είναι τοπικά είδη. Θα τα βρούμε και στα βουνά του Νομού μας». Όπως είπε, πρόκειται για «πλατάνια, σφενδάμη πλατανοειδές και πεδινό, φλαμουριές, φράξη».

Όσον αφορά τη δεντροφύτευση, η κ. Σαμαρά είπε πως έγινε «προκειμένου να αντισταθμιστεί η αφαίρεση του πρασίνου που έγινε πριν από μερικούς μήνες με το κόψιμο των λευκών. Η διαχειριστική μελέτη προέβλεπε το κόψιμο των δέντρων αυτών για την ασφάλεια, καθώς επίσης προέβλεπε και τη φύτευση και νέων δέντρων και μάλιστα και τα είδη. Ακολουθώντας τη διαχειριστική μελέτη, έγινε προμήθεια 37 δέντρων, από τα οποία σήμερα φυτεύονται τα 29 και τα υπόλοιπα σε δεύτερη φάση. Θα υπάρχει ενδεχομένως και τρίτη φάση».

Στη δεντροφύτευση συμμετείχε μια ομάδα μαθητών από το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Δράμας, μαζί με εκπαιδευτικούς. Όπως είπε ο κ. Άγγελος Μήτρου, γεωπόνος, «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και να μάθουν λίγο για τα δέντρα του τόπου μας. Γιατί τα δέντρα αυτά, είναι δέντρα του τόπου μας, είναι δέντρα που αύριο μεθαύριο ενδεχόμνως να τα κάνουν και οι ίδιοι. Στο σχολείο μας λειτουργεί Γεωτεχνικός Τομέας, είναι πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά στο Πρόγραμμα Σπουδών και προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε όλο αυτό».