Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρονται τα εξής:

Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση, στην εμπλοκή γενικότερα της περιοχής μας στα επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου που στήνουν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ. Η βάση καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Έργα του ΝΑΤΟ αποτελούν οι φρικιαστικές εικόνες του πολέμου, τα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φύγουν από την κόλαση του πολέμου και της πείνας, η καθημερινή σφαγή νέων και παιδιών στην Παλαιστίνη από τη “σύμμαχο” χώρα του Ισραήλ. Έργα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι οι χιλιάδες άμαχοι νεκροί -ανάμεσά τους και παιδιά-, τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία, μαιευτήρια και νεκροταφεία, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, η διχοτόμηση της Κύπρου.

Με ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από το «Στρατηγικό διάλογο» ΗΠΑ-Ελλάδας που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, η αμερικανική κυβέρνηση οργανώνει πολυδιάστατες «παρεμβάσεις» για την «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού» και την κάμψη των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους, με επίκεντρο επιλεγμένα τμήματα του ελληνικού λαού, όπως νεολαία, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές.

Θυμόμαστε το πρόγραμμα «Flex» του υπουργείου Παιδείας, που έτρεχε στα σχολεία με αποκλειστική χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σκοπός του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών ήταν να σμιλευτούν οι νέοι με τις «αξίες» των ΗΠΑ. Θυμόμαστε τις κατάπτυστες «εκπαιδευτικές» εκδρομές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία οι οποίες αποτελούν μέρος της εκστρατείας «WeAreNATO». Θυμόμαστε το «Xanthi Techlab» που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Θυμόμαστε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης προγραμματισμού «Code Girls» για κορίτσια ηλικίας από 10 έως 16 ετών που φιλοξενήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ματαρόα».

Η χοντροκομμένη ιδεολογική παρέμβαση στην εκπαίδευση μέσω όλων των παραπάνω μηχανισμών αλλά και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, δημιουργεί στους γονείς εύλογα ερωτήματα και ανησυχία. Παράλληλα όμως δημιουργεί αγανάκτηση και οργή.

Αποτελεί πρόκληση για εμάς η κυβέρνηση να δαπανά φέτος περίπου 6 δις ευρώ από τις τσέπες μας για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, δηλαδή όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για επιθετικές ενέργειες, και την ίδια στιγμή να μην δίνεται ευρώ για την Παιδεία.

Την ίδια στιγμή που γίνονται συγχωνεύσεις μιας σειράς τμημάτων στα λύκεια και γυμνάσια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Δράμας και αλλού ώστε να μην ξοδέψουν χρήματα για καθηγητές, την ίδια στιγμή που δεν αξιοποιούνται οι άδειες υπάρχουσες αίθουσες ώστε να αραιώσουν τα τμήματα, μπας και καμφθεί η επέλαση του κορονοϊού στα σχολεία, την ίδια στιγμή που μας αναγκάζουν να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για μέσα ατομικής προστασίας, την ίδια στιγμή που τα παιδιά μας φοιτούν σε ακατάλληλα κτίρια, κοντέινερς, που οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, που ακόμα έχουν κενά σε εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν παράλληλη στήριξη και σχολικούς νοσηλευτές (όπως το 10ο Δημοτικό Κομοτηνής), γιατί το Υπουργείο Παιδείας, με προφορικές εντολές, κάνει περικοπές, η Κυβέρνηση γεμίζει τη χώρα μας με βάσεις του ΝΑΤΟ, μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη, απ’ άκρη σε άκρη, σε μία βάση.

Η βάση του ΝΑΤΟ όμως δεν είναι παιδική χαρά. Είναι υποδομή που χρησιμοποιείται για την οργάνωση πολέμων ενάντια σε άλλους λαούς, και σε ενδεχόμενη όξυνση της κόντρας με τη Ρωσία ή κάποια άλλη δύναμη, αυτές οι βάσεις θα είναι και στόχοι, μαγνήτης επιθέσεων, με επικίνδυνες συνέπειες για τις οικογένειες, τα παιδιά μας και όλο το λαό.

Είναι πρόκληση να κατασκευάζεται «εν ριπή οφθαλμού» ο καινούριος περιφερειακός για να συνδεθεί με τα στρατόπεδα Γιαννούλη και Κανδηλάπτη (όπου θα στρατοπεδεύουν οι αμερικάνικες δυνάμεις), να φτιάχνεται ο σιδηρόδρομος για να συνδέσει το λιμάνι με το αεροδρόμιο (ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού εκατέρωθεν) και ακριβώς δίπλα, στα 500 μέτρα να πνίγεται το σχολείο του Απαλού κάθε φορά που βρέχει και να μην δίνεται ούτε ένα ευρώ!

Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας και απαιτούμε να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να αποδεσμευτεί από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής μας, τους Συλλόγους γονέων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα, να παλέψουν για να ξεκουμπιστούν οι μακελάρηδες από την Αλεξανδρούπολη και από την χώρα.

Καλούμε όλους τους γονείς στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα, το Σάββατο 27/11/2021, στις 06.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξ/πολης.