ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ» ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΝΤΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

  • «Ο Δήμος μας έχει μείνει πολύ πίσω. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες ότι φταίει ο πρώην Δήμαρχος ή ο νυν Δήμαρχος. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος μας έχει μείνει πίσω»
  • «Πολλές υποσχετικές από τη νυν διοίκηση για πολλά έργα, τα οποία ειλικρινά δεν έχω διάθεση να απαξιώσω. Περιμένουμε να δούμε τα έργα»
  • «Η θέληση συνεργασίας του Δημάρχου δεν ήταν προς όλους, ήταν προς συγκεκριμένες παρατάξεις»
  • «Με τη μικρή ενημέρωση που είχαμε, βλέπαμε πως όπου έγιναν αυτά τα Πράσινα Σημεία, ενδεχομένως αλλιώς να τα είχαν φανταστεί, η κατάληξη όμως ήταν η ίδια, ήταν σκουπιδότοποι».
  • «Είμαστε εδώ. Θα συμμετέχουμε. Θα συμμετέχω. Τώρα με ποιον τρόπο και πώς, γίνονται κινήσεις, γίνονται κάποιες συζητήσεις. Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι υπό συζήτηση»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Αρχή για τον Δήμο Δοξάτου» και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου κα Ντίνα Μιχαηλίδου.

Στη συνέντευξή της, η κα Μιχαηλίδου αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Δοξάτου, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, μιλάει για τα μελλοντικά της σχέδια και τις προτάσεις που έχει δεχτεί.

 

Αρχικά, κα Μιχαηλίδου, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και για τον χρόνο που διαθέτετε. Οδεύουμε προς τον τελευταίο χρόνο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, η οποία δεν ήταν εύκολη, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας. Πώς βλέπετε το τέλος τα θητείας αυτής και τι βλέπετε για το μέλλον του Δήμου Δοξάτου;

Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας. Όσον αφορά την ερώτησή σας, οι συνθήκες ήταν δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό. Αυτό που απεδείχθη περίτρανα είναι ότι δεν ευοδώθηκε αυτός ο νόμος που ήθελε τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, κατά τα δικά μου δεδομένα. Και για αυτό η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία της παράταξης η οποία θα διοικεί, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ χαρισματικός ηγέτης, «καπετάνιος», Δήμαρχος, που θα μπορέσει να εξισορροπήσει και να δημιουργήσει μια κατάσταση τέτοια που να μπορέσει να υπάρξει η συναίνεση για να περνάνε τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Βέβαια, η αλήθεια για τη συνεργασία, μιλώντας συγκεκριμένα για τον δικό μας Δήμο, γιατί το ζητούμενο είναι αυτό, ο κ. Ζεκερίδης έκανε τις συνεργασίες του και τις επιλογές του. Του βγήκαν, δεν του βγήκαν, αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος και θα το κρίνει. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η θέληση συνεργασίας δεν ήταν προς όλους, ήταν προς συγκεκριμένες παρατάξεις. Η δική μας παράταξη είχε εκδηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί, χωρίς βέβαια να επιζητά θέσεις Αντιδημάρχων ή άλλες έμμισθες θέσεις. Παρόλα αυτά υπήρχαν οι συνθήκες που θα μπορούσαμε κι εμείς να έχουμε τη δυνατότητα για κατάθεση μίας άποψης και μίας θέσης, την οποία δυστυχώς δεν την είχαμε. Στο ξεκίνημα αυτής της θητείας έγιναν κάποιες συναντήσεις των παρατάξεων και υπήρξε όντως ένα κλίμα συνεργασίας. Τι μεσολάβησε μετά και τι έγινε, ποτέ δεν κατάλαβα.

Για να σας θέσω ένα παράδειγμα, όταν κάποια στιγμή μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε για το λογότυπο του Δήμου Δοξάτου, εμείς προτείναμε το συγκεκριμένο λογότυπο που είναι αυτή τη στιγμή το σήμα του Δήμου μας. Αυτό μας ζητήθηκε, αυτό προσφέραμε.

Κάνατε λόγο για χαρισματικό ηγέτη. Ήδη υπάρχουν υποψηφιότητες στον Δήμο Δοξάτου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Από αυτά τα πρόσωπα, υπάρχει κάποιο χαρισματικό, όχι για να προσεγγίσει εσάς, αλλά για να προσεγγίσει τον κόσμο του Δήμου Δοξάτου;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια ονόματα. Είναι η υποψηφιότητα του Γιώργο Βογιατζή, είναι η υποψηφιότητα της Κυριακής Παπαζώτου, υπάρχει και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Δαλακάκη, που για κάποιους θεωρείται ότι δεν θα τα καταφέρει. Εγώ δεν υποτιμώ κανέναν. Υπήρξε Δήμαρχος, έχει την εμπειρία, γιατί να μην υπάρξει κι αυτή η υποψηφιότητα;

Τώρα για το αν είναι χαρισματικοί οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, γιατί δεν έχω δει σημάδια του τρόπου λειτουργίας και της διοίκησης τους. Θα δούμε. Όλοι κρίνονται. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας χρόνος και πλέον, οπότε μην αποκλείεται να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.

Προσωπικά από την επομένη των εκλογών, δήλωσα παρούσα, όπως και ως παράταξη, η οποία πήρε τη θέση που της έδωσαν οι δημότες. Νομίζω ότι σταθήκαμε αντάξιοι των απαιτήσεων και των συνθηκών. Από εκεί και πέρα, είμαστε εδώ. Θα συμμετέχουμε. Θα συμμετέχω. Τώρα με ποιον τρόπο και πώς, γίνονται κινήσεις, γίνονται κάποιες συζητήσεις. Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι υπό συζήτηση.

 

Συμπληρώνονται τρία χρόνια άσκησης διοίκησης από τη νυν Δημοτική Αρχή. Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει; Αν ήσασταν Δήμαρχος εσείς, τι θα ιεραρχούσατε διαφορετικά;

Το βασικό θέμα και το βασικό στοίχημα των περισσότερων υποψηφίων Δημάρχων ήταν το σχολείο στο Καλαμπάκι, το Γυμνάσιο Καλαμπακίου. Πολλά ακούσαμε, εγώ ακόμη δεν έχω πειστεί για το ποια θα είναι η πορεία του σχολείου. Περιμένω, εύχομαι, ελπίζω, κάποια στιγμή να ξεκινήσει. Πολλές υποσχετικές από τη νυν διοίκηση για πολλά έργα, τα οποία ειλικρινά δεν έχω διάθεση να απαξιώσω. Ναι μεν είμαι στην αντιπολίτευση, όμως από εκεί και πέρα, στόχος όλων είναι το καλό αυτού του τόπου. Στο καλό, λοιπόν, εμείς είμαστε παρόντες και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια. Ναι, περιμένουμε να δούμε τα έργα. Το Γυμνάσιο του Καλαμπακίου. Υπάρχουν έργα οδοποιίας. Δεν έχει γίνει τίποτα, πέρα από τον δρόμο Δοξάτου – Κεφαλαρίου, δεν έχουμε προχωρήσει ιδιαίτερα.

 

Το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Δοξάτου, το οποίο εντάχθηκε με 6,2 εκ. ευρώ, δεν έχει προχωρήσει;

Το βασικό θέμα, το οποίο πολλές φορές η Κική Παπαζώτου πήγε να χρεώσει και σε μένα και σε άλλους, είναι ότι δεν ενημερωνόμαστε, γιατί δεν ρωτάμε. Θεωρώ ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνει από τον Δήμαρχο, από την Αντιδήμαρχο. Αυτό που ξεκίνησε στην αρχή και έγιναν μία, δύο, τρεις συναντήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα του Δήμου, θα μπορούσαν να το κάνουν και τώρα. Μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δυνατότητες δυστυχώς είναι περιορισμένες. Πολλά θέματα περνάνε κάτω από την πόρτα. Εμείς δεν μπορέσαμε να συμμετέχουμε στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν υπάρχει από τη δική μας παράταξη μέλος στην Οικονομική. Δηλαδή υπάρχει μια πολύ γενική ενημέρωση.

Από τις δικές μου πληροφορίες που παρόλα αυτά έχω, είναι ότι δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωράει αυτό το έργο της οδοποιίας των 6,2 εκ ευρώ. Αν ισχύει κάτι άλλο, εγώ δεν έχω θέμα. Ας βγουν να μας πουν ότι αυτό, αυτό και αυτό έχουν γίνει.

 

Για το Γυμνάσιο Καλαμπακίου υπήρχαν καταγγελίες και αναφορές στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Δεν ξέρω από ποιους, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι κατακριτέο. Γνωρίζετε σε ποια φάση είναι η υπόθεση;

Εννοείται πως είναι κατακριτέες, τέτοιου είδους ενέργειες. Η ενημέρωση που είχα ήταν από εσάς για τις καταγγελίες που έγιναν. Δεν ξέρω τώρα σε τι φάση είναι. Αν έχει προχωρήσει ο έλεγχος ή είναι σε μια κατάσταση στάσιμη. Παρόλα αυτά, όμως πάντοτε θα υπάρχουν εμπόδια, πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθούν να σταματήσουν κάτι. Δεν γίνεται. Ο Δήμος μας έχει μείνει πολύ πίσω. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες ότι φταίει ο πρώην Δήμαρχος ή ο νυν Δήμαρχος. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος μας έχει μείνει πίσω. Κάποια πράγματα τα οποία ναι μεν στα λόγια έχουν ειπωθεί, αλλά στις πράξεις δεν… Όπως είναι το Γυμναστήριο του Δοξάτου, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση.

 

Από όσο γνωρίζω, για το Γυμναστήριο Δοξάτου, εδώ και 40 χρόνια δεν μπόρεσε να βρεθεί πού ανήκει. Μήπως τελικά ως κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε τα έργα;

Είναι μια κατάσταση η οποία, όπως είπατε, 40 χρόνια διαιωνίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Κατάφεραν σε αυτή τη θητεία τουλάχιστον να ξέρουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αρκεί; Φτάνει; Δηλαδή τον γονιό, ο οποίος στέλνει το παιδί του στον Γυμναστήριο και παγώνει τον χειμώνα και την άνοιξη δεν μπορεί να αθληθεί από τη ζέστη, τον ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το πού ανήκει το Γυμναστήριο;

Υποτίθεται ότι η κάθε διοίκηση θέλει να κάνει το ένα βήμα παραπάνω. Και υποτίθεται ότι εδώ μιλάμε για εξειδικευμένους ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και έπρεπε κάποια πράγματα να τα τρέξουν.

Το σύστημα είναι ένοχο και το σύστημα φταίει για όλα, είναι μια καραμέλα που ο κόσμος πλέον δεν αρκείται σε αυτά. Είναι κάποια προβλήματα που απαιτούν λύσεις, το κάθε χωριό έχει τα δικά του θέματα.

 

Για εσάς ποιο είναι το έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δοξάτο;

Το Δημαρχείο στο Δοξάτο επιτέλους να πάρει αυτό που του αξίζει. Είναι ένα Δημαρχείο με ιστορία. Θα πρέπει να έχει μια και οπτική, αλλά και ουσιαστική βελτίωση. Είναι ένα κτήριο που αυτή τη στιγμή έχει δύο υπαλλήλους. Χρειάζεται και εξωραϊσμός και στελέχωση. Θα μετακινούσα κάποια υπηρεσία. Αυτή η τάση συγκέντρωσης υπηρεσιών στο Καλαμπάκι δεν με βρίσκει σύμφωνη. Θα είχα κάποια υπηρεσία στο Δοξάτο, στα Κύργια, που υπάρχει, στον Άγιο Αθανάσιο. Θα έκανα διαχωρισμό και διαφορετική κατανομή. Τα χωριά μας θέλουν υποστήριξη και το έχουν ανάγκη.

Εκτός από το Δημαρχείο, το Δοξάτο χρειάζεται οπωσδήποτε έργα οδοποιίας. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι σε οικτρή κατάσταση. Έχουν γίνει κάποια εργάκια. Νομίζω ότι επιδέχονται βελτίωσης. Η περιβόητη είσοδος του Δοξάτου πρέπει να έχει πεζοδρόμια, να γίνει ο δρόμος, να υπάρξει φωτισμός. Είναι πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί και έχουν χιλιοειπωθεί. Δεν είμαι η πρώτη που τα λέω.

Σαφώς πρέπει να γίνει και το Γυμναστήριο. Από εκεί και πέρα ό,τι επιπλέον γίνει, δηλαδή το ιστορικό μουσείο που συζητήθηκε, θα είναι προς το καλό του τόπου.

Όμως θέματα έχουν όλα τα χωριά του Δήμου μας. Για παράδειγμα στον Άγιο Αθανάσιο ένα σοβαρό θέμα είναι τα νεκροταφεία. Το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που έχουμε κάποιο θλιβερό γεγονός. Έχει λυθεί; Όχι, δεν έχει λυθεί. Υποσχετικές πολλές. Επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει.

Επίσης εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση και σε άλλα έργα όπως έργα ενεργειακής αναβάθμισης και γενικότερα έργα για μικρά φράγματα που θα εξυπηρετήσουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

 

Μιας και αναφερθήκατε στον Αγ. Αθανάσιο, ένα ζήτημα είναι και η δημιουργία του Πράσινου Σημείου, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις. Μήπως, όμως, δεν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση και ενημέρωση για το τι είναι το Πράσινο Σημείο; Μάλιστα έχει επιλεγεί μια περιοχή, η οποία όταν την επισκέφτηκα δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση.

Προσωπικά, να δεχτώ πως εμείς δεν είμαστε ενημερωμένοι. Εάν, λοιπόν, με τη μικρή ενημέρωση που είχαμε, βλέπαμε πως όπου έγιναν αυτά τα Πράσινα Σημεία, ενδεχομένως αλλιώς να τα είχαν φανταστεί, η κατάληξη όμως ήταν η ίδια, ήταν σκουπιδότοποι.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να συμμαζέψεις αυτή την κατάσταση που υπάρχει και δεν σου αρέσει, νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις. Δεν χρειάζεται να στήσεις απαραιτήτως ένα Πράσινο Σημείο για να συμμαζέψεις τα λύματα.

Κύριε Λάτσα, κάναμε όλοι όσοι δεν συμφωνούσαμε με την εγκατάσταση του πράσινου σημείου στην συγκεκριμένη περιοχή μία άλλη πρόταση και είπαμε να εγκατασταθεί το Πράσινο Σημείο δίπλα στον ΣΜΑ στον ξεροχείμαρο του Δοξάτου, όπου θα είναι περισσότερο πρακτικό και λιγότερο ενοχλητικό για τους συμπολίτες μας.

Επομένως; Δεν είμαστε αντίθετοι με το πράσινο σημείο όπως έγινε προσπάθεια να περάσει το μήνυμα αυτό προς την κοινωνία, αλλά διαφωνήσαμε με την τοποθεσία εγκατάστασής του. Τελικά καλό θα είναι να δούμε πρώτα ότι είμαστε ώριμοι και έτοιμοι για τέτοιες κινήσεις.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει η καλύτερη πρόθεση να κάνεις αυτό το μεγάλο έργο. Όταν βλέπεις, λοιπόν, ότι εκεί υπάρχουν αντιδράσεις και δεν είναι πέντε άνθρωποι που αντιδρούν -μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ προσωπικά-, πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Κυρία Μιχαηλίδου τι σκέφτεστε να κάνετε στο μέλλον; Είστε επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης, είστε ένας δραστήριος άνθρωπος, ζείτε στον Αγ. Αθανάσιο, αν και για τη συνέντευξη βρεθήκαμε στο Δοξάτο, μάλλον για συμβολικούς λόγους…

Το Δοξάτο είναι η αδυναμία μου. Από τα σχολικά μου χρόνια είναι ο χώρος που σχεδόν καθημερινά περνάω και έχω πολύ κόσμο στο Δοξάτο με τους οποίους επικοινωνώ πολύ συχνά, φίλους και συγγενείς. Το Δοξάτο είναι το τρίτο χωριό μου. Χωριό μου είναι ο Αγ. Αθανάσιος. Χωριό μου είναι και τα Κύργια, γιατί εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια και από εκεί είναι η μητέρα μου. Και μετά το Δοξάτο είναι το αγαπημένο μου χωριό. Αισθάνομαι ότι ένα κομμάτι μου ανήκει στο Δοξάτο. Βέβαια τα αποτελέσματα των εκλογών, αν μιλήσουμε με νούμερα, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά, όμως πιστεύω ότι ήταν θέμα συγκυριών κάποια πράγματα και ότι κάτω από άλλες συνθήκες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Όσον αφορά το ερώτημα για τις εκλογές, κατ’ αρχάς θεωρώ τον εαυτό μου πιο ώριμο από την πρώτη φορά που ασχολήθηκα. Έχω άλλη οπτική των πραγμάτων. Κάποια στιγμή μου είπανε υποψήφια Δήμαρχος, χωρίς να έχεις ασχοληθεί ξανά, να έχεις περάσει από κάποια άλλη θέση στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχεις εκλεγεί, μήπως είναι παρακινδυνευμένο; Αν με ρωτάτε τώρα, θεωρώ ότι καλό είναι να γίνονται ένα – ένα τα βήματα. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχω την εικόνα του Δήμου μας ακόμη καλύτερη όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία. Γνωρίζω τα προβλήματα, έχω άποψη και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει την επόμενη φορά. Θα βοηθήσει και στον τρόπο προσέγγισης ανθρώπων που θα συνεργαστώ και θα ασχοληθούν και αυτοί με τα δημοτικά.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προτάσεις. Υπάρχουν προτάσεις και από τον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Έχουν γίνει προτάσεις γενικότερα. Είναι υπό σκέψη όλα. «Ναι» θα ασχοληθώ, «ναι» θα συμμετέχω. Όλα είναι υπό συζήτηση. Γίνονται επαφές και συζητήσεις. Όπου θεωρήσω ότι είμαι πιο χρήσιμη και πιο αποδοτική, εκεί θα συμμετέχω.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη και αφού σας ευχαριστήσω για αυτή, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να είστε και υποψήφια Βουλευτής;

Δεν θα σας κρύψω ότι υπήρξε μια πρόταση, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, γιατί θεωρώ ότι και αυτό πρέπει αλλιώς να αξιολογηθεί. Δεν λες κάποιους μήνες πιο πριν ότι ναι είμαι κι εγώ εδώ και είμαι υποψήφια Βουλευτής. Το σίγουρο είναι ότι αν κατέβαινα, θα κατέβαινα στον χώρο αυτό που ανήκω και είμαι πολλά χρόνια τώρα. Ο χώρος αυτός είναι της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα είναι το πιο μακρινό σενάριο αυτό, αλλά στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ.

Οπότε παραμένουμε σε αυτό που σας είχα πει και στην προηγούμενη συνέντευξη. Ότι είμαστε παρόντες και είμαστε εδώ. Είμαστε στη διάθεση των δημοτών και πιστεύω αυτή τη φορά να τα πάμε καλύτερα.

Ο αγώνας ξεκίνησε αυτή τη φορά πολύ νωρίς και πολύ δυναμικά. Επομένως από εδώ και στο εξής η κάθε ημέρα είναι μια άλλη ημέρα. Πιστεύω ότι θα δούμε πολλές ανατροπές, πολλά πράγματα που αυτή τη στιγμή μπορεί καν να μη περνάνε από το μυαλό μας. Οπότε έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά. Είμαστε παρόντες.

Σας ευχαριστώ, κύριε Λάτσα, για τη συνέντευξη και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.

Και εγώ σας ευχαριστώ κα Μιχαηλίδου καις σας εύχομαι ό,τι επιλέξετε να κάνετε να έχετε καλή επιτυχία για το καλό και το όφελος της κοινωνίας του Δήμου Δοξάτου.