ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

Οι πρωταγωνιστές (Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού), Κωνσταντίνος Μπλούχος (Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας), Γιώργος Παπαδόπουλος (πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας), ο «περαστικός» Χριστόδουλος Μαμσάκος (Δήμαρχος Δράμας, Πρόεδρος Δ.Ε.Π.ΑΝ.) και οι αφανείς εργάτες

 

Καλοκαίρι του 2021 και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής ικανοποιήθηκε με την παρέμβαση του τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Παπαδόπουλου να προχωρήσει στην απομάκρυνση γερασμένων και εγκαταλελειμμένων δένδρων από τον χώρο του στρατοπέδου Ανδρικάκη, κάτι που εκτός της άσχημης εικόνας που παρουσίαζε, ήταν και άκρως επικίνδυνο για τυχόν πρόκληση πυρκαγιάς, γεγονός που είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια επί δημαρχίας κ. Κυριάκου Χαρακίδη.

Ο αγώνας για την απομάκρυνση των δένδρων δεν ήταν μία απλή υπόθεση καθ’ ότι χρειάστηκαν δύο ταξίδια στην Αθήνα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Παπαδόπουλου φυσικά με τη συνδρομή του Κυβερνητικού Βουλευτή κ Κων/νου Μπλούχου στο ΤΑΙΠΕΔ και πολλές τηλεφωνικές επαφές και των δύο πολιτικών στελεχών της Δράμας για να ξεπεραστεί το τέρας της γραφειοκρατίας προκειμένου να γίνουν τα αυτονόητα. Ποια; Να προστατευθεί η περιοχή και οι κάτοικοι από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά η οποία θα ήταν καταστροφική.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2021, αφού ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των γερασμένων και σε πολλές περιπτώσεις σάπιων δένδρων και με την ευκαιρία της έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, επίσημος καλεσμένος στην πόλη μας ήταν ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Λογικό είναι όταν έρχεται ένα κυβερνητικό στέλεχος και δη με συγκεκριμένη αρμοδιότητα είθισται όλοι οι τοπικοί άρχοντες να είναι φιλόξενοι και δεκτικοί μαζί του.

Και ενώ έγινε προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή και από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να επικεντρωθεί αλλού το ενδιαφέρον του κ. Υπουργού, ο κυβερνητικός Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο επέμεναν και οδήγησαν την κυβερνητική εκπροσώπηση στον χώρο του στρατοπέδου Ανδρικάκη, προκειμένου να του δείξουν την έκταση και τις υφιστάμενες εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες ευχή και σκέψη όλων ήταν να αξιοποιηθούν μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Και όπως δήλωσε ο Υπουργός κατά την παρουσία του εκεί, αν υπήρχε μελέτη θα μπορούσε να τη χρηματοδοτήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτά ειπώθηκαν παρουσία όλων των παρευρισκόμενων. Όχι βέβαια δεν υπήρχε μελέτη αλλά δεν υπήρχαν πουθενά ούτε τα σχέδια (κατόψεις και κτηματολογικά σχεδιαγράμματα), σε καμία υπηρεσία, δεδομένου ότι το στρατόπεδο Ανδρικάκη είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και ως είθισται στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι αδιάφορες σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπήρχε τίποτα από σχέδια μέσα σε φάκελο, ενδεχομένως να μην υπήρχε ούτε και φάκελος.

Έτσι λοιπόν τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε μία αλληλογραφία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο με το Υπουργείο και όπως άλλωστε ήταν φυσικό και λογικό με την ηγεσία της τότε Αντιπεριφέρειας υπό τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο για να βρεθεί η άκρη του νήματος.

Το ζητούμενο αρχικά ήταν να βρεθούν τα σχέδια του Στρατοπέδου (κατόψεις και κτηματογραφικά διαγράμματα), τα οποία ζητήθηκαν αρχικά από το Γ’ Σώμα Στρατού, το οποίο παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους στις Σέρρες δεδομένου ότι το Στρατόπεδο πριν την παραχώρηση του στο ΤΑΙΠΕΔ είχε διοικητική εποπτεία από τη Μεραρχία των Σερρών.

Αφού λοιπόν εκεί υπήρχαν σχέδια στον φάκελο (προφανώς χάρη στην επιμέλεια κάποιου αξιωματικού), ζητήθηκε από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο να γίνει ανάλογο αίτημα και να ζητηθούν αυτά προκειμένου να δοθούν αρμοδίως και να ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης.

Ο κ. Μπλούχος, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζήτησε από τον κ. Γιατρομανωλάκη (και εδώ φαίνεται η πολιτική αντίληψη και η υπευθυνότητα του ανδρός, σε σχέση με άλλα παραδείγματα της καθημερινής πολιτικής ζωής άλλων παραγόντων και αυτοδιοικητικών) να σταλεί αίτημα προς την Μεραρχία Σερρών προκειμένου να παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα τοπογραφικά διαγράμματα.

Αυτό έγινε και σε χρόνο απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα (μόλις σε 15 λεπτά της ώρας) το αίτημα για την παραχώρηση των σχεδίων είχε υπογραφεί από τον κ. Υπουργό και τα σχέδια δόθηκαν μετά από λίγες ημέρες στον κ. Μπλούχο, μέσω των συνεργατών του οι οποίοι έγραψαν πολλά χιλιόμετρα μέχρι να βρεθεί αυτή η τυπική άκρη. Και δόθηκαν μετά από λίγες μέρες διότι αν και είχε παραληφθεί αίτημα από τον αρμόδιο Υπουργό εν τούτοις από τη Μεραρχία Σερρών ήθελαν και την έγκριση του Γ’ Σώματος Στρατού.

Ίσως όλες αυτές οι λεπτομέρειες να μην είναι χρηστικές, αλλά καλό είναι να είναι καταγεγραμμένες προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως ενίοτε το «τέρας» της γραφειοκρατίας είναι εδώ και μας συντροφεύει πάντα.

Έτσι λοιπόν προχωράει η υπόθεση αυτή και υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας χωρίς ουσιαστικά να έχουν άμεση εμπλοκή όλοι, ασχέτως πως εμφανίζεται τη Δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο θέμα.

Γεγονός είναι πως στο στρατόπεδο ξεκίνησε ο καθαρισμός του από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια υπήρξε συνεργασία Αντιπεριφέρειας, Βουλευτή και Υπουργού προκειμένου σήμερα κάποιοι να λένε πως είναι δική τους δουλειά όλο αυτό που συμβαίνει, αγνοώντας όλους τους άλλους θεσμικούς που έχουν παρέμβει ανάλογα με την αρμοδιότητά τους ο καθένας.

Ο κ. Μπλούχος επίσης δεν σταμάτησε στο θέμα του στρατοπέδου Ανδρικάκη, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, το οποίο δεν είναι άλλο από την κατασκευή πέτρινου θεάτρου στους πρόποδες του Κορυλλόβου, κάτι που επίσης εδώ και πολλά χρόνια και «τυχαία» σε περίοδο αυτοδιοικητικών εκλογών το θυμούνται όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Στην υπόθεση του στρατοπέδου Ανδρικάκη υπάρχουν οι πρωταγωνιστές, οι αφανείς εργάτες και οι «περαστικοί» και για αυτό θα πρέπει να σταματήσουν τα fake news και οι διαστρεβλωμένες ειδήσεις, προκειμένου να αναδειχθεί πως κάποιοι κάνουν έργο, χωρίς στην ουσία να έχουν καμία εμπλοκή τουλάχιστον στο ξεκίνημα ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για την πόλη μας και την Π.Ε. Δράμας.

Έτσι λοιπόν έρχεται το «κερασάκι», όπου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, την Δευτέρα 18/7/2022, παραχώρησε συνέντευξη τύπου για την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Υπουργείου, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ και όπως ήταν απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο… όχι μόνο δεν κάλεσε ούτε τον κ. Μπλούχο, ούτε τον κ. Παπαδόπουλο, δηλαδή τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής, αλλά ούτε καν στη συνέντευξη τύπου τους ανέφερε ως συμμέτοχους (αν όχι πρωταγωνιστές) στην κοινή αυτή προσπάθεια για τη Δράμα.

Τα συμπεράσματα δικά σας και αν αυτός ο τόπος πάει καλύτερα στο μέλλον με αυτές τις πρακτικές μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας.

Όσο για την εκπόνηση και την χρηματοδότηση των μελετών και πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία των κ.κ. Αποστολίδη και Θεοδωρίδη αναλαμβάνει να βγάλει για μία ακόμα φορά τη Δράμα από την απραξία και την αφάνεια.

Και μόνο γι’ αυτό τους ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες εμείς οι πολίτες της Δράμας και άκρως τυχερός ο Δήμαρχος Δράμας κ Χριστόδουλος Μαμσάκος, που βρέθηκαν στην αυτοδιοικητική του πορεία. Το πόσο θα τον συνοδεύει αυτή η τύχη… θα φανεί σύντομα και στους Δραμινούς πολίτες…