EΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ EΛΛΗΣ ΔΙΒΑΝΙΔΟΥ – ΒΡΑΚΑ

Από τη δικηγόρο κ. Έλλη Διβανίδου – Βρακά λάβαμε και δημοσιεύουμε έγγραφη διαμαρτυρία της, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

α) Το έτος 1987 αγόρασα ένα αγροτεμάχιο παραπλεύρως του Πάρκου Κομνηνών και επειδή όλοι οι αρμόδιοι έλεγαν ότι σύντομα η περιοχή θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως, γιατί είναι εκτός σχεδίου, αλλά εντός ζώνης (πίσω ακριβώς από τα οικόπεδα), προσέφυγα σε πολύ γνωστό Τοπογράφο του Δήμου Δράμας για να μου υποδείξει σε ποιο σημείο του αγρού πρέπει να κτίσω, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Πράγματι, μου έδειξε από πού θα διήρχοντο οι δρόμοι και ανάλογα, κτίσθηκε το σπίτι μου εντός του οικοπέδου. Αργότερα, ήλθαν στην περιοχή κάποιοι κύριοι και τοποθετούσαν πασαλάκια, ενώ άκουσα ότι αυτό γίνεται επειδή η περιοχή μας θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως. Βέβαια από της κατασκευής της κατοικίας μου παρήλθαν 33 χρόνια και ουδέποτε η περιοχή μας (αριστερά του Πάρκου των Κομνηνών) εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως, αντίθετα εντάχθηκε η περιοχή πάνω από το Πάρκο και δεξιά της Ευξείνου Πόντου. Υποθέτω ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν τους λόγους, για τους οποίους εντάχθηκε η περιοχή δεξιά της οδού Ευξείνου Πόντου και όχι αριστερά αυτής, όπως αναμένονταν!

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η περιοχή μας να παραμείνει χωρίς έργα υποδομής (δρόμους, πεζοδρόμια, φρεάτια κλπ.) με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα…

β) Παρέμεινε όμως αναξιοποίητο και το Πάρκο των Κομνηνών, που θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αποτελέσει ένα σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου, πηγή δροσιάς και τόπο αναψυχής για τους Δραμινούς. Εντός του Πάρκου εξακολουθούν να υπάρχουν γηρασμένα πεύκα, μερικά έχουν ξεραθεί και όλη η έκταση πάνω από το μνημείο των πεσόντων παρουσιάζει όψη εγκατάλειψης, αφού κανένας δεν φιλοτιμείται να καθαρίσει τις πευκοβελόνες, μήπως και πρασινίσει ο τόπος ή έστω να καθαριστεί. (Βέβαια πληροφορήθηκα ότι το Πάρκο των Κομνηνών δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Δράμας. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση το ιδιοκτησιακό καθεστώς, διότι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα είναι κοινόχρηστα και ανήκουν στο Δημόσιο ή στους Δήμους.) Περιμετρικά του Πάρκου υπάρχουν στενοί δρόμοι, που γίνονται ακόμη στενότεροι από τις ακακίες, που έχουν φυτευτεί δίπλα στην συρματένια του περίφραξη και διάφορα άλλα δέντρα, των οποίων τα κλαδιά προεξέχουν της περίφραξης κατά 1 έως 1,5 μέτρο και είναι γεμάτα αγκάθια. Ο δρόμος που βρίσκεται από την ανατολική πλευρά του Πάρκου είναι τόσο στενός, ώστε δεν μπορεί να διέλθει αυτοκίνητο (μάλιστα σε μήκος 10 μέτρων περίπου εντός του δρόμου υπάρχουν 4 ξύλινες κολώνες), γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς τον αμέσως επόμενο δρόμο, που είναι η οδός Τραπεζούντος, για να εισέλθει στον δρόμο ανατολικά του Πάρκου των Κομνηνών, ενώ πάνω από το μέσον του Πάρκου και μετά υπάρχουν έξι βαθιές λακκούβες, με αποτέλεσμα αν καταφέρεις να αποφύγεις την μία, θα πέσεις εντός της άλλης. Επιπλέον, η ασφαλτόστρωση στον δρόμο αυτό έγινε προ αμνημονεύτων ετών.

Πριν 15 ημέρες ήλθε μηχάνημα του Δήμου και κούρεψε τα προεξέχοντα κλαδιά, αλλά μέχρι την πόρτα που βρίσκεται στο μέσον του Πάρκου από την ανατολική πλευρά, τα άλλα κλαδιά στην προέκταση της πόρτας και μέχρι την απόληξη της

περίφραξης του Πάρκου, τα άφησε για να χαράζουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα…. Διερχόμενος δηλαδή από την πλευρά αυτή κινδυνεύεις ή να χαράξεις το αυτοκίνητο ή να πάθεις λάστιχο, πέφτοντας σε λακκούβα. Κατά μήκος του δρόμου από την ανατολική πλευρά του Πάρκου, υπάρχουν 2 κολώνες της ΔΕΗ με φώτα, οι λάμπες των οποίων ή θα έχουν καεί ή αχνοφέγγουν τόσο, ώστε είναι αδύνατον να περάσεις πεζός, χωρίς να φοβηθείς, γιατί ο δρόμος είναι μέσα στα μαύρα σκοτάδια. Τώρα με την καραντίνα και την άθληση που κάνουμε, δοκιμάσαμε να διέλθουμε από τον σκοτεινό δρόμο χωρίς αυτοκίνητο, αλλά στάθηκε αδύνατον, γιατί αισθάνεσαι ότι σε μία ενδεχόμενη απειλή…. είσαι απροστάτευτος!! Επίσης, αναφέρω ότι για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, η πόρτα του Πάρκου από την ανατολική πλευρά είναι μόνιμα κλειστή με αλυσίδα και κλειδαριά! Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας εξηγήσει γιατί; Διότι εάν υπήρχε επαρκής φωτισμός εντός του Πάρκου, θα μπορούσαμε να διέλθουμε μέσα απ’ αυτό και να βγούμε στην οδό Ευξείνου Πόντου!

Μήπως θα έπρεπε κάποιος αρμόδιος να ενδιαφερθεί για όλα αυτά τα τριτοκοσμικά που συμβαίνουν στο Πάρκο των Κομνηνών, για ένα Πάρκο που θα έπρεπε όλοι οι Δραμινοί να είμαστε υπερήφανοι!! και να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών;

Θα παρακαλούσα τους αρμόδιους να έλθουν πεζοί, ιδίως στον δρόμο ανατολικά του Πάρκου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα όσα αναφέρω και να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Να δουν και δεξιά του δρόμου αυτού την κατάσταση που επικρατεί, όπου υπάρχει κατοικία, που σίγουρα αποτελεί υγειονομική βόμβα για τους περίοικους! ενώ στην προέκταση αυτής υπάρχει μία υποτυπώδης περίφραξη με διάφορα δέντρα με κλαδιά αγκαθωτά που προεξέχουν και καταλαμβάνουν τμήμα από τον δρόμο τουλάχιστον εντός μέτρου. Δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος στην ανατολική πλευρά του Πάρκου έχει γίνει ακόμη στενότερος, γιατί από δεξιά και αριστερά υπάρχουν κλαδιά δένδρων που κλείνουν τον δρόμο.

Πιστεύω ότι θα εισακουσθούν οι εκκλήσεις μας και θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.

 

Δράμα 25-11-2020

Η διαμαρτυρόμενη

Έλλη Διβανίδου – Βρακά