Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Καταγγείλουμε την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμου “Χρυσοχοΐδη”) για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί “αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών”, όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον παραπάνω νόμο και αφορά τη συμμετοχή της συναδέλφισσας σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία.

Aντί να «απολογείται» η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις τεράστιες ευθύνες της για τη «διαχείριση» της επιδημίας, που είχαν τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, παραβιάζοντας ακόμη και τη σχετική νομοθεσία (π.χ. ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία») παραπέμπουν σε δίκη τη συναδέλφισσα που πρωτοστατεί στους αγώνες για την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των υγειονομικών.

Η παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας γίνεται σε μια περίοδο, που στα πλαίσια της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία και Ασφάλιση – πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλισμό..

Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες. Γνωρίζουμε καλά ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, προϋποθέτει και την ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια σε όσους «σηκώνουν κεφάλι».

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων του Νομού σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουμε την παραπομπή σε δίκης και να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου.

Η καλύτερη, όμως, απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας και η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Στην κατεύθυνση, αυτή την ημέρα της Πανεργατικής Απεργίας στις 9 Νοεμβρίου, να «νεκρώσουμε» τους χώρους δουλειάς – στις μονάδες υγείας να μείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας – να φτάσει παντού το μήνυμα:

«Δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν προσαρμοζόμαστε στη φτώχεια, Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για το δίκιο μας».

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Γραμματέας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ