ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Με τη διεξαγωγή της καθιερωμένης παρέλασης από πολιτικά (Σύλλογοι και Σχολεία) και στρατιωτικά τμήματα, επί της οδού Εθνικής Αμύνης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Δράμας, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο του εορτασμού, είχαν προηγηθεί η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, καθώς και επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου. Επίσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας στο Δημοτικό Κήπο.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε: «78 χρόνια μετά τιμούμε την εποποιία του ελληνικού λαού στα βουνά της Πίνδου. Τιμούμε τους ήρωες Έλληνες και τις Ελληνίδες που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το δίκαιο, την Ελευθερία και να δώσουν τον αγώνα ενάντια στο φασισμό που έπνιγε την Ευρώπη. Τα διδάγματα αυτής της ιστορίας είναι χρησιμότερα και απαραίτητα όσο ποτέ. Εμείς πορευόμαστε με οδοδείκτες τον αγών εκείνο για την Ελευθερία, για μια Ελλάδα με Δικαιοσύνη, σε έναν κόσμο που δεν χωρά ούτε πολέμους ούτε κανενός είδος φασισμό».

Στο πλαίσιο των δηλώσεών για το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Υφυπουργός κ. Νοτοπούλου ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν» αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Δράμα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Για το συγκεκριμένο θέμα, η κ. Νοτοπούλου ανέφερε: «Είναι δηλωμένο το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι την επόμενη περίοδο –δεν είμαι σε θέση να σας πω ημερομηνία- θα βρίσκεται στη Δράμα να συνομιλήσει δια ζώσης με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους παραγωγικούς και να ανακοινώσει εξελίξεις που αφορούν το Νομό».

Το ίδιο ζήτημα τέθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν» και στη Βουλευτή κ. Κεφαλίδου, η οποία σημείωσε: «Θα χαρώ πάρα πολύ αν υπάρξει η δυνατότητα να γίνει κάτι, έστω στοιχειώδες, στο Νομό μας, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι ένας Νομός που σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.Θ. δεν έχει τύχει της προσοχής που θα έπρεπε».

Μεμονωμένη διαμαρτυρία για το Μακεδονικό

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άγαλμα της Ελευθερίας καταγράφηκε μεμονωμένη διαμαρτυρία για το Μακεδονικό. Συγκεκριμένα, άνοιξε ένα πανό με σχετικό περιεχόμενο, ενώ και μία κυρία φώναξε σχετικά συνθήματα σε έμμετρο στίχο, όταν η Υφυπουργός κ. Νοτοπούλου κατέθεσε στεφάνι, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Επίσης, υπήρξαν φωνές και από μια μικρή ομάδα 2-3 ατόμων.

Μακριά από την εξέδρα παρακολούθησε την παρέλαση ο Σεβασμιώτατος Δράμας κ. Παύλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, αλλά στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους, επέλεξε να μην συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου.

Έτσι, η επιμνημόσυνη δέηση, στο Άγαλμα της Ελευθερίας, τελέστηκε από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πατέρα Διονύσιο. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Δράμας παρακολούθησε την παρέλαση από σημείο μακριά από την εξέδρα των επισήμων, σε διαφορετικό ύψος της οδού Εθνικής Αμύνης.