ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

 

Για σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη. Αρχικά η ερώτηση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, όμως, όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός κ. Σπίρτζης ζήτησε την αναβολή της μίας εβδομάδας, καθώς προέκυψαν νέα δεδομένα και στοιχεία.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποια στοιχεία για το δρόμο Δράμα – Καβάλα, με τον κ. Κυριαζίδη να θέτει και το ζήτημα του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη.

Αναλυτικά, ο διάλογος που διημείφθη στη Βουλή ήταν ο εξής:

«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ύστερα περίπου από έναν χρόνο και από πέντε αναβολές, ενημερώθηκα χθες ότι επιτέλους η συζήτηση αυτής της επίκαιρης ερώτησης που αφορά τη σύνδεση της Δράμας -εννοώ οδικά με την Εγνατία- θα γινόταν σήμερα. Είπα: “Δόξα τω Θεώ, επιτέλους μετά από έναν χρόνο θα πάρουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο από πλευράς της Κυβέρνησης”.

Ενημερώθηκα -και ευχαριστώ τον παριστάμενο Υπουργό- ότι του ανατέθηκε αυτή η “αποστολή” λόγω προβλήματος που είχε ο κ. Σπίρτζης. Με την έννοια ότι προέκυψαν, όπως μου είπαν, καινούργια δεδομένα και στοιχεία, ζητήθηκε να γίνει η συζήτηση την επόμενη Πέμπτη.

Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουν όλοι οι Δραμινοί αυτήν την εξέλιξη. Μακάρι να είναι θετική. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και σας ευχαριστώ που πήρατε αυτή τη θέση. Παρακαλώ, αν θέλετε, να πείτε κάτι για να τους ενημερώσουμε, διότι πράγματι υπάρχει αυτό το διαρκές και μεγάλο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Μαυραγάνη, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, ευχαριστώ καταρχήν για την ερώτηση. Πράγματι είναι ένα ζήτημα που αφορά μια πολύ ταλαιπωρημένη κατασκευή, αλλά και μελέτη πριν από την κατασκευή που συνολικά η πολιτεία, θα έλεγα, έχει αδρανήσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως ξέρετε, η αρμοδιότητα γι’ αυτές τις μελέτες, μετά από κάποιες ημιτελείς προσπάθειες που έγιναν, έχει ανατεθεί στην Εγνατία Οδό πια από τον Δεκέμβριο του 2014 και μετά με μια νέα υπουργική απόφαση μετά τις αρχές του 2016 κ.λπ.

Η δική μου πληροφόρηση είναι ότι προχωρούν οι μελέτες. Ειδικά στο σκέλος εκείνο που αφορά την παράκαμψη της Καβάλας, είναι σε τελική φάση. Επειδή, όμως, στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει η διάθεση να εξευρεθούν περαιτέρω κονδύλια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και πιθανόν να χρειαστεί σε κάποια σημεία του αισθητικού δάσους μια διαφορετική χάραξη, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που αφορούν κυρίως στην εξεύρεση πόρων για τις μελέτες αυτές. Αυτός είναι ο λόγος που και ο Υπουργός θέλει να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα, για να μπορέσουν να δώσουμε ουσιαστικές πληροφορίες προς τον δραμινό λαό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και το άλλο κομμάτι της σύνδεσης που αφορά τη Δράμα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Κυριαζίδη, θα τα πείτε στην ερώτησή σας. Τώρα δεν γίνεται η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω την επόμενη Πέμπτη, λοιπόν, την απάντηση του κυρίου Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Οπότε θα τα πείτε όταν έρθει η ώρα της ερώτησης».

Υπενθυμίζεται ότι η στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης έθετε στον Υπουργό κ. Σπίρτζη τα εξής ερωτήματα:

«1. Τι θα γίνει τελικά με την υλοποίηση των ήδη παραδοθέντων μελετών; Θα προχωρήσει το έργο της κατασκευής του Τμήματος Δράμα – Αμφίπολη και πότε;

  1. Σε σχέση με τις απαντήσεις που έλαβα στην προηγούμενη ερώτησή μου, έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα των κάθετων αξόνων συνολικά και ποια είναι αυτή; Πότε εν τέλει θα υλοποιηθούν τα έργα;».