Σε πλήρη εξέλιξη και σε πολλά μέτωπα βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδος, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεδιπλώνει τη νέα φάση της στρατηγικής της που είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας μέσω αλλεπάλληλων ελληνικών διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην Ανδραβίδα, όπου αναμένεται να φτάσει ο κ. Μητσοτάκης περίπου στις 12.30 προκειμένου να παρακολουθήσει τη διακρατική άσκηση «Ηνίοχος 21». Πρόκειται για μια άσκηση- μαμούθ στην οποία μετέχουν πολεμικά αεροσκάφη από 13 χώρες, κάνοντας αυτές τις μέρες το αεροδρόμιο της βόρειας Ηλείας να είναι το πιο ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης. Στην άσκηση μετέχουν αεροσκάφη της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ, της Ισπανίας, του Καναδά, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.

Κάθε περίπου πέντε λεπτά υπάρχει μια απογείωση από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, με τα πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση να σαρώνουν τον ουρανό του Αιγαίου καλύπτοντας όλο το FIR Αθηνών, να φτάνουν μέχρι το Καστελλόριζο, αλλά και τα μικρά νησιά της Παναγιάς, των Φούρνων κλπ κι έτσι να στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς πάντα ενδιαφερόμενο ότι ο διπλωματικός κλοιός ενδυναμώνεται με ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με κύριο σκοπό την προστασία του Διεθνούς Δικαίου από μονομερείς και κακόβουλες ενέργειες…

Οι συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετάει προς την Ανδραβίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πετάνε προς το Ριάντ. Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας οι δυο υπουργοί πρόκειται να υπογράψουν σήμερα τη μεταφορά των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT στη μεγαλύτερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, με έξοδα του βασιλείου των Σαούντ. Είχε προηγηθεί προ περίπου 20 ημερών η κοινή στρατιωτική άσκηση Falcon-Eye 1 μεταξύ των δυο χωρών, με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που πραγματοποίησαν ασκήσεις με έδρα τη Σούδα.

Τι κερδίζει η Σαουδική Αραβία; Λαμβάνει ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό και ενδυναμώνεται στο ευρύτερο περιφερειακό σύστημα της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Την αναβάθμιση με έξοδα των Αράβων, των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PAC-3, κυρίως όμως γιατί γίνεται ο καλός αγωγός της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Αραβική Χερσόνησο και ειδικότερα στο βασίλειο των Σαούντ με ένα τρόπο μόνιμο και σταθερό, όπως είναι η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτά προστίθεται η υπογραφή της μεγαλύτερης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς να λειτουργούν Κέντρο Εκπαίδευσης Ελλήνων πιλότων και άλλων στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, να παρέχουν νέα αεροσκάφη Μ-346 και να αναλαμβάνουν τη συντήρησή τους για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο διπλωματικός- αμυντικός κλοιός που έχει υφάνει η Ελλάδα είναι, πλέον, εμφανής και κανείς δεν μπορεί να κάνει σχέδια χωρίς αυτόν…

Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, που συγκαλείται στις 27 Απριλίου στη Γενεύη και στην οποία Τούρκοι και τουρκοκύπριοι προσέρχονται με την επίσημη πρόταση διχοτόμησης της Μεγαλονήσου στις αποσκευές τους. Γι’ αυτό το λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη στάση των δυο χωρών στην άτυπη μεν, πολύ σημαντική δε πενταμερή διάσκεψη.

Πηγή: imerisia.gr